که توسط محمد تقی بروجردی تدوین یافته است.
، اطلاق لفظ و اراده شخص آن و یا نوع آن، هل الالفاظ موضوعه للمعانی المراده، لا وضع آخر للمرکبات، لا وضع للمعانی المجازیه، حقیقت و مجاز، حقیقت شرعی،
، قطع، شکوک، استصحاب، تعادل و تراجیح. این کتاب، در چهار جلد؛ زبان عربی، به وسیله انتشارات مؤسسه نشر
چاپ و منتشر شده است.
wikifeqh:
مطلق و مقید ، قطع، شکوک، استصحاب، تعادل و تراجیح. این کتاب، در چهار جلد؛ زبان عربی، به وسیله انتشارات مؤسسه نشر اسلامی چاپ و منتشر شده است.
←
اجتهاد و تقلید
مبحث
اجتهاد و تقلید کتاب، در دو بخش اجتهاد با چهار موضع و تقلید با چهار مقام مطرح شده است.
گزارش محتوا
نویسنده، ضمن تعریف لغوی و اصطلاحی اجتهاد، میان این تعاریف و اختلاف کلمات را جمع می کند. این جمع با تاکید بر نقش
مجتهد و وظیفه او که
استنباط احکام است به دست آمده و در همین تعاریف برخی از اختلافات مربوط به معیار ادله فقهی، اختلاف اخباری و اصولی، اختلاف در پذیرش و رد ظنون خاصه، نمود یافته است.سپس تقسیم بندی معروف مطلق و
متجزی و به دنبال آن
حجیت و عدم حجیت فتاوی مجتهدی که به نظریه
انسداد معتقد است، طرح گردیده است. ظاهرا محقق خراسانی فتوای منع و عدم حجیت داده و نظر این گونه مجتهدان را که معتقد هستند باب علم و علمی مسدود است و مجبورا باید بر اساس ظنون مطلقه به استنباط پرداخت، مخل مبانی اجتهاد دانسته است، اما نویسنده، به جواز رجوع به مجتهد انسدادی رای داده و اشکالات را پاسخ گفته است.
← انسداد و انفتاح
...
wikifeqh: دفتر انتشارات اسلامی جامعه مدرسین حوزه علمیه، آمده و ص 215 تا 269 به آن اختصاص یافته است.
خود نویسنده، در مقدمه، می گوید: «بخش اجتهاد و تقلید را در زمان های دور
تحریر کرده و حال آن را به کتاب نهایة الافکار ملحق می کنم». بنا بر این، مباحث مزبور، علی الظاهر تداوم منطقی مباحث و تقریرات آقا ضیاء نیست.
مبحث اجتهاد و تقلید کتاب، در دو بخش اجتهاد با چهار موضع و تقلید با چهار مقام مطرح شده است.
نویسنده، ضمن تعریف لغوی و اصطلاحی اجتهاد، میان این تعاریف و اختلاف کلمات را جمع می کند. این جمع با تأکید بر نقش مجتهد و وظیفه او که استنباط احکام است به دست آمده و در همین تعاریف برخی از اختلافات مربوط به معیار ادله فقهی، اختلاف اخباری و اصولی، اختلاف در پذیرش و رد ظنون خاصه، نمود یافته است.
سپس تقسیم بندی معروف مطلق و متجزی و به دنبال آن حجیت و عدم حجیت فتاوی مجتهدی که به نظریه انسداد معتقد است، طرح گردیده است. ظاهرا محقق خراسانی فتوای منع و عدم حجیت داده و نظر این گونه مجتهدان را که معتقد هستند باب علم و علمی مسدود است و مجبورا باید بر اساس ظنون مطلقه به استنباط پرداخت، مخل مبانی اجتهاد دانسته است، اما نویسنده، به جواز رجوع به مجتهد انسدادی رأی داده و اشکالات را پاسخ گفته است.