کلمه جو
صفحه اصلی

اام ایکس 13

دانشنامه عمومی

آام ایکس ۱۳. آاِم ایکس-۱۳
آرژانتین - ۲۴ دستگاه از مدل MK F3؛ توپ خودکششی ۱۵۵ م م
کامبوج - ۱۲
ساحل عاج - ۵
جیبوتی - ۶۰
اکوادور - ۱۰۲
اندونزی - ۵۰۰
کویت - ?
مکزیک - ۴۰۹ دستگاه از مدل AMX-VCI (نفربر)
نپال - ?
پرو - ۲۱۰
جمهوری دموکراتیک صحرای غربی - ۴ دستگاه در جریان جنگ های صحرای غربی از نیروهای مراکشی به غنیمت گرفته شد.
سنگاپور - ۳۵۰ دستگاه از مدل AMX-13/SM1 (تانک های دست دوم اسرائیلی با بهینه سازی گسترده - در حال خروج از خدمت)
تونس - ?
ونزوئلا - ۳۶ دستگاه از مدل AMX-13C.90
تانک سبک فرانسوی است که از سال ۱۹۵۳ تا ۱۹۸۵ تولید می شد. این خودرو زره پوش علاوه بر آن که در ارتش فرانسه به طور گسترده مورد استفاده قرار می گرفت به دست کم ۲۵ کشور دیگر دنیا نیز صادر شد و از محبوبترین و رایجترین تانک های سبک دوران جنگ سرد محسوب می شد. عدد ۱۳ در نام این زره پوش به وزن نمونهٔ اولیه آن اشاره دارد.
خودروهای زره پوش دیگری از جمله نفربر، توپ خودکششی، ضدهوایی خودکششی، شکارچی تانک، و خودروهای تعمیر و بازیابی و مهندسی رزمی هم بر اساس شاسی آام ایکس-۱۳ ساخته شدند. در مجموع حدود ۷۷۰۰ دستگاه از انواع مختلف زره پوش های خانواده آام ایکس -۱۳ ساخته شدند که ۳۴۰۰ دستگاه آن به کشورهای دیگر صادر شد.
ویژگی غیرعادی این تانک برجک نوسانی و دوقسمتی آن بود که به ندرت در زره پوش های دیگر دیده شده است. این برجک از گلوله گذار اتوماتیک برای مسلح سازی توپ اصلی تانک استفاده می کرد و در نتیجه خدمه تانک به سه نفر کاهش یافته بود. سلاح اصلی مدل های اولیه آام ایکس-۱۳ یک قبضه توپ ۷۵ میلی متری بود. از سال ۱۹۶۴ این تانک با توپ ۹۰ میلی متری ساخته می شد و در برخی انواع صادراتی از برجکی جدید با توپ ۱۰۵ م م هم استفاده می شد. در اوایل دهه ۱۹۷۰ تمام آام ایکس-۱۳های فرانسوی به توپ ۹۰ م م مجهز بودند. ۳۴ عدد گلوله برای این توپ در داخل تانک حمل می شد که ۱۲ تای آن در دو خشاب در حالت آماده شلیک قرار داشت و بقیه در داخل برجک قرار داشت. آام ایکس-۱۳ از سه بخش تشکیل شده؛ موتور و راننده که در قسمت جلو قرار گرفته اند و برجک که در قسمت عقب تانک واقع شده است. این تانک سبک بنا به سفارش مشتری با موتور دیزلی یا موتور بنزینی ساخته می شد. برد عملیاتی آن با موتور دیزلی حدود ۵۵۰ تا ۶۰۰ کیلومتر و با موتور بنزینی حدود ۳۵۰ تا ۴۰۰ کیلومتر بود.


کلمات دیگر: