کلمه جو
صفحه اصلی

کاروان سرای سعدالسلطنه

دانشنامه عمومی

کاروان سرای سعدالسلطنه به دستور «سعدالسلطنه» حاکم وقت قاجاریه قزوین ساخته شد. ارزشمندترین قسمت این بنا، چهار سوق آن است که از تقاطع قائم دو راسته ایجاد شده و بر فراز آن گنبد بزرگ کاشیکاری شده ای قرار دارد.سرای قیصریه   چهارسوق کوچک   آبراه ها     حیاط سعدیه
چهار طرف گنبد را، چهار نیم گنبد با رسمی بندی و نورگیر فراگرفته اند که فضا را بزرگتر نشان می دهند.
سرای سعدالسلطنه قزوین بزرگترین کاروانسرای سرپوشیده و مرکزتجاری داخلی شهری کشور است که با وسعتی افزون بر ۶/۲ هکتار در اواخر سلطنت ناصرالدین شاه قاجار ساخته شد.
عملیات مرمت این مجموعه نیز در قالب تفاهم نامه از طریق صندوق احیا و بهره برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری کشور به سازمان بهسازی و نوسازی شهرداری قزوین(بمدت بیست سال)واگذار شد و عملیات اجرایی مرمت به پایان رسیده است و این بنا روند مطلوبی را در حوزه مرمت و بازسازی طی کرده است. عملیات مرمت با استفاده از منابع مالی سازمان بهسازی و نوسازی و زیر نظر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری انجام شده است . در حال حاضر بسیاری از قسمت ها بنا مرمت شده اند . قسمت های مرمت شده به کاربرهایی چون هنرمندان و تولیدکنندگان و عرضه کنندگان محصولات صنایع دستی و هنرهای سنتی ایرانی ، رستوران سنتی ،کافه های سنتی مناطق مختلف ایران ، تولید و فروشگاه لباس های سنتی و شیرینی جات سنتی و غیره اجاره داده شده است.

دانشنامه آزاد فارسی


کاروان سرای سَعْدُالسّلطنه
در خیابان امام خمینی در قزوین از دورۀ قاجار. در اواخر دورۀ ناصرالدین شاه به وسیلۀ سعدالسلطنه حاکم قزوین در قسمتی از باغ سعادت آباد احداث شده است. دارای یک حیاط بزرگ با حجره هایی در یک طبقه است؛ حیاط دیگری که از دو حجره و دو انبار بسیار بزرگ تشکیل شده و به بازارچه سعدیه راه دارد؛ حیاط دیگری در شرق محوطه که به حیاط بزرگ راه دارد، و چند حجره و یک حمام داشته است؛ یک محوطۀ وسیع سرپوشیده با حجره های متعدد؛ حیاط بارانداز که یک حوض و یک شترخان وسیع دارد و دالان درازی در غرب محوطه سرپوشیده موسوم به قیصریه که به بازارچه سعدیه راه دارد. در حیاط بارانداز یک کارگاه کشمش خشک کُنی و یک آسیاب بزرگ بود. در کنار آن بازارچه سعدالسلطنه قرار دارد. در غرب سرا، سرای دیگری است که در اختیار بازرگانان ارمنی بود و سالیان دراز تجارتخانۀ معروف تومانیانس در آن فعالیت داشت. سرای سعادت تا پایان دورۀ قاجار و جنگ جهانی اول مرکز تجاری قزوین بود. در دورۀ پهلوی با امتداددادن خیابان سپه قسمتی از آن تخریب شد. به آن سرای سعدیه و سرای سعادت نیز می گویند.


کلمات دیگر: