کلمه جو
صفحه اصلی

تاریخ رشیدی

دانشنامه عمومی

تاریخ رشیدی می تواند به دو کتاب اشاره داشته باشد:
جامع التواریخ فضل الله همدانی
تاریخ رشیدی نوشته میرزا محمدحیدر دوغلات

دانشنامه آزاد فارسی

تاریخ رَشیدی
کتابی به فارسی، در تاریخ آسیای میانه، هند، افغانستان، مغولستان و کاشغر، نوشتۀ میرزا محمدحیدر دوغلات گورکانی. این کتاب تحریر دیگری از بابُرنامه است، اما به خلاف بابرنامه که به رویدادهای تاریخی تا ۹۳۶ق پرداخته، در این اثر حوادث تاریخی تا ۹۴۸ق پی گرفته شده است. کتاب در دو دفتر تدوین شده است. دفتر یکم دربارۀ زندگی مؤلف و تاریخ خان های مغول از تیمور گورکانی تا عبدالرشیدخان، حاکم کاشغر، و دفتر دوم در شرح احوال پادشاهان ازبک و جغتایی است. این کتاب با به دست دادن آگاهی های سودمند از اوضاع سیاسی، اجتماعی و جغرافیایی و تاریخی فرارود و مناطق شرقی آن و شرح حال شخصیت های فرهنگی آن روزگار، از منابع ارزشمند تاریخی آسیای میانه است. تاریخ رشیدی به انگلیسی و ترکی ترجمه شده و به تصحیح عباسقلی غفاری فرد منتشر شده است (۱۳۸۳ش).

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تاریخ رشیدی، کتابی در باره تاریخ سرزمین ترکستان از ۷۴۸ تا ۹۵۲ و خان های جغتایی و امیران کاشغر، به فارسی، تألیف میرزا محمدحیدر دوغلات است.
میرزا محمدحیدر در ۹۰۵ در تاشکند به دنیا آمد.
جدش، محمدحیدر گورکان، اولین امیر کاشغر بود که اسلام را پذیرفت.
پدرش محمدحسین گورکان، حاکم ولایت چاچ/ شاش و مادرش، خوب نگارخانم دختر یکی از پادشاهان مغول جغتایی به نام یونس خان بود.

سرگذشت میرزا محمدحیدر
شیبک خان ازبک (حک: ۹۰۶ـ ۹۱۵ یا ۹۱۶) در ۹۱۴ پدر میرزا محمدحیدر را کشت و قصد داشت خود او را نیز بکشد، ولی دوستان پدر میرزا محمد او را به خراسان و پس از مدتی به کابل نزد پسر خاله اش، ظهیرالدین محمد بابر (متوفی ۹۳۷)، بنیانگذار سلسله بابریان، بردند.
میرزا محمدحیدر تا ۹۱۸ نزد بابر ماند و همراه او در برخی جنگ ها شرکت کرد، سپس به کاشغر نزد پسر دایی اش سلطان سید خان بن احمد (حک: ۹۲۰ـ ۹۳۹) رفت، اما با روی کار آمدن عبدالرشید خان، پسر و جانشین سلطان سید خان، در ۹۳۹ کاشغر را ترک کرد و در لاهور به کامران میرزا، پسر بابر، پیوست.
در ۹۴۶ همایون پادشاه را در جنگ با شیرشاه افغان یاری داد و پس از شکست خوردن همایون به لاهور بازگشت.

سرانجام میرزا محمدحیدر
میرزا محمدحیدر در ۹۴۷ به کشمیر لشکر کشید، در ۹۴۸ حکومت آن جا را به دست آورد و در ۹۵۸ بر اثر قیام گروهی از سران کشمیری به قتل رسید.

ویژگی های این کتاب
...


کلمات دیگر: