کلمه جو
صفحه اصلی

حاج مصورالملکی اصفهانی

دانشنامه عمومی

محمدحسین مصورالملکی معروف به حاج مصورالملکی (۱۲۶۸–۱۳۴۸. ش) طراح، نقاش، نگارگر، تذهیب کار، قلمدان ساز و شاعر بلندآوارهٔ اصفهانی بود که در نقاشی و مینیاتور به اوج کمال رسید. حاج مصورالملکی به شیوه های مختلف نقاشی آشنایی کامل داشت. علاوه بر مینیاتور و طراحی و قلم گیری و تشعیر و تذهیب، تابلوهای رنگ روغن و نقشه های بسیار زیبای فرش هم می ساخت. او مرحوم حاج میرزا آقا امامی را پیش کسوت و هنرمند واقعی دانسته و مینیاتورهای رستم شیرازی و محمود فرشچیان را ستوده است.
تابلو سعدی (با مضمون «در حال که من این سخن بگفتم دامن گل بریخت و در دامنم آویخت»)
تابلو چوگان بازی در میدان نقش جهان
تابلوی شیخ صنعان و دختر ترسا
تابلو بنای کاخ چهلستون و مجلس پذیرایی شاه عباس از ولی محمدخان فرمانروای ترکستان
تابلو صلح حیوانات که از کارهای آخر اوست
مصورالملکی از اولین مرمت کنندگان نقاشی های چهل ستون در دهه ۲۰ شمسی بود و گفته می شود که وی تنها بر روی تابلوهای بالای طره در تالار اصلی کار کرده است.
او در یک خانواده هنرمند به دنیا آمد و ریشهٔ این هنر موروثی در خانوادهٔ وی تا دورهٔ صفوی دنبال می شود. او فرزند محمد حسن نقاش و نوهٔ زین العابدین نقاش و نبیرهٔ محمد کریم نقاش بود. اما مقام هنری هیچ کدام از آنان به درجهٔ استادی حاج مصور الملکی نمی رسد.
محمدحسین مصورالملکی در سال ۱۲۶۹ شمسی در اصفهان متولد شد. پانزده ساله بود که جنگ بین مشروطه خواهان و طرفداران استبداد رخ داد و اصفهان دچار هرج و مرج و ناامنی شد و در همین زمان پدر خود را از دست داد و ناگزیر مسئولیت خانواده را بر دوشش افتاد و کار پدر را در ساختن قلمدان دنبال کرد تا مخارج زندگی خانواده را تأمین کند. سپس به تذهیب و نقاشی رنگ و روغن پرداخت.


کلمات دیگر: