کلمه جو
صفحه اصلی

قارچ دنبلان

فارسی به انگلیسی

truffle

مترادف و متضاد

truffle (اسم)
قارچ خوراکی دنبلان، قارچ دنبلان

دانشنامه عمومی

Tuber aestivumTuber brumaleTuber gibbosumTuber himalayensisTuber magnatumTuber melanosporumTuber mesentericumTuber oregonenseTuber sinensis
آب
پروتئین
چربی
قند و مواد نشاسته ای
کلسیم
فسفر
آهن
پتاسیم
تیامین
رایبوفلاوین
نیاسین
قارچ دُنبَلان (دنبالان یا ترافل یا خِئر یا عِغِر) نوعی قارچ خوراکی گران قیمت و کمیاب است. این قارچ در گونه های مختلف به رنگ های قرمز تیره، خاکستری، سفید، بنفش و سیاه یافت می شود ولی لذیذترین نوع آن دارای پوستهٔ سیاه رنگ است. دو نوع سیاه و سفید این قارچ گران قیمت ترین قارچ های دنبلان زیرزمینی هستند. بیش ترین میزان مصرف قارچ دنبلان در رستوران ها، صنایع غذایی، تهیهٔ انواع سس ها و روغن های معطر و نیز داروسازی است. سر آشپز معروف فرانسوی، ژان آنتلم بریلا-سوارین، دنبلان را الماس آشپزخانه لقب داده است.
قارچ دنبلان، که در عمق تقریباً ۳۰ سانتیمتری و در مجاورت ریشهٔ گیاهان رشد می کند، شکلی شبیه به سیب زمینی دارد و اندازهٔ آن از یک فندق تا اندازهٔ یک پرتقال می باشد. دنبلان به حالت طبیعی در بسیاری از مناطق معتدل دیده می شوند و آن ها را به وسیلهٔ سگ یا خوک تربیت شده پیدا می کنند. قارچ دنبلان کوهی سفید در سال ۲۰۰۱ به قیمت هر کیلو بین ۲۰۰۰–۴۵۰۰ دلار آمریکا بفروش رفته است. در دسامبر ۲۰۰۹ این قارچ به قیمت ۱۴٬۲۰۳ دلار بر کیلوگرم فروخته می شد. رکورد قیمت یک دنبلان سفید در دسامبر ۲۰۰۷ زده شد؛ کازینو داری به نام استانلی هو مبلغ ۳۳۰٬۰۰۰ دلار برای خرید یک دنبلان ۱٫۵ یک کیلویی پرداخت کرد.
نخستین بار در سنگ-نوشته های سومریان، در رابطه با خوراک دشمنان شان، به دنبلان اشاره شده است. در نوشته های تئوفراستوس، در قرن چهارم پیش از میلاد، نیز از دنبلان یاد می شود. در آن زمان منشأ این قارچ مرموز بود؛ پلوتارخ و دیگران فکر می کردند دنبلان از رعد و برق، حرارت و آب در خاک پدید می آید، در طرف مقابل جوونال اعتقاد داشت منشأ دنبلان رعد و برق و باران است. سیسرو دنبلان ها را کودکان زمین می دانست در حالی که دیوسکوریدس آن ها را ریشه های ناهنجار می نامید در دوران باستان در ایتالیا سه نوع دنبلان به عمل می آمد، اما رومیان تنها نوعی از آن را، که تروفل (تروففلس) نامیده می شد، استفاده می کردند. این قارچ ها از کارتاژ و لیبی می آمد. در این مکان ها، در قدیم، آب و هوای ساحلی به خشکی امروز نبوده است.


کلمات دیگر: