کلمه جو
صفحه اصلی

تاریخ ال مظفر

دانشنامه آزاد فارسی

تاریخ آل مظفر. تاریخِ آل مُظَفَّر
نوشتۀ محمود کُتْبی، کتابی به فارسی در تاریخ سلسلۀ آل مُظَفَّر (۷۱۸ـ ۷۹۵ق). این اثر که در ۸۲۳ ق تألیف شده، ذیلی بر تاریخ گزیدۀ حمدالله مستوفی و در حقیقت خلاصۀ مواهب الهیۀ مُعین الدّین یزدی است که مؤلف به زبانی ساده و انشایی روان آن کتاب مصنوع و پرتکلف را بازنویسی کرده است . مؤلف غیر از مطالب مواهب الهیه، دیده ها و شنیده های خود را نیز بدان افزوده است . این کتاب از مراجع محدود تاریخ دودمان آل مظفر(۷۱۸ـ ۷۹۵ق) است که فصل بندی خاصی ندارد و مطالب آن نیز در ذیل نام هر پادشاه ، از امیر مبارزالدین محمد تا شاه منصور آمده است . این اثر اطلاعاتی ارزنده دربارۀ پایان کار ایلخانان و نیز سرگذشت دودمان های حاکم پس از آن ها، همچون آل جلایر، آل چوپان و اینجویان فارس، دارد. تاریخ آل مُظفَّر در ۱۳۳۴ش به تصحیح عبدالحسین نوایی در تهران چاپ شده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تاریخ آل مظفر. تاریخ آل مظفر، نوشته محمود کتبی، به اهتمام عبدالحسین نوایی
این اثر را از تاریخ های محلی مهم و مستقل می توان برشمرد که گزارش هایی درباره خاندان مظفر (حاکمان محلی پرآوازه ایران) در بردارد. البته به دلیل گسترش قلمرو این خاندان، آن را از تاریخ های سلسله ای نیز می توان به شمار آورد. آل مظفر 72 سال در قلمرو پهناوری حکم می راندند که فارس، یزد، کرمان، اصفهان و زمانی آذربایجان و بغداد را فرامی گرفت. گفتنی است نویسنده کار خود را از 823 هجری قمری آغاز کرد.
نثر کتاب روان و ساده است و بر پایه عنوان های نویسنده، کمابیش 62 بخش دارد که بیش تر آنها با پسوند «ذکر» آغاز می شوند. برای نمونه، «ذکر بیعت امیر مبارزالدین با خلیفه عباسی و محاصره اصفهان». در جای جای کتاب نیز با توجه به درون مایه گزارش ها، شعرهایی با عنوان «بیت» یا «شعر» آورده شده است.
نویسنده تاریخ آل مظفر را بر پایه آثار کسانی مانند معین الدین یزدی و گفته ها و خبرهای افراد «صحیح القول» یا دیده های خودش، از آغاز پیدایی تا سقوط آنان دنبال می کند. وی در آغاز کتاب پس از شرحی درباره چگونگی نوشتن کتاب به ذکر تبار امیر مبارزالدین محمد می پردازد. بر پایه نوشته های این بخش از اثر، وی امیر غیاث الدین حاجی از خواف خراسان بود و زمانی که لشکریان اسلام به خراسان می رفتند، نیاکان او از سرزمین عربان به خراسان کوچیدند. هنگام لشکرکشی مغول به خراسان، مظفر بن منصور نوه او به یزد رفت و فرزندانش (ابوبکر، محمد و منصور) با اتابک علاء الدوله همراه شدند و هنگام یورش هولاکوخان به بغداد (656 ه.ق)، اتابک یزد ابوبکر را به اردوی هولاکو فرستاد و پس از تصرف بغداد، به فرمان هولاکو به مصر رفت و در جنگ با مملوکان کشته شد.
منصور برادر دیگر ابوبکر، سه پسر داشت: مبارزالدین محمد، زین الدین علی و شرف الدین مظفر که از دیگران بزرگ تر بود و زمانی به اتابک یوسف شاه خدمت می کرد و پس از آن به خدمت ایلخانان مغول درآمد و از همراهان آنان شد. شرف الدین مظفر در دستگاه ارغون خان، گیخاتو و سپس غازان خان به کار پرداخت و در روزگار حکومت غازان خان کارش بالا گرفت. او در هفتصد هجری ازدواج کرد و از او امیر مبارزالدین محمد زاده شد.


کلمات دیگر: