کلمه جو
صفحه اصلی

تاریخ انقلاب مشروطیت ایران

دانشنامه عمومی

تاریخ انقلاب مشروطیت ایران کتابی است از مهدی ملک زاده یکی از سیاستمداران دوره پهلوی که یکی از منابع قابل توجه در زمینه تاریخ مشروطیت در ایران محسوب می شود. این کتاب در هفت جلد تألیف شده است.
جلد چهارم:
کتاب در هفت جلد و مجموعا ۱۶۹۷ صفحه در قطع وزیری نگاشته شده است.
از ۱۹ فصل تشکیل شده. ملک زاده این جلد را با عنوان به یاد حاجی میرزا ابراهیم آقا شروع کرده است. فصل اول با عنوان اولتیماتوم شاه به مجلس شورای ملی دربارهٔ درخواست محمدعلی شاه برای تبعید چهار نفر از سران مشروطیت (ملک المتکلمین - میرزا جهانگیرخان - سید محمدرضا مساوات - آقا سید جمال الدین) است. فصل دوم با عنوان تحصن در مجلس به رویدادهایی که به دنبال اولتیماتوم شاه به مجلس صورت گرفته پرداخته و در آن به نامه ای اشاره شده که نمایندگان با صرف چندین روز وقت برای شاه نگاشته اند و روز سه شنبه ۱۶ جمادی الاول ۱۳۲۶ به وسیله ممتازالدوله رئیس مجلس و شش نفر از وکلا تقدیم به شاه نمودند. در این فصل اشاره به ستون چرند و پرند در روزنامه صور اسرافیل شده است.
شامل ۱۹ فصل است از صفحه ی ۹۳۳ تا ۱۱۵۷. ملک زاده آن را با عنوان به یاد قاضی قزوینی شروع کرده. فصل اول به قیام تبریز پرداخته فصل هشتم و دهم به انقلاب رشت فصل یازدهم را با عنوان سردار اسعد نگاشته است. این جلد با فصل نوزدهم با عنوان حرکت اردوی انقلاب به طرف قزوین تمام می شود.

دانشنامه آزاد فارسی

کتابی تاریخی به فارسی، نوشتۀ مهدی ملک زاده (۱۲۶۳ـ۱۳۳۴ش )، دربارۀ وقایع مشروطیت ایران از آغاز تا ابتدای تاج گذاری احمدشاه قاجار. نویسنده، که فرزند ملک المتکلمین روحانی و واعظ معروف دورۀ مشروطه است، در نگارش کتاب ، علاوه بر مشاهدات شخصی که خود در زمان وقوع انقلاب مشروطه ناظر حوادث بود، از منابع تاریخی نیز استفاده کرده است . جلد اول به وقایع مهم داخلی ایران از گذشته های دور، مانند قیام کاوۀ آهنگر و جنبش مانویان و مزدکیان، تا پیش از جنبش مشروطه و حوادث سیاسی خارجی یک قرن پیش از آن، که در بروز آن جنبش مؤثر بوده ، اختصاص یافته است . جلد دوم، شامل شرح حوادث ایران پس از جنبش مشروطه بوده و از مشروطه خواهان و جنبش مشروطه تمجید شده است . نویسنده هر جلد کتاب را به یاد یکی از جان باختگان مشروطیت ایران نوشته است: ملک المتکلمین ، میرزا جهانگیرخان صوراسرافیل ، سیدجمال واعظ اصفهانی ، حاجی میرزا ابراهیم آقا، قاضی قزوینی، روح القدس، ثقةالاسلام. این کتاب در هفت بخش و سه مجلد بارها در تهران انتشار یافته است .


کلمات دیگر: