کُتر تیره ای از طایفه زیدعلی از ایل بیرانوند است.زادگاه اصلی آن ها پشتکوه (منطقه ایلیاتی کبیرکوه) می باشد.طایفه کتر در مناطق گرمسیری و دره شهر و چم مهر با زبان لری و مناطق هرو و سیلاخور و عموماً سایر مناطق با زبان لکی تکلم می کنند و تماماً شیعه هستند.
رزم آرا و اعمال سیاست های نظامی در غرب کشور؛ هفته نامه سیمره ۲۶۸، تاریخ ۲۳ شهریور ۱۳۹۲. (در آن به مبارزات و وضعیت بیرانوند بخصوص زیدعلی و فرزندان شاره شده است)
کتاب تنگه زاهدشیر (نقش ایل بیرانوند در دوره قاجار و پهلوی)؛ ماشالله بیرانوند، شماره کتاب ملی ۲۴۰۱۲۴۳، انتشارات شاپور خواست، چاپ سال ۱۳۸۶. (در صفحات متعدد کتاب به مبارزات ایل بزرگ بیرانوند وطایفه زیدعلی «جد کتر» اشاره شده است)
کتاب در آفتاب نشین کبیرکوه؛ جهانبخش رشیدی، انتشارات ثریا، شماره کتاب شناسی ملی ۳۱۶۲۹۶۵. (در رابطه با مبارزات فرزندان زیدعلی نوشته شده)
کتاب باجول هو کستره ایل باجولوند، نوشته عباس وثوق، انتشارات مطیع قم، شماره شناسایی ۲۹۵۶۸۴۲
کتاب تاریخ لرستان
وبلاک کتر تیره ای از ایل بیرانوند، بلاکفا
وبلاک مروری بر سرگذشت طایفه کتر از آواخر حکومت قاجار تا کنون، بلاکفا
در اواخر دوران حکومت قاجار فردی بنام امرعلی که از نوادگان زیدعلی بیرانوند بوده به دلیل کشتن تعدادی از افراد قشون حکومت تحت تعقیب قرار میگرد و جهت حفظ جان خود از کبیرکوه به موسیان و سپس به عراق می گریزد بعد از اینکه وضعیت آرام می شود به موسیان برگشته و بطور ناشناس در بین مردم به زندگی خود ادامه می دهد. او در ساخت ابزارآلات بخصوص کتاره یا کتار که خنجر و شمشیری کوتاه با لبه پهن است مهارت زیادی داشته است. با راه اندازی کارگاه آهنگری اقدام به ساخت ابزارآلات مورد نیاز مردم می کند. وی به واسطه مهارت خود در ساخت کتار به امرعلی کتار معروف می شود. از طایفه دیناروند همسر اختیار کرده و صاحب شش فرزند پسر می شود. شش فرزند امرعلی بنامهای مرشد، کرمجان، پنجعلی، علی حیدر ،شاه حسین و میرحسین پس از اینکه از هویت پدر آگاه شدند به ایل خود (بیرانوند) پیوسته و عازم هرو و منطقه سیلاخور می شوند. پدرشان به دلیل کهولت سن به رحمت خدا رفته و در قبرستان (دارسوز) سوکی دفن می شود. فرزندان امرعلی از اقوام و ایل خود همسر اختیار کرده و صاحب فرزند می شوند. بطوری که فرزندان و نوه های امرعلی کتار به طایفه بزرگی بنام کتار که به مرور زمان به «کُتر تغییر یافته» تبدیل می شود. طایفه کُتر در دروان ظلم و جور رضاخان عمدتاً از جنگجویان علی مردان خان بیرانوند بوده اند. سردارانی همچون مرشد، کرمجان، محمدعلی، براری، مهرعلی، شاه حسین و میرحسین داشته اند. در طول دوران مبارزه ایل بیرانوند با حکومت این افراد به دست دژخیمان پهلوی کشته شده اند یا از خانه و کاشانه خود رانده یا تعبید گردیده اند. نقل است که بزرگان کتر دوشادوش علیمردان خان (مردو) در جنگ های بیرانوند با روس و انگلیس و جنگ های بیرانوند با رضاخان شرکت داشته اند و به فرمان علیمردان خان به مردمی که بر اثر قحطی رنج می بردند کمک زیادی کرده اند. با ترور ناجوانمردانه علی مردان خان و شکست عشایر از قشون رضا خان، خانواده های کتر یاغی می شوند. تعدادی از بزرگان آن ها دستگیر و تعدادی متواری و به منطقه گرمسیری کوچ می کنند یا به مناطق دیگر کشور ایران تعبید شدند.
طایفه کترعمدتاً در منطقه گرمسیری مابین دره شهر و پلدختر، اندیمشگ هروه زاغه (بین طایفه دالوند و میخک)، خرم آباد، بروجرد، آغاجاری، اهواز، پلدختر، تهران، ورامین، نورآباد ممسنی فارس،شیراز، دره شهر، الوار گرمسیری، چم مهر، کمالوند، کرمانشاه، ساوه، گلستان، ماژین و... ساکن هستند.
wiki: درخت زندگی کابالا٬ بالاترین و اعلی ترین سفیروت محسوب می شود. مقام کتر آنچنان والا بوده که در زوهر پنهان ترین پنهان نامیده شده است و درک آن برای انسان ناممکن است. کتر بی رنگ و نامرئی است.نبو
بنا بر بهیر: "ده گفتار چیست؟ نخستین تاج اعظم، پر برکت است نام او و مردم او.
بالاترین سفیروت تاج نام دارد و تاج بر روی سر قرار می گیرد از این رو سفیروت کتر بالاتر از ذهن بوده و برای ذهن قابل درک نیست. تمامی سفیروتهای دیگر مانند بدن انسان هستند که از ذهن شروع شده و به مرحله عمل می رسند؛ ولیکن تاج بر بالای سر قرار دارد و با پادشاهی در ارتباط است.
اولین سفیروت به معنی نیت عین سوف است و تمایل او برای ایجاد کردن می باشد؛ ولیکن با اینکه این سفیروت پتانسیل تمامی معانی را دارد ولیکن دارای معنی خاصی برای خود نیست و از این رو هیچ نامیده می شود.