کلمه جو
صفحه اصلی

قلعه جوق

فرهنگ فارسی

دهی از دهستان بابک بخش حومه شهرستان تربت حیدریه واقع در ۲۸ هزار گزی شمال باختری تربت حیدریه و ۱۵ هزار گزی شمال شوسه عمومی تربت به کاشمر . موقع جغرافیایی آن تپه ماهور و هوای آن سردسیری است .

لغت نامه دهخدا

قلعه جوق . [ ق َ ع َ ] (اِخ ) دهی است از بخش ارکو از شهرستان ایلام ، واقع در 3 هزارگزی شمال باختری قلعه دره و کنار راه مالرو ایلام . موقع جغرافیایی آن کوهستانی و هوای آن سردسیری است . سکنه ٔ آن 340 تن است . آب آن از چشمه و محصول آن غلات ، لبنیات و شغل اهالی زراعت و گله داری است و در زمستان به گرمسیر میروند. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5).


قلعه جوق . [ ق َ ع َ ] (اِخ ) دهی است از بخش هرسین شهرستان کرمانشاهان ، واقع در 8هزارگزی شمال خاوری هرسین ، مابین زازرم و حسن بقعه . موقع جغرافیایی آن کوهستانی و هوای آن سردسیری است . سکنه ٔ آن 100 تن است . آب آن از قنات و محصول آن غلات و شغل اهالی زراعت است . راه مالرو دارد و در تابستان از کهریز اتومبیل میتوان برد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5).


قلعه جوق . [ ق َ ع َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان آختاچی بخش حومه ٔ شهرستان مهاباد، واقع در29500گزی جنوب خاوری مهاباد و 12500گزی باختر شوسه ٔبوکان به میاندوآب . موقع جغرافیایی آن کوهستانی و هوای آن معتدل مالاریایی است . سکنه ٔ آن 199 تن است . آب آن از چشمه و محصول آن غلات ، توتون ، حبوب و شغل اهالی زراعت و گاوداری و صنایع دستی زنان جاجیم بافی است .راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


قلعه جوق . [ ق َ ع َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان ایل تیمور بخش حومه ٔ شهرستان مهاباد، واقع در 27500گزی جنوب مهاباد و 2500گزی خاور شوسه ٔ مهاباد به سردشت . موقع جغرافیایی آن کوهستانی و هوای آن معتدل مالاریایی است . سکنه ٔ آن 189 تن است . آب آن از چشمه و محصول آن غلات ، توتون ، حبوب و شغل اهالی زراعت و گله داری و صنایع دستی زنان جاجیم بافی است .راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


قلعه جوق . [ ق َ ع َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان بابک بخش حومه ٔ شهرستان تربت حیدریه ، واقع در 28هزارگزی شمال باختری تربت حیدریه و 15هزارگزی شمال شوسه ٔ عمومی تربت به کاشمر. موقع جغرافیایی آن تپه ماهور و هوای آن سردسیری است . سکنه ٔ آن 1023 تن است . آب آن از قنات و محصول آن غلات پنبه ، شغل اهالی زراعت و کرباس بافی است . راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).


قلعه جوق . [ ق َ ع َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان حومه ٔ بخش تکاب شهرستان مراغه ، واقع در 9500گزی شمال خاوری تکاب و 10هزارگزی خاورراه ارابه رو تکاب به شاهین دژ. این ده کوهستانی و دارای هوای معتدل سالم است . سکنه ٔ آن 62 تن آب از چشمه سارها و محصول آن غلات ، بادام ، حبوب ، کرچک و شغل اهالی زراعت و گله داری و صنایع دستی زنان جاجیم بافی است .راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


قلعه جوق . [ ق َ ع َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان حومه ٔ بخش سلدوز شهرستان ارومیه ، واقع در 5500گزی شمال باختری نقده و 2500گزی جنوب شوسه ٔ نقده به اشنویه . موقع جغرافیایی آن جلگه و هوای آن معتدل و مالاریایی است . سکنه ٔ آن 529 تن ، آب آن از رود کدار و محصول آن غلات ، برنج ، چغندر، توتون ، حبوب و شغل اهالی زراعت وگله داری و صنایع دستی زنان جاجیم بافی است . راه مالرو و دبستان دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


قلعه جوق . [ ق َ ع َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان رازلیق بخش مرکزی شهرستان سراب ، واقع در دوهزارگزی شمال خاوری سراب و 2هزارگزی شوسه ٔ سراب اردبیل . موقع جغرافیایی آن جلگه و هوای آن معتدل است . سکنه ٔ آن 2539 تن است . آب آن از نهر و چاه و محصول آن غلات و حبوب و محصول دامی و شغل اهالی زراعت و گله داری است .راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


قلعه جوق . [ ق َ ع َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان قلعه دره سی بخش حومه ٔ شهرستان ماکو، واقع در 2500گزی جنوب باختری ماکو. به شوسه ٔ ماکو و بازرگان راه شوسه دارد. موقع جغرافیایی آن دره کوهستانی و هوای آن معتدل است . سکنه ٔ آن 559 تن است . آب آن از رودخانه ٔ زنگمار و محصول آن غلات ، زردآلو و شغل اهالی زراعت و گله داری و صنایع دستی زنان جاجیم بافی است . راه شوسه دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


قلعه جوق . [ ق َ ع َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان کلیائی بخش سنقر کلیائی شهرستان کرمانشاهان ، واقع در 15 هزارگزی شمال سنقر و 4هزارگزی باختر راه فرعی سنقر به گردکانه . موقع جغرافیایی آن دامنه و هوای آن سردسیری است . سکنه ٔ آن 380 تن است . آب آن از رودخانه و رود و محصول آن غلات ، حبوب ، توتون ، انگور، قلمستان ، و شغل اهالی زراعت و صنایع دستی زنان قالیچه ، جاجیم و پلاس بافی است . در تابستان میتوان اتومبیل برد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5).


قلعه جوق . [ ق َ ع َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان گورائیم بخش مرکزی شهرستان اردبیل ، واقع در 3هزارگزی جنوب اردبیل و 25هزارگزی شوسه ٔ اردبیل به خلخال . موقع جغرافیایی آن کوهستانی و هوای آن معتدل است . سکنه ٔ آن 458 تن است . آب آن از چشمه و محصول آن غلات و حبوبات . و شغل اهالی زراعت و گله داری است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


قلعه جوق . [ ق َ ع َ ] (اِخ ) دهی است جزء دهستان دودانگه بخش ضیأآباد شهرستان قزوین در 15هزارگزی باختر ضیأآباد و 13هزارگزی راه زنجان . موقع جغرافیایی این ده کوهستانی و هوای آن سردسیری است .سکنه ٔ آن 359 تن ، آب آن از چشمه سار و رودخانه اورندو محصول آن غلات ، گردو و مختصر کشمش و شغل اهالی زراعت و صنایع دستی زنان قالی و گلیم و جوراب بافی است .راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1).


قلعه جوق . [ ق َ ع َ ](اِخ ) دهی است از دهستان ساری سوباسار بخش پلدشت شهرستان ماکو، واقع در 54000گزی شمال باختری پلدشت و 30هزارگزی شمال راه ارابه رو ایرند به ماکو. این ده دردره واقع و دارای هوایی معتدل و سالم است . سکنه ٔ آن 35 تن است . آب آن از چشمه و محصول آن غلات و شغل اهالی زراعت و گله داری و صنایع دستی زنان جوراب بافی است . راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


قلعه جوق . [ ق َ ع َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان باراندوزچای بخش حومه ٔ شهرستان ارومیه ، واقع در 17500گزی جنوب خاوری ارومیه و 500گزی خاور شوسه ٔ ارومیه به مهاباد. موقع جغرافیایی آن جلگه و هوای آن معتدل و مالاریایی است . سکنه ٔ آن 203 تن ، آب آن از رود باراندوز و محصول آن غلات ، توتون ، انگور، حبوب و شغل اهالی زراعت و صنایع دستی زنان جوراب بافی است . راه شوسه دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


قلعه جوق . [ ق َ ع َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان گاودولی بخش مرکزی شهرستان مراغه ، واقع در 26هزارگزی جنوب باختری مراغه و در مسیر شوسه ٔ مراغه به میاندوآب . موقع جغرافیایی آن جلگه و هوای آن معتدل و مالاریایی است . سکنه ٔ آن 792 تن ، آب آن از رودخانه ٔ مردی و قنات و چشمه و محصول آن غلات و چغندر و کشمش و بادام و نخود و شغل اهالی زراعت و صنایع دستی زنان جاجیم بافی است . راه شوسه و شعبه ٔ تلفن و پاسگاه ژاندارمری دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


قلعه جوق . [ ق َ ع َ ] (اِخ ) دهی جزء بخش سراسکند شهرستان تبریز، واقع در 16هزارگزی باختر سراسکند و10هزارگزی شوسه ٔ سراسکند تبریز و 11هزارگزی خط آهن میانه مراغه . موقع جغرافیایی آن کوهستانی و معتدل است . سکنه ٔ آن 413 تن است . آب آن از چشمه و رودخانه و محصول آن غلات ، حبوب و شغل اهالی زراعت و گله داری است . راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


قلعه جوق . [ ق َ ع َ ] (اِخ ) دهی جزء دهستان کیوی بخش سنجید شهرستان هروآباد، واقع در 18000گزی شمال مرکز بخش (کیوی ) و 15هزارگزی شوسه ٔ اردبیل هروآباد. موقع جغرافیایی آن کوهستانی و هوای آن سردسیری است . سکنه ٔ آن 63 تن است . آب آن از چشمه و محصول آن غلات ، حبوب و شغل اهالی زراعت و گله داری است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


قلعه جوق . [ ق َ ع َ ] (اِخ )دهی است از دهستان سرورود بخش رزن شهرستان همدان ، واقع در 43هزارگزی شمال باختر رزن و 24هزارگزی باختر دمق . موقع جغرافیایی آن جلگه و هوای آن سردسیری است .سکنه ٔ آن 400 تن است . آب آن از چشمه و محصول آن غلات ، دیم ، لبنیات و شغل اهالی زراعت و گله داری است . راه مالرو دارد و در تابستان از طریق دمق و بابانظر اتومبیل میتوان برد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5).


قلعه جوق .[ ق َ ع َ ] (اِخ ) دهی است جزء دهستان دیجویجین بخش مرکزی شهرستان اردبیل ، واقع در 12هزارگزی جنوب باختری اردبیل و 10هزارگزی شوسه ٔ اردبیل به تبریز. موقع جغرافیایی آن کوهستانی و هوای آن معتدل است . سکنه ٔ آن 955 تن است . آب آن از رودخانه ٔ قلعه جوک و چشمه و محصول آن غلات و حبوب و شغل اهالی زراعت و گله داری است .راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


قلعه جوق .[ ق َ ع َ ] (اِخ ) دهی جزء دهستان دیکله بخش هوراند شهرستان اهر، واقع در 25500گزی جنوب هوراند. در مسیر شوسه ٔ اهر به کلیبر. موقع جغرافیایی آن کوهستانی و هوای آن معتدل است . سکنه ٔ آن 167 تن است . آب آن از چشمه و محصول آن غلات و شغل اهالی زراعت و گله داری است .راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


قلعه جوق. [ ق َ ع َ ] ( اِخ ) دهی است جزء دهستان دودانگه بخش ضیأآباد شهرستان قزوین در 15هزارگزی باختر ضیأآباد و 13هزارگزی راه زنجان. موقع جغرافیایی این ده کوهستانی و هوای آن سردسیری است.سکنه آن 359 تن ، آب آن از چشمه سار و رودخانه اورندو محصول آن غلات ، گردو و مختصر کشمش و شغل اهالی زراعت و صنایع دستی زنان قالی و گلیم و جوراب بافی است.راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

قلعه جوق. [ ق َ ع َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان رازلیق بخش مرکزی شهرستان سراب ، واقع در دوهزارگزی شمال خاوری سراب و 2هزارگزی شوسه سراب اردبیل. موقع جغرافیایی آن جلگه و هوای آن معتدل است. سکنه آن 2539 تن است. آب آن از نهر و چاه و محصول آن غلات و حبوب و محصول دامی و شغل اهالی زراعت و گله داری است.راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).

قلعه جوق.[ ق َ ع َ ] ( اِخ ) دهی است جزء دهستان دیجویجین بخش مرکزی شهرستان اردبیل ، واقع در 12هزارگزی جنوب باختری اردبیل و 10هزارگزی شوسه اردبیل به تبریز. موقع جغرافیایی آن کوهستانی و هوای آن معتدل است. سکنه آن 955 تن است. آب آن از رودخانه قلعه جوک و چشمه و محصول آن غلات و حبوب و شغل اهالی زراعت و گله داری است.راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).

قلعه جوق. [ ق َ ع َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان گاودولی بخش مرکزی شهرستان مراغه ، واقع در 26هزارگزی جنوب باختری مراغه و در مسیر شوسه مراغه به میاندوآب. موقع جغرافیایی آن جلگه و هوای آن معتدل و مالاریایی است. سکنه آن 792 تن ، آب آن از رودخانه مردی و قنات و چشمه و محصول آن غلات و چغندر و کشمش و بادام و نخود و شغل اهالی زراعت و صنایع دستی زنان جاجیم بافی است. راه شوسه و شعبه تلفن و پاسگاه ژاندارمری دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).

قلعه جوق. [ ق َ ع َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان حومه بخش تکاب شهرستان مراغه ، واقع در 9500گزی شمال خاوری تکاب و 10هزارگزی خاورراه ارابه رو تکاب به شاهین دژ. این ده کوهستانی و دارای هوای معتدل سالم است. سکنه آن 62 تن آب از چشمه سارها و محصول آن غلات ، بادام ، حبوب ، کرچک و شغل اهالی زراعت و گله داری و صنایع دستی زنان جاجیم بافی است.راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).

قلعه جوق. [ ق َ ع َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان قلعه دره سی بخش حومه شهرستان ماکو، واقع در 2500گزی جنوب باختری ماکو. به شوسه ماکو و بازرگان راه شوسه دارد. موقع جغرافیایی آن دره کوهستانی و هوای آن معتدل است. سکنه آن 559 تن است. آب آن از رودخانه زنگمار و محصول آن غلات ، زردآلو و شغل اهالی زراعت و گله داری و صنایع دستی زنان جاجیم بافی است. راه شوسه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).

دانشنامه عمومی

قلعه جوق ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره داشته باشد:
قلعه جوق (ارومیه)
قلعه جوق (پلدشت)
قلعه جوق (تاکستان)
قلعه جوق (تکاب)
قلعه جوق (خدابنده)
قلعه جوق (سراب)
قلعه جوق (سنقر)
قلعه جوق (سنندج)
قلعه جوق (ملکان)
قلعه جوق (مهران)
قلعه جوق (مه ولات)
قلعه جوق (نقده)
قلعه جوق (نیر)
قلعه جوق (هشترود)
قلعه جوق (همدان)
قلعه جوق الفلو
قلعه جوق سبلان
قلعه جوق سفلی
قلعه جوق علیا
قلعه جوق نجف قلی خان
قنات قلعه جوق، تاکستان
دهستان قلعه جوق

دانشنامه آزاد فارسی

غاری تاریخی در ۲کیلومتری روستای قلعه جوقِ بخش نهاوند در رشته کوهی موسوم به قوز و قشلاق واقع در شرق استان همدان و مرز استان مرکزی. بر روی دیوار این غار خطوط مختلف و نقش و نگارهای نامفهومی وجود دارد که تنها تاریخ ۱۱۶۸ق که مربوط به دورۀ افشاریه است به خوبی خوانده می شود. غار قلعه جوق سه مدخل دارد. یک مدخل در۱۰.۵ متری از سطح زمین و دو مدخل دیگر در کنار هم و اندکی پایین تر در سمت چپ آن و در فاصلۀ۸.۵ متری از زمین قرار گرفته اند. ورود به غار از نردبان شانزده پله ای بزرگ و محکمی است که در مدخل ورودی وسطی کار گذاشته اند. ورودی این قسمت ۱۰۶ سانتی متر طول و ۶۷ سانتی متر عرض دارد که به محوطۀ کوچکی به ابعاد ۱.۸×۱.۲ متر راه دارد. دو مدخل دیگر نیز به این محوطه باز می شوند. در سمت راست این محوطه که دارای چهار فرورفتگی و سکوهایی در انتهای آن هاست و به منزلۀ طبقۀ پایین غار است، سوراخی وجود دارد که پس از گذشتن از آن وارد اتاقی می شویم و پس از پایین رفتن از یک سکو به دالان اصلی غار که دهلیزی است سرتاسری به طول۲.۴ و پهنای۱.۷۷ و ارتفاع ۲ متر می رسیم. مدخل اصلی غار یعنی دهانۀ بالایی در ابتدای این راهرو و در سمت راست اتاق ورودی، دارای چشم اندازی بر مناظر دلگشای اطراف است. در دو سمت و انتهای این دالان چندین اتاق منظم و هم شکل با اختلاف ابعاد چند سانتی متری روبه روی هم با فاصلۀ ۱۳۰ سانتی متر با اصول هندسی توسط استادان هنرمند حفر شده است. تعداد این اتاق ها با اتاق انتهای راهرو سیزده عدد است. طول هر یک از اتاق ها دو متر و دهانۀ آن ۱۰۷ سانتی متر و در ۴۵سانتی متری انتها دارای سکو است. در درون این غار محوطه وسیع بیضی شکل که در دو انتهای قطر بزرگ آن دو اتاق سکودار ساخته شده است، وجود دارد. این محوطه در حقیقت تالار غار است و سقف آن تراش ناودانی خورده است. بنابر روایت یکی از اتاق های غار که فاقد سکو است منبع آب غار بوده است.

پیشنهاد کاربران

قلعه که سپاه حاکم آن زمان دران قلعه مستقر بوده چون این روستا دارای قلعه بوده که بالای تپه که بنام قلعه معروف است که آثار قلعه بالای موجود است

زمان قدیم دراین روستالک لک زیادبوده


کلمات دیگر: