کلمه جو
صفحه اصلی

دستگاه گلژی

فرهنگ فارسی

یکی از اندامک‌های میان‌یاخته که به دو صورت پراکنده یا متمرکز وجود دارد و محتوی لیپوپروتئین است و در سنتز و ترشح یاخته فعالیت دارد


دانشنامه عمومی

دستگاه گُلژی (Golgi's apparatus) یکی از اندامک های سیتوپلاسم (میان یاخته) است که به دو صورت پراکنده یا متمرکز وجود دارد و محتوی لیپوپروتئین است و در سنتز و ترشح یاخته فعالیت دارد.
پردازش و آماده سازی محصولات تازه سنتز شده سلولی.
گلیکوزیلاسیون پروتئین های ترشحی: این فرایند در شبکه آندوپلاسمی خشن آغاز می شود اما طویل شدن و پردازش زنجیره پلی ساکارید در گلژی انجام می گیرد.
سولفاتاسیون: افزودن گروه های سولفات به پروتئین ها در سطح دور یا ترانس انجام می گیرد.
افزودن گروه های فسفات به پروتئین ها
راهنمایی پروتئین ها به سوی هدف نهایی
دخالت در سازماندهی برخی از رامک های سلولی از جمله لیزوزومها
دخالت در تشکیل، گسترش و رشد غشای سلولی
تشکیل آکروزوم سر اسپرماتوزوئید و دخالت در عمل لقاح
دخالت در ترشحات نورونی یا تشکیل کیسه های سیناپسی محتوی نوروترانسیمتر
ترشح موسیلاژعا و مواد ژله ای با زیر بنای پلی ساکاریدهای اسیدی به ویژه در سلول های گیاهی
دخالت در تولید و ترشح پولک و پوشش سیلیسی سطح جلبک ها
دخالت در برون رانی یاخته
ایجاد تغییرات شیمیایی در مولکول ها
در سال ۱۸۹۸ کامیلو گلجی، یاخته شناس ایتالیایی، با اشباع کردن یاخته های عصبیِ جغد از نمک های نقره و بررسی میکروسکوپی این یاخته ها ذراتی تیره، هلالی شکل و به صورت شبکهٔ درهم رفته ای را در کنار هسته یاخته مشاهده کرد که آن را دستگاه شبکه ایِ درونی نامید. این مجموعه بعدها به افتخار گلجی، دستگاه گلجی (یا دستگاه گلژی) نامیده شد. گلژی تلفظ فرانسوی نام او است که در فارسی نیز رایج شده است.
با مطالعه سلول ها توسط میکروسکوپ های نوری و الکترونی به این نتیجه رسیده اند که دستگاه گلژی هم در یاخته های جانوری و هم در یاخته های گیاهی وجود دارد و یکی از اجزا مهم ساختمانی یاخته هاست که به ویژه در اعمال ترشحی سلول ها فعالیت زیادی دارد.
این اندامک در تک سلولی ها (مانند باکتری ها) وجود ندارد.

دانشنامه آزاد فارسی

دستگاه گُلْژی (Golgi apparatus)
تودۀ کیسه چه های غشایی پهنی در یاخته های یوکاریوت (هسته داران). بسیاری از مولکول ها در راه خود به سمت سایر اندامک ها یا شبکۀ اندوپلاسمی از دستگاه گلژی می گذرند. برخی از این مولکو ل ها تغییر شکل می یابند یا درون کیسه چه ها گرد هم می آیند. دستگاه گلژی به افتخار کاشف آن، پزشک ایتالیایی، کامیلو گولجی، نام گذاری شده (گلژی تلفظ فرانسوی آن است). این دستگاه، غشاهای حبابچه های یاخته ای یا لیزوزوم ها را پدید می آورد.

فرهنگستان زبان و ادب

{Golgi's apparatus} [زیست شناسی] یکی از اندامک های میان یاخته که به دو صورت پراکنده یا متمرکز وجود دارد و محتوی لیپوپروتئین است و در سنتز و ترشح یاخته فعالیت دارد


کلمات دیگر: