کلمه جو
صفحه اصلی

پان ایرانیسم

فرهنگ فارسی

عقیده سیاسی مبتنی بر اتحاد کلیه اقوام و نژادهای ایرانی .

فرهنگ عمید

نظریه ای مبتنی بر همبستگی تمام اقوام ایرانی.

دانشنامه عمومی

پان ایرانیسم عقیده ای سیاسی است مبتنی بر اتحاد کلیه اقوام و تیره های ایرانی شامل آذربایجانی ها، آسی ها، بلوچ ها، کردها، پشتون ها، هزاره ها، لرها ،تاجیک ها، قزلباش ها و به طور کلی تمامی اقوام ایرانی ساکن در فلات ایران.هوشنگ طالع معتقد است که پان ایرانیسم بر خلاف مکتب های فکری دیگر که دارای پیش وند «پان» هستند، یک مکتب عینی (اوبژکیتو) است که واقعیت تاریخی دارد. در حالی که مکتب هایی مانند پان عربیسم، پان ترکیسم، پان ژرمنیسم و پان اسلامیسم، مفاهیمی ذهنی (سوبژکتیو) هستند، یعنی بیان آرزوها و خواسته هایند.
حزب پان ایرانیست
حزب ملت ایران
محسن پزشکپور
محمدرضا عاملی تهرانی
رضا کرمانی
واژه پان ایرانیسم برای نخستین بار در سال ۱۳۰۶، توسط محمود افشار یزدی بنیان گذار موقوفات دکتر محمود افشار یزدی، وارد فرهنگ واژگان سیاسی ایران شد. روز پانزدهم شهریور ۱۳۲۶ خورشیدی مکتب پان ایرانیسم در شهر تهران بنیان گذاری شد. محمود افشار اندیشه پان-ایرانیسم را برای دفاع از تمامیت ارضی ایران در مقابله حملات پان ترکیسم و پان عربیسم پیشنهاد کرد.
تا سال ۱۳۳۲ بر بنیاد اندیشه پان ایرانیسم سه حزب تشکیل شد. «پرچمداران پان ایرانیسم» به رهبری محمد مهرداد، «حزب ملت ایران» بر بنیاد پان ایرانیسم به رهبری داریوش فروهر و «حزب پان ایرانیست» به رهبری محسن پزشکپور.
محمود افشار یزدی پان ایرانیسم را این گونه تعریف می کند:

دانشنامه آزاد فارسی

پانْ ایرانیسم
عقیده ای سیاسی مبتنی بر اتحاد همۀ اقوام و نژادهایی که فرهنگ ایرانی دارند، ازجمله آذربایجانی ها، آسی ها، بلوچ ها، زازاها، کردها، پشتون ها، تاجیک ها و به طور کلی همۀ اقوام ساکن در فلات ایران. پان ایرانیسم برخلاف پان ترکیسم و پان عربیسم، مبتنی بر اندیشه های نژادی یا زبانی نیست و بیشتر به عناصر تاریخی و فرهنگی تکیه دارد. مکتب پان ایرانیسم در ۱۵ شهریور ۱۳۲۶ش توسط گروهی از جوانان پایه گذاری شد. آنان با مطالعۀ تاریخ به این نتیجه رسیدند که ایران از ۱۱۹۲ق دچار تجزیه شده، اما شگفتا که همچنان نام ایران باقی مانده است. با توجه به این مسائل، بنیانگذاران مکتب پان ایرانیسم بر این عقیده بودند که آنچه به نام ایران خوانده می شود، در واقع تمامی ایران نیست. آنان سبب ضعف و ناتوانی کشوری که امروزه ایران نامیده می شود، کشوری که افغانستان نام دارد، سرزمینی که به نام قفقاز زیر سیطرۀ روس هاست، و منطقه ای که آن را به نام جعلی ترکستان روس می خوانند، در جدا افتادن از یکدیگر می دانستند و راه نجات را در وحدت و یکپارچگی می دیدند. از این روی، نام پان ایرانیسم را که منطبق با اندیشه هایشان بود، برگزیدند. تا ۱۳۳۲ش، بر بنیاد اندیشۀ پان ایرانیسم سه حزب تشکیل شد؛ پرچمداران پان ایرانیسم به رهبری محمد مهرداد، حزب ملت ایران به رهبری داریوش فروهر، و حزب پان ایرانیسم به رهبری محسن پزشک پور. این عقیده هم اکنون نیز کمابیش در میان برخی گروه ها و احزاب سیاسی، اغلب در خارج از کشور، رایج است و اشخاصی هم تحت این عنوان به فعالیت سیاسی می پردازند.

پیشنهاد کاربران

پان ایرانیسم عقیده ای سیاسی است مبتنی بر اتحاد کلیه اقوام و نژادهای ایرانی. شامل آذرآبادگان ، آسی ها، بلوچها، زازاها، کردها، پشتون ها، تاجیکها، قزلباش ها و غیره و به طور کلی تمامی اقوام ایرانی ساکن در نجد ایران است
پاینده باد ایران

پان ایرانیسمی یک جنبش یا ایده در راستای همبستگی کلیه اقوام ساکن در ایران است اما در واقع یک حرکت ناسیوناسیتی و افراطی می باشد که این اتحاد را در زیر مجموعه زبان پارسی و ملی گرایی محض و زدودن هر چیز غیر ایرانی می داند.

مگر پان ایرانیسم ها غیر میهن دوست بودن و دفاع از ارزش های والا و تاریخی سرزمین کهن و تاریخی خود چیز دیگری میگویند. در صورتی پان های دیگری که در ایران داریم میهن را محدوده قوم خود میدانند و خود را جدا از ایران کهن میدانند. به عنوان مثال دوست عربی در زمان سربازی داشتم که شهرهای خوزستان را به اسم عربی عنوان میکرد و معتقد بود که این استان باید از ایران جدا شود. استان خوزستان از هزاران سال پیش جزئی از خاک ایران بوده وهستن و خواهد ماند، یعنی ایرانی ها در جنگ یا عهدنامه ای، به زور و یا خیانت یا کشتار ملت های دیگر خوزستان یا آذربایجان یا استان های مرزی دیگری رو از ملتهای دیگر سرقت نکردن. ولی کشورهای دیگری با زور و جنایت و کلک خاک از ایران جدا کردند و باز طمع های دیگری دارند. زهی خیال باطل. پاینده ایران و ایرانی


کلمات دیگر: