کلمه جو
صفحه اصلی

اویشن

فارسی به انگلیسی

oregano, thyme

فارسی به عربی

زعتر

فرهنگ اسم ها

اسم: آویشن (دختر) (فارسی) (طبیعت) (تلفظ: āvišan) (فارسی: آويشن) (انگلیسی: avishan)
معنی: گیاهی از تیره ی نعناعیان با گل های سفید، ( در گیاهی ) گیاهی از تیره ی نعناعیان با گل های سفید یا گلی و برگهای کوچک، پونه صحرائی، پونه کوهی، گیاهی علفی و معطر از خانواده نعناع با شاخه های فراوان و گلهای سفید یا صورتی

مترادف و متضاد

thyme (اسم)
آویشن، اویشن، صعتر

فرهنگ فارسی

( آویشن ) ( اسم ) نوعی گیاه از تیر. نعناعیان با گلهای سفید یا گلی برگهای کوچک متقابل بیضوی و نوک تیز بدرازی یک سانتیمتر صعتر سعتر پودین. صحرایی یا آویشن شیرازی یا آویشن کوهی مزرنگوش وحشی
نگاه و نظر و دیدار . بصارت و بینایی .

فرهنگ معین

( آویشن ) (شَ )( اِ. )گیاهی است معطر و صحرایی با گل های سفید و برگ های کوچک شبیه نعناع . آویشم ، آویشه ، آویشنه یا آوشن هم گویند.

لغت نامه دهخدا

اویشن . [ اَ ش ِ ] (اِ) نگاه و نظر و دیدار. (ناظم الاطباء). بصارت و بینایی . (آنندراج ).


( آویشن ) آویشن. [ ش َ ] ( اِ ) صعتر. سعتر. آویشه. آویش. اوشه. اوشن. یوشن. پودنه برّی. پودینه صحرائی. پودنه کوهی. زلف شاهدان :
چه کنی دنیا بی دین و خرد زیراک
خوش نباشد بی نان ترّه و آویشن.
ناصرخسرو.
اکنون نچرد گوزن در صحرا
جز سنبل و کرویا و آویشن.
ناصرخسرو.

اویشن. [ اَ ش ِ ] ( اِ ) نگاه و نظر و دیدار. ( ناظم الاطباء ). بصارت و بینایی. ( آنندراج ).

اویشن. [ اَ ش َ ] ( اِ ) بر وزن کشیدن سعتر را گویند و بعضی گویند نوعی از سبزی خوردنی است که در میان پیاز و ترب کارندش. ( مؤید الفضلاء ).

اویشن . [ اَ ش َ ] (اِ) بر وزن کشیدن سعتر را گویند و بعضی گویند نوعی از سبزی خوردنی است که در میان پیاز و ترب کارندش . (مؤید الفضلاء).


فرهنگ عمید

( آویشن ) گیاهی علفی، خودرو، معطر با برگ های کوچک و ساقۀ کوتاه که مصرف خوراکی دارد: آویشن کوهی، آویشن شیرازی.
= آویشن

آویشن#NAME?


دانشنامه عمومی

آویشن. آویشن یا آزربه (نام علمی: Thymes) سرده ای از تیره نعناعیان است. آویشن حدود ۳۵۰ گونه دارد. در ایران ۱۴ گونه گیاه معطر و چند ساله دارد. این سرده به مرزنگوش بسیار نزدیک است.
Mastichina Mill.
Serpyllum Mill.
Cephalotos Adans.
در زبان کردی کرمانشاهی به «آویشن»، «جعتری» و در سایر مناطق کردنشین به آن «آنخ» یا «اَزوِه» یا «هه زوه» گفته می شود و در زبان ترکی به «کهلیک اوتو» و در زبان لری به خصوص در مناطق بختیاری به این گیاه «اوشوم» و (اِزبوئه) گفته می شود. در زبان مردم رودبار استان گیلان به آن، «پلنگ مشک» می گویند و طعم دهنده اصلی غذایی به نام شامی رودباری است. یکی از گونه های این گیاه که در مناطق کوهستانی شمال خراسان به وفور یافت می شود به زبان کرمانجی «آنخ» نام دارد.
گونه های مختلفی از آویشنیان در کوهستان های ایران می روید. در کتب طب سنتی فارسی با نام «حاشا»، «اوشن» و «صعتر الحمیر» نام برده شده است. در مناطق مختلف ایران گونه های مختلف ایران گونه های مختلف با اسامی محلی متفاوتی شناخته می شود از جمله در همدان «آزربه»، در اطراف تهران «آویشن یا آویشم»، در طالقان «زروه»، در زبان کردی به آن «جعتری»، «آنوخ» یا «اَزوِه» می گویند، و در مناطق ترک نشین «کهلیک اوتی» یا «کاکله اوتی»، و در سایر مناطق «صعتر»، «زعتر»، «اوشن»، «اشمه کوهی»، «سی سنبر» و «سوسنبر» نامیده می شود.
در شهرستان اقلید با نام آویشن شیرازی (Zataria multiflora) می روید. در آذربایجان غربی بخصوص مناطق کوهستانی نقده رویش قابل توجهی دارد. در زبان ترکی به آن کهلیک اوتو (کهلیک = کبک و اوت = گیاه) می گویند. برخی آن را به دلیل تشابه اسمی با کاکوتی اشتباه می کنند. در حالی که کهلیک اوتو (آویشن)، علی رغم تشابه اسمی با کاکوتی از آن متفاوت است. در همدان به آن اَزبویه و در کوخرد و همچنین فارغانات هرمزگان به آن اَوشُه درمناطق از کوه تشگرد فارغانات اوشه استکو می گویند. در چهارمحال و بختیاری به خصوص در کوهپایه های کلار و ناغان (اُورشُم) می روید. در جلگه دشتهای میانی استان بوشهر نیز می روید و در لریدشتی بوشهری به آن اُوشِوم می گویند، این گیاه در نواحی کوهستانی استان سیستان و بلوچستان هم می روید و در زبان محلی به آن «ازگند» می گویند. ازبوئه اشتباهاً با آویشن اشتباه گرفته می شود و نام فارسی آن زوفا می باشد.

دانشنامه آزاد فارسی

آویشن. آویشَن (thyme)
آویشَن
یکی از جنس۱ های متعلق به خانوادۀ نعناعیان۲، با نام Thymus. آویشن معمولی (T. Vulgaris) بومی مناطق مدیترانه ای است و بلندی آن به ۳۰ سانتی متر می رسد. این گیاه برگ هایی کوتاه و گل هایی صورتی دارد. برگ های معطر آن را برای طعم دادن به غذا استفاده می کنند. تاریخچه استفاده از آویشن به منزلۀ دارو دست کم به دو قرن قبل از میلاد می رسد. مادۀ مؤثر مهم این گیاه تیمول است که با دیگر مواد شیمیایی این گیاه، باعث افزایش ضربان قلب، تقویت قوای جسمانی و بهبود عمل دستگاه گوارش می شود. این گیاه مانند بسیاری از اعضای خانوادۀ نعناییان خاصیت ضدعفونی کنندگی دارد. نام آویشن شیرازی به گونۀ Zataria multiflora، بوته ای با گل های سفید و دارای خاصیت دارویی، از خانوادۀ نعناییان، اطلاق می شود.

فرهنگستان زبان و ادب

آویشن
{Thymus, thyme} [گیاهان دارویی] سرده ای از نعنائیان شامل گیاهان علفی یا بوته ای معطر با ساقه های خوابیده یا خیزان یا راست و با برگ هایی در شکل ها و اندازه های گوناگون و با حاشیۀ صاف یا گاه دندانه دار و کاسۀ گل با حلقۀ کرک در محل گلو و دندانه های زیرین با کرک های مژه...

واژه نامه بختیاریکا

( آویشن ) اَورِشُم

پیشنهاد کاربران

در زبان لری بختیاری به صورت زیر
اوشن - اووشه

thymes

در روستاهای شیراز اوشن و هوشن و هوشوم میگویند

به ترکی میگیم: کَهلی اوتو🌿
با برگایی به رنگ خاکستری روشن و کرک دار

در ترکی به آذربه میگن کَهلی اوتو ن به آویشن اشتباه راهنمایی نکنید

ودر مناطق دیگری از بیرجند آبشن هم تلفظ میشود


کلمات دیگر: