کلمه جو
صفحه اصلی

علی اباد کتول

فرهنگ فارسی

( علی آباد کتول ) نام یکی از بخشهای سه گانه گرگان است این بخش در خاور بخش مرکزی و باختر بخش رامیان واقع است قسمت شمالی آن دشت و قسمت جنوبی آن کوهستانی است هوای ناحیه دشت معتدل و هوای قرای کوهستانی سردسیر و سالم است آب قرای کوهستانی از چشمه سار و آب قرای دشت از قنوات تامین میشود

لغت نامه دهخدا

( علی آباد کتول ) علی آباد کتول. [ ع َ دِ ک َ ] ( اِخ ) نام یکی از بخشهای سه گانه گرگان است. این بخش در خاور بخش مرکزی و باختر بخش رامیان واقع است. قسمت شمالی آن دشت ، و قسمت جنوبی آن کوهستانی است. هوای ناحیه دشت معتدل ، و هوای قرای کوهستانی سردسیر و سالم است. آب قرای کوهستانی از چشمه سار، و آب قرای دشت از قنوات تأمین میشود. این بخش از 39 آبادی تشکیل میشود و مرکز آن قصبه علی آباد است. قرای مهم آن عبارتند از: خارکلاته ، مزرعه ، وشمگیر،برافتان ، جنگلده ، سیاه مرزکوه. جمعیت این بخش در حدود 14500 تن است. محصول عمده آن غلات ، برنج ، حبوبات وتوتون سیگار است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

دانشنامه عمومی

علی آباد کتول. علی آباد کَتول، شهری است در استان گلستان ایران. این شهر مرکز شهرستان علی آبادکتول این استان است. علی آبادکتول به طور میانگین معتدل ترین شهر دراستان و یکی از معتدل ترین شهرهای ایران می باشد. به دلیل قرار گرفتن این شهر منطقه پست وکم ارتفاع و قرار گرفتن در کنار چند تپه، جنگل و دو دهنه کوهستانی، آب و هوای این شهر منحصربه فرد شده است. آبشارکبودوال بلندترین آبشار تمام خزه جهان و تنها آبشار خزه ای ایران نیز در این شهر قرار دارد. این شهر یکی از بزرگترین ذخیره گاه های چوب سرخدار در جهان است. هرچند قطع بی رویه این درخت کم یاب و منحصربه فرد آن را به کمترین میزان در سالهای اخیر رسانده است. این شهر بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۰ با ۷۷هزار نفر جمعیت به عنوان سومین شهر استان از نظر جمعیت می باشد. مساحت شهرستان علی آباد ۱۱۶۳ کیلومتر مربع است که محدوده شهری علی آباد حدود ۲۰ کیلومتر مربع را شامل می شود؛ که پس از گرگان با ۵۵ کیلومتر مربع و گنبدکاووس با ۲۵ کیلومتری مربع سومین ناحیه شهری استان و دهمین ناحیه شهری بزرگ در شمال ایران است. تنها نیروگاه استان درعلی آباد قرار دارد. بولوار دانشگاه و خیابان امام رضا از خیابان های مهم علی آباد کتول هستند. میدان اصلی این شهر، میدان ولایت است.
ناحیه یک خدمات شهری علی آباد کتول
ناحیه دو خدمات شهری علی آباد کتول
سازمان حمل و نقل عمومی علی آباد کتول
سازمان تاکسیرانی علی آباد کتول
سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی علی آباد کتول
سازمان میادین میوه و تره بار علی آباد کتول
با انجام عملیات بررسی و شناسایی کارشناسان سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان گلستان تاریخ علی آباد کتول ۷۰۰۰ سال برآورد شده است. این تخمین بر اساس آثار شناسایی شده شامل محوطه، تپه و بناهای تاریخی است و بناهای شناسایی شده متعلق به دوران اسلامی است که شامل ۴ حمام، یک بنای مسکونی یک پل و یک آسیاب آبی است که بیشترین آثار شناسایی شده در بخش جلگه ای شهرستان کتول قرار دارد.
رابینوی انگلیسی در کتاب مازندران و استرآباد از نظر جغرافیائی این منطقه را بدین وصف آورده است:ً بلوک کتول در جنوب شرقی استرآباد و در جنوب استرآباد رستاق واقع است حدود آن از کوهستان تا صحرائی است که در دشت ترکمنها است؛ و محدود است به رود کرکً KARK ً و جلگه کمالان از شرق به نهر سرخ محله و از شمال به اراضی دوجی و از جنوب به میقان در بسطام طول آن از شرق به مغرب تقریباً ۱۰ مایل و از شمال به جنوب ۳۰ مایل است قسمت عمده آن پوشیده از جنگل است و صحرای علفزار نیز دارد (۱۲۸۵ تا ۱۲۹۱ خ).
در کتاب سیاسی، اجتماعی کتول (نوشته محمد ابراهیم نظری)، واژه کتول از دو واژه اوستایی کته (kate) و اول (eul) تشکیل شده است. «کته» به معنای جا ومکان و «اول» به معنای شیب و دره و گودال است وکتول به مجموعه آبادی هایی گفته می شود که در درون دره و کوه قرار دارند. عقیده دیگر براین است که «کتول» نام یک طایفه می با شد و این نام بعد از مهاجرت عده ای از امراء و بزرگان لشکری سیستانی به این منطقه در اواخر دوره صفویه رایج گردید. چنان که قسمتی از قشون استرآباد را در زمان شاه طهماسب دوم (۱۱۳۵ –۱۱۴۴ ه‍. ق) دسته کتول تشکیل می داد در اوایل دوره قاجاریه کتول به ۱۸ تیره اصلی تقسیم می گردید. در دوران ناصرالدین شاه، کتول یکی از ۶ بلوک ناحیه استرآباد بود.

دانشنامه آزاد فارسی


پیشنهاد کاربران

کتوال نام جنگجویان که به معنای قلعه بان یا نگهبان است گفته میشود واین جنگجویان برای جنگ با ترکان مهاجم به از سیستان به علی آباد فراخوانده شدند . کتول برگرفته ازنام آنان میباشد که کتوول وبعد کتول مخفف شد.


کلمات دیگر: