کلمه جو
صفحه اصلی

صادق حقیقت

دانشنامه عمومی

سید صادق حقیقت (متولد ۱۳۴۱) استاد دانشگاه و نویسنده ایرانی در حوزه اندیشه سیاسی اسلام است. وی نظریه همروی را مطرح کرده است. نظریه همروی راه سومی میان دو گرایش متنی وگرایش فرامتنی به دین است؛ و در مقابل دو رویکرد حداکثری وحداقلی به اسلام، قرار می گیرد. کتاب روش شناسی علوم سیاسی از جمله آثار اوست.دکتر سید صادق حقیقت سابقه تدریس در سال ٩٥ در دانشگاه فلوریدا را در کارنامه دارد و هم اکنون رئیس دانشکده علوم سیاسى دانشگاه مفید است.
همروی فلسفه سیاسی و فقه سیاسی (تهران، هرمس، ۱۳۹۶)
سیاست اندیشی در حوزه اندیشه سیاسی اسلامی (تهران، کویر، ۱۳۹۵)
نقد متون سیاسی (نشر طبا، ۱۳۹۱).
فربه و نحیف، مایکل والزر، ترجمه سید صادق حقیقت (و مرتضی بحرانی)، (تهران، پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی، پاییز ۱۳۸۹).
مبانی اندیشه سیاسی در اسلام (تهران، سمت، ۱۳۸۷)
روش شناسی علوم سیاسی (قم، دانشگاه مفید، ۱۳۸۵)(چاپ چهارم با تغییرات، ۱۳۹۴)
مبانی، اهداف واصول سیاست خارجی دولت اسلام (قم: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ۱۳۸۵. متن کامل.
مسئله شناسی مطالعات سیاسی اسلامی (قم: بوستان کتاب، ۱۳۸۳). متن کامل.
سیاست در اسلام: کتابشناسی توصیفی) تهران :همراه، ۱۳۸۳)متن کامل
توزیع قدرت در اندیشه سیاسی شیعه (تهران :هستی نما، ۱۳۸۱).
مبانی نظری حقوق بشر از دیدگاه اسلام و غرب (تهران: مؤسسه فرهنگ و اندیشه معاصر، ۱۳۸۱)، مشترک با سید علی میرموسوی.
درآمدی بر اندیشه سیاسی اسلامی (ویراسته) (تهران: الهدی، ۱۳۸۷)
گفتگوی تمدنها و برخورد تمدنها (قم: طه، ۱۳۷۸).
اندیشه سیاسی در اسلام: کتابشناسی توصیفی (تهران: الهدی، ۱۳۷۷).
انقلاب اسلامی و چرایی و چگونگی رخداد آن (قم: نهاد نمایندگی، ۱۳۷۷ به بعد).
علل و عوامل پیروزی انقلاب اسلامی (قم: طه، ۱۳۷۷).
سالشمار تاریخ و روابط بین الملل (قم: خرم، ۱۳۷۷)مشترک با محمود رضویان
مسؤولیتهای فراملی در سیاست خارجی دولت اسلامی (تهران: مرکز تحقیقات استراتژیک، ۱۳۷۶).
وی پس از گذراندن دروس ابتدایی ومتوسطه و اخذ دیپلم تجربی، در سال ۱۳۶۰ وارد حوزه علمیه جده کوچک اصفهان شد و تا سال ۱۳۶۶ از محضر آیت الله انصاری، حجت الاسلام کلاهدوزان و دیگر اساتید آن حوزه بهره برد. سپس برای تحصیل در سطوح عالی حوزوی به قم مهاجرت نمود؛ و در آن جا به مدت هفده سال در دروسی همچون فقه و اصول آیت الله سید علی محقق داماد حاضر گشت. سیدصادق حقیقت همچنین از دروس حضرات آیات وحید خراسانی، بهجت و شبیری زنجانی نیز بهر مند گردید. وی همزمان با تحصیل در حوزه علمیه قم، در سال ۶۸ وارد دانشگاه تهران شد و به سال ۷۲ در رشته علوم سیاسی فارغ التحصیل گردید. پس از فراغت از تحصیل در کارشناسی ارشد رشته روابط بین الملل به سال ۱۳۷۴، در مقطع دکتری در گرایش اندیشه سیاسی دانشگاه تربیت مدرس در سال ۱۳۸۰ فارغ التحصیل شد. دکتر حقیقت هم اکنون عضو هیئت علمی گروه سیاسی دانشگاه مفید می باشد. از وی در سال های ۱۳۸۳٬۱۳۸۲، ۱۳۸۵ و ۱۳۸۹؛ به عنوان محقق نمونه استان قم و دانشگاه مفید و در سال ۱۳۸۴ و ۱۳۹۴ به عنوان پژوهشگر ممتاز وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و بنیاد ملی نخبگان تقدیر به عمل آمده است وی در سال ۱۳۹۳ به درجه استاد تمامی رسید.
فعالیت های علمی حقیقت به طور کلی متمرکز در تبیین و فهم اندیشه سیاسی اسلام، روش شناسی، شناخت انقلاب اسلامی و اسلام سیاسی می باشد؛ و در همین راستا، تلاش های علمی وی عموماً مرتبط با این حوزه هاست. وی علاوه بر عضویت در هیئت علمی گروه سیاسی دانشگاه مفید، در دانشگاه های تهران و باقرالعلوم نیز در سطوح مختلف تحصیلی، به تدریس مشغول بوده است. او همچنین راهنمایی، مشاوره و داوری پایان نامه های بسیاری را به عهده داشته است. سید صادق حقیقت با بسیاری از نشریات مهم ایرانی (مانند شهروند امروز مهرنامه، اعتماد، اعتماد ملی، شرق، همشهری...) و بسیاری از فصل نامه های علمی همکاری داشته و از وی تا کنون چندین کتاب و بیش از شصت مقاله دربارهٔ سیاست واندیشه های سیاسی به چاپ رسیده است.
از مهم ترین نظریات سید صادق حقیقت می توان به دو نظریه رهبری مذهبی و نظریه همروی (Confluence Theory) در دو حوزه مطالعات انقلاب اسلامی ایران و اندیشه (سیاسی) اسلامی اشاره کرد. بر اساس نظریه نخست، هرچند مدرنیزاسیون و توسعه نامتوازن سیاسی و اقتصادی در زمان پهلوی دوم زمینه رخداد انقلاب اسلامی را رقم زد، اما رهبری مذهبی امام خمینی به عنوان مهم ترین عامل پیروزی انقلاب اسلامی قلمداد می شود.

نقل قول ها

صادق حقیقت (متولد ۱۳۴۱) استاد دانشگاه و نویسنده ایرانی در حوزه اندیشه سیاسی اسلام است.


کلمات دیگر: