کلمه جو
صفحه اصلی

مدینه شناسی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] مدینه شناسی (ط جدید). مدینه شناسی (ویرایش جدید)، تألیف محمدباقر نجفی، از جمله آثار ارزشمند در شناخت آثار و اماکن شهر مدینه است. این کتاب همان گونه که نویسنده در مقدمه اشاره کرده در پنج جلد نگارش شده و هر جلد به قسمتی از مباحث کلی مدینه شناسی اختصاص یافته، اما در برنامه تنها دو جلد آن ارائه شده است.
جلد اول، مشتمل بر دو مقدمه از ناشر و نویسنده و چهار بخش (کتاب) و جلد دوم مشتمل بر یک مقدمه و یک کتاب است. مطالب هر بخش (کتاب) در ضمن فصول متعددی نگارش شده است.
فصلنامه «میقات حج» در سال 1379 گفتگوی صمیمانه ای با نویسنده درباره تألیفاتش انجام داده که در شماره 33 منتشر شده است. ناشر به جای نوشتن پیشگفتار، پرسش و پاسخ حاضر را که حاوی مطالب جامعی است درباره کتاب مدینه شناسی و شرح حال مؤلف، آورده است
در کتاب اول، 21 مسجد مدینه معرفی شده است. مساجد قبا، جمعه، النبی(ص)، قبلتین، مصلی، اجابه، شجره، ابوذر و مسجد علی(ع) از جمله مساجد مورد بحث است؛ به عنوان نمونه درباره مسجد النبی(ص) ابتدا گزارش کلی از تاریخ بنای مسجد از آغاز تا وفات حضرت محمد(ص) و سپس توسعه و تعمیرات آن ذکر شده است. سپس آثار و جایگاه های تاریخی - معنوی مسجد النبی(ص) بررسی شده است. اطلاعاتی که نویسنده از مشاهدات خود می دهد قابل توجه است: «مؤلف در سال 1398ق، ملاحظه کرد که تمامی ساختمان ها و ابنیه موجود بین شارع الساحه و شارع العینیه را در غرب مسجد النبی تا شارع المناخه تخریب کرده اند و زمین آن جهت نمازگزاران، مسطح و مسقف شده است. طبق گفته ناظران آگاه مدینه، قرار است از جانب شمال مسجد، ساختمان های بین میدان باب المجیدی و شارع الساحه از یک سو و شارع السحیمی، تخریب و مسطح شود. همچنین از جانب شرق، بناهای موجود در بین شارع عبدالعزیز و شارع السنبلیه در شمال شرقی مسجد، مشمول این توسعه و طرح قرار گیرد»
در کتاب دوم، هشت خانه تاریخی مدینه ذکر شده که از آن جمله است خانه های ابوایوب، کعب بن اشرف، عثمان بن عفان و امام جعفر صادق(ع). خانه امام جعفر صادق(ع) در مجاورت سمت جنوبی خانه ابوایوب انصاری جای داشته و قرن ها مورد توجه زائران مدنی بوده است. هم اکنون (1398ق) و با توجه به نقشه ها و ماکت مسجدِ مزبور در کتابخانه سید جعفر فقیه و مصطفی عطار، این خانه جنوباً متصل به خانه ابوایوب انصاری و غرباً به کوچه ای که حد فاصل کتابخانه عارف حکمت می باشد، قرار دارد و بزرگان مدینه را بر آن مکان توجهی است


کلمات دیگر: