کلمه جو
صفحه اصلی

بایدها و نبایدها

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بی گمان پیشرفت و توسعه هر علم از گذر نقد و بررسی انجام می پذیرد. اگر علم را از عنصر نقد و بررسی تهی سازیم، حیات خود را از دست می دهد و توقف و رکود آن را فرا می گیرد.
فقه نیز دانشی است که حیات خود را مرهون نقد است. اما حساسیت آن باعث شده است تا نقد فقهی اهمیتی ویژه داشته باشد. از این رو، آگاهی کافی و کامل از نقد فقهی برای مطالعه فقه و یا حضور در درس خارج، ضروری است و بدون آن بهره گیری از مباحث فقهی به خوبی و به صورت مفید انجام نخواهد پذیرفت، بلکه می توان قدمی فراتر گذاشت و گفت مطالعه عاری از نقد و یا برخوردار از نقد ولی بدون روش علمی، فقیه و یا متفقّه را در مسیر نادرست و نتیجه گیری غلط قرار خواهد داد. سرنوشت فقه به شدت با پویایی و تنقیح نقد فقهی گره خورده است.
تعریف و تبیین نقد فقهی
نقد فقهی به معنای نقد دیدگاه فقیهان در مسائل فقهی و استدلال های آنان برای اثبات این دیدگاه هاست. این نقد در دو عرصه مطالعات استنباطی و درس خارج فقه بروز می یابد. با توجه به این تعریف، نقد فقهی رویه ای عادی و تجربه ای تکرار شونده در عرصه فقه است.
اقسام نقد
اذعان باید داشت به رغم تکرار مدام جریان نقد فقهی، بسیاری از ضوابط آن هنوز در هاله ای از ابهام و ناشناختگی قرار دارد. نقد فقهی هنگامی خواهد توانست مطالعات فقهی را سامان دهد که خود موضوع و مورد مطالعه قرار گیرد و محک های همه پذیر و معیار های فراگیر آن به صورت عالمانه و شفاف تبیین و ارائه گردد. تقسیم زیر راه را برای ورود در بحث از نقد فراهم می آورد.نقد به دو گونه می تواند انجام گیرد: ۱. ارتکازی؛ ۲. علمی و تفصیلی.
← نقد ارتکازی
...

پیشنهاد کاربران

Do's and don'ts

Do and does


کلمات دیگر: