کلمه جو
صفحه اصلی

دانشنامه ایران

دانشنامه عمومی

دانشنامه ایران مجموعه کتاب هایی است که توسط بنیاد دایرةالمعارف بزرگ اسلامی منتشر می شود. تاکنون ۴ مجلد آن به چاپ رسیده است.
جلد سوم دانشنامه ایران که از مدخل های اسپانیا تا اسمیت را در برمی گیرد در ۸۴۹ صفحه با انبوهی از تصاویر رنگی در قطع رحلی منتشر شده است.
دانشنامه ایران در ۳۰جلد و تاریخ جامع ایران در ۱۴جلد منتشر می شود.
دانشنامه ایران

نقل قول ها

دانشنامه ایران دانشنامه ای فارسی و برخط است که از سوی «بنیاد دائرةالمعارف بزرگ اسلامی» چا‍پ و سرپرستی می شود.
• «دانشنامه ایران در ابتدا «دانشنامه فارسی» نامیده شد، یعنی دانشنامه ای به زبان فارسی. بعدها تصمیم گرفتند نام آن را دانشنامه ایران بگذارند.» -> عبدالحسین آذرنگ
• «بنده بدون هیچ گونه فروتنی می توانم ادعا کنم که دست کم شماری از مقاله های دانشنامه ایران از مقاله های بریتانیکا و آمریکانا و دانشنامه های مشابه، جامع تر است و درعین حال با نیاز خوانندگان سازگاری بیشتری دارد.» -> عبدالحسین آذرنگ
• «ایرانیکا فقط دربارهٔ ایران فرهنگی و فرهنگ ایرانی و فرهنگ فارسی زبان و فرهنگ های وابسته به آن است، اما دانشنامه ایران دانشنامه ای عمومی است البته در این دانشنامه به فرهنگ ایران و آنچه به ایران مربوط است، توجه و تأکید بیشتری می شود که طبیعی است.» -> عبدالحسین آذرنگ
• «دانشنامهٔ ایران هم اکنون سعی می کند با معیارهایی که بر دانشنامه های معتبر بین المللی حاکم است، روند انتشار خودش را تنظیم کند و این، هدف بلندی است که تلاش در راه آن می تواند سطح دانشنامه نگاری را در ایران ارتقا بدهد.» -> عبدالحسین آذرنگ

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] دانشنامه ایران، دائرةالمعارفی عمومی و جهانی و دومین اثر پژوهشی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، پس از دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، به سرپرستی محمدکاظم موسوی بجنوردی است.
نیاز فارسی‎زبانان ایرانی و خارجی به مرجعی جامع و موثق، به زبان فارسی که ناظر به همه دانش‎ها باشد، انگیزه تدوین اثر حاضر بوده است.
کتاب با دو مقدمه از محمدکاظم موسوی بجنوردی و مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی آغاز گردیده است. این دانشنامه قرار است در 30 مجلد تدوین گردد که در حال حاضر، فقط سه جلد از آن، منتشر شده است.
مقاله‎های این دانشنامه به‎ترتیب الفبایی تنظیم شده و هر مقاله، به موضوعی معین اختصاص یافته است. حجم هر مقاله، معمولا متناسب با موضوع و جایگاه و درجه اهمیت آن، در قلمرو تخصصی مقاله است. این مقاله‎ها را از حیث حجم، می‎توان به 5 گروه تقسیم کرد: خیلی کوتاه (چند سطر)، کوتاه (یک‎چهارم یا یک‎دوم ستون)، نیمه بلند (از یک‎دوم ستون تا 2 ستون)، بلند (از 4 تا 8 ستون) و خیلی بلند (از 8 ستون بیشتر) .
در مقدمه نخست، به تعریف دانشنامه، انواع آن، سابقه دانشنامه‎نویسی در ایران و... پرداخته شده و در مقدمه دوم، ویژگی‎های دانشنامه حاضر، از جمله ضوابط نوشتن مقالات، نشانه‎ها و اختصارات و سازمان علمی دانشنامه، تشریح شده است.
بیشتر مقاله‎های این دانشنامه را، گروه مقالات نیمه بلند تشکیل می‎دهد که میانگین حجم آنها، حدود یک ستون است. مقاله‎های خیلی کوتاه، خاص اطلاع‎رسانی حداقل و سریع، درباره مواردی است که ذکر اطلاعاتی اندک در دانشنامه‎های همگانی برای آنها کفایت می‎کند. مقاله‎های خیلی بلند، در موضوعاتی است که طبیعت آنها ایجاب می‎کند حق مطلب با کلمات بیشتری ادا شود. جنبه‎هایی از ارزش‎های والای جامعه، شخصیت‎های ممتاز عالم بشریت و مفاهیم اساسی یا جدیدی که طرح کردن آنها به تفصیل نیاز دارد، از جمله مطالبی است که در قالب مقاله‎های بلند معرفی شده‎اند. بااین‎حال، تلاش شده است تا جای ممکن، اصل خلاصه‎گویی و پرهیز از ذکر عبارت‎ها و کلمه‎های زائد مراعات گردد و اطلاعات مفید و لازم، با حداقل واژه و با ساختاری ساده و آسان‎یاب، ارائه شود.


کلمات دیگر: