کلمه جو
صفحه اصلی

جامع الشتات فی اجوبه السوالات

دانشنامه آزاد فارسی

جامِعُ الشّتات فی اَجوبة السؤالات
(یا: السؤال والجواب) تألیف میرزای قمی، کتابی به فارسی، در فقه امامیه. این اثر مجموعه ای از پاسخ های کتبی مؤلف به پرسش های شرعی است. سه دفتر آن در زمان مؤلف منتشر شد. پس از او شاگردش محمد حسین حسینی نوربخشی هر سه را با هم تلفیق کرد و کتاب الرد علی الصوفیة را نیز بر آن افزود و نام جامع الشتات بر آن نهاد. در گردآوری اخیر، کتاب به دو بخش کلامی و فقهی تقسیم شد. این کتاب با آن که رسالۀ عملیۀ فتوایی است، اما متضمن استدلال های فقهی نیز است. جامع الشتات شاید نخستین اثر مستدل فقهی به زبان فارسی باشد، گرچه برخی پاسخ ها در آن به عربی است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جامع الشتات فی اجوبة السؤالات (للمیرزا القمی). کتاب جامع الشتات فی اجوبة السؤالات نوشته میرزا ابو القاسم بن ملا محمد حسن قمی ، به زبان عربی و فارسی و در موضوع فقه استدلالی می باشد.میرزا ابو القاسم بن ملا محمد حسن قمی در عرف عمومی به «میرزای قمی» و در عرف محافل علمی به «محقق قمی» معروف است.
جامع الشتات یعنی «جامع متفرقات»، در توجیه و توضیح چنین نامگذاری گفته اند:۱. چون نظم و ترتیب مسائل مندرج در این کتاب، به صورت کلاسیک نیست و در مقایسه با کتابهای دیگر کلاسیک فقهی از یک اسلوب خاص و حالت «مفردات» برخوردار است، لذا بدین نام موسوم گشته است.۲. نظر به این که مرحوم میرزا در این کتاب گاهی به زبان فارسی و گاهی به زبان عربی به نگارش پرداخته است و نیز گاهی از موضوع و مسائل فقهی خارج شده و مستقیما وارد مسائل اصول شده است، بنا بر این بهتر دانسته که نام کتاب را جامع الشتات بگذارد.با این که هر دو سخن بالا در مورد این کتاب صحت دارد لیکن این گونه خصوصیت ها عامل تفرقه محتوای کتاب نگشته و نیست. بل حقیقت مساله چیز دیگر است. نام اصلی این کتاب «السؤال و الجواب» بوده و علت وجودی و ساختار و محتوایش نیز چنین بوده است. خود محقق قمی غیر از این، نام دیگری برای کتاب انتخاب نکرده است زیرا مجموعه ای از علوم متعدد بود.پس از وفات میرزا، یکی از شاگردانش- که نامش برای ما معلوم نیست- مجلدات یا دفترهای سه گانه را (که مکمل یکدیگر بوده اند) تلفیق نموده و کتاب « الرد علی الصوفیه » را نیز به آخر آن افزوده و نام این مجموعه را جامع الشتات گذاشته است. منشا مجلدات سه گانۀ «السؤال و الجواب» پرسش های کتبی مردم بوده که مشکلات شرعی روزمره شان را می نوشتند (معمولا توسط روحانیان مناطق و شهرستانها تدوین می گشته) و پاسخ کتبی از میرزا می خواستند. از سؤال ها و جواب ها نسخه ای در دفتر کار میرزا نگهداری می شد پس از آن که تعداد آنها در ابواب مختلف فقه به نصاب یک کتاب می رسید در اختیار نسخه برداران قرار می گرفت و منتشر می گشت. این برنامه سه بار تکرار شده است. خود میرزا در مواردی سؤال کننده را به کتاب «سؤال و جواب دوم» ارجاع می دهد که بیانگر تعداد سه دفتر بودن را می رساند. گویا در ابتدا که مجموعه جامع الشتات تکوین می یابد کتاب «اصول پنجگانه» نیز در اول آن گذاشته می شود که دست اندر کاران چاپ سنگی آن را از اول این کتاب برداشته اند.


کلمات دیگر: