کلمه جو
صفحه اصلی

تاریخ راقم

دانشنامه آزاد فارسی

تاریخِ راقِم
کتابی به فارسی، در تاریخ آسیای میانه و ماوراءالنهر، از تولد امیرتیمور گورکان (۷۳۶ق) تا برآمدن عبدالعزیز خان اشترخانی (۱۰۵۵ق) ، تألیف میر سعید شرف الدین راقم سمرقندی، در ۱۱۱۳ق. مؤلف در این اثر، افزون بر ذکر نبردهای پادشاهان شیبانی و خان های ازبکِ ماوراءالنهر با تیموریان و صفویان، شرح حالی مختصر و سالشمارگونه از دانشمندان، شاعران، ادیبان و امرا و وزرای ایرانی و اهل ماوراءالنهر به دست داده است. همانندی این کتاب با تاریخ ترکستان سبب شده است که برخی آن را بازنوشتی از تاریخ ترکستان بدانند. تاریخ راقم چاپ شده است (تاشکند، ۱۳۳۲ق). این کتاب را تاریخ کثیره نیز می خوانند و به نظر می رسد که با تاریخ کثیره نوشته ملا اشرف الدین علم الدین بن نورالدین آخوند ملا فرهاد، اشتباه شده باشد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تاریخ راقم، کتابی است در باب زندگانی رجال مشهور ماوراءالنهر و خراسان از عهد تیمور تا روزگار صفویان به زبان فارسی.
تألیف کتاب د ر1108ق. آغاز و در 1125ق. به پایان آمده است.
هدف او از نوشتن این کتاب تدوین سوانح آن روزگار و حوادث ایران و ماوراءالنهر بوده و عمدتا به «وَفَیات» توجه داشته است. به همین جهت در سراسر کتاب شمار فراوانی ماده تاریخ به چشم می خورد.
از این کتاب چهارده نسخه خطی شناخته شده است. متن کتاب، پس از خطبه، با گزارش وفات سلطان ابوسعید آغاز می شود و به «ذکر تاریخ اولاد خاقان... ابوالخیرخان» پایان می یابد.
مؤلف در این کتاب حوادث تاریخی را از سال 736ق. (سال ولادت تیمور) تا سال 1054ق. (سال جلوس عبدالعزیز خان بن ند محمد خان از امیران ماوراءالنهر) را گزارش کرده است. وی تاریخ وقوع حوادث به حساب ابجد را به نظم درآورده است.


کلمات دیگر: