کلمه جو
صفحه اصلی

محمد بن سنان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] نام محمّد بن سنان، در کتب حدیثی فراوان آمده است؛ ولی درباره توثیق یا تضعیف وی، بین علمای رجال، اختلاف وجود دارد. عدّه ای وی را بنا به اتّهاماتی چون غلوّ، وجاده ای بودن روایاتش، کذّاب مشهور شمرده شدن توسّط فضل بن شاذان و ... ، به شدّت تضعیف کرده اند و عدّه ای نیز وی را توثیق کرده اند و از اصحاب سرّ ائمه به حساب آورده اند.علمای متأخّر نیز با بررسی اقوال علمای رجال درباره وی، گاه قائل به توقّف شده اند و گاه به دلیل تضعیف نجاشی و شیخ طوسی، به تضعیف وی حکم داده اند و برخی هم با بررسی روایاتی که توسّط محمّد بن سنان نقل شده و همچنین بررسی اقوال علمای رجال، ضمن ردّ تضعیف محمّد بن سنان، وی را توثیق کرده اند. با بررسی های انجام گرفته در این تحقیق، ما هم آخرین رویکرد را برگزیده ایم.
در میان کتب رجالی شیعه، به راویانی برخورد می کنیم که درباره توصیف رجالی آنها، بین علمای رجال اختلافات فراوانی وجود دارد. از جمله این راویان، محمّد بن سنان است که علمای رجالی متقدّم ما، اخبار کاملاً متفاوت و حتّی متناقضی درباره وی داده اند. برخی وی را توثیق کرده اند و برخی دیگر وی را به شدّت تضعیف کرده اند.
نام های مختلف محمد بن سنان
از این راوی، با نام های محمّد بن سنان و ابن سنان ، در کتب حدیثی شیعه فراوان یاد شده و در کتب اربعه حدیثی، عنوان محمّد بن سنان در اسناد ۷۹۷ حدیث وجود دارد . از این رو، لازم است که توصیف رجالی وی مشخّص شود.
اشتراک اسمی محمد بن سنان بین دو نفر
شایان توجّه است که در کتب رجال، دو محمّد بن سنان وجود دارند که به خاطر اختلاف نسبت و جدّ، دو نفر به حساب آمده اند: یکی محمّد بن حسن بن سنان زاهری ـ که مورد بحث ماست ـ و دیگری محمّد بن سنان بن ظریف هاشمی که با توجّه به سخن شیخ طوسی و کشّی که گفته اند: ... ابن سنان و لیس بعبدالله ، احتمال دارد که برادر عبد الله بن سنان باشد که از اصحاب امام صادق(ع) بوده است.البتّه برخی آن دو اسم را یکی حساب کرده و گفته اند که ممکن است ظریف جدّ نزدیک و زاهر از اجداد دور او باشد. به هر حال، این اشتراک، به اعتبار روایت خللی وارد نمی کند؛ چرا که وقتی نام محمّد بن سنان می آید، به سوی محمّد بن سنان زاهری به خاطر مشهور بودنش، انصراف پیدا می کند و اختصار در شرح حال محمّد بن سنان هاشمی، نشانه ناشناخته بودن اوست بنا بر این، موضوع بحث ما، محمّد بن سنان زاهری خواهد بود که ابتدا به مطالبی درباره شخص وی اشاره می کنیم و بعد به طور مفصّل، به توصیف رجالی وی خواهیم پرداخت.
ویژگی های شخصی محمد بن سنان
...


کلمات دیگر: