کلمه جو
صفحه اصلی

مهندسی نفت

دانشنامه عمومی

مهندسی نفت (به انگلیسی: Petroleum engineering) کاربرد دانش، فناوری، ریاضیات و اقتصاد در فرایند اکتشاف، استخراج، برآورد مخزن و توسعهٔ نفت، گاز و سایر ترکیبات هیدروکربنی از مخازن زیرزمینی و انتقال آنها به پالایشگاه، صنایع پایین دستی و مصرف کننده است. شایان توجه است که پالایش نفت در حیطهٔ صنایع پایین دستی صنایع نفت و گاز بوده و در محدودهٔ مهندسی شیمی قرار می گیرد.
مهندسی اکتشاف: این گرایش ارتباط نزدیکی با زمین شناسی دارد. در اولین مرحله کشف حوزه های نفتی انجام می گیرد. مهندسان اکتشاف با بکار بردن شیوه های مختلف (مانند لرزه نگاری) به وجود یا عدم وجود نفت پی می برند.
مهندسی مخازن: به گونه ای عمل می کنند که محصول نفت و گاز به واسطه تعیین موقعیت مناسب چاه، سطح میزان استخراج و افزایش دادن روش های بازیافت نفت، بهینه سازی شود.
مهندسی حفاری: از لحاظ فنی، حفاری اکتشافی، استخراج و تزریق چاه ها را مدیریت می کند.
مهندسی بهره برداری: که شامل مهندسی زیرسطحی است که اختلال بین مخزن و چاه را مدیریت می کند. وظایف مهندس بهره برداری، پرفوراسیون، مهارکردن شن، کنترل جریان حفاری نزولی، کنترل تجهیزات حفاری نزولی، ارزیابی کردن روش های ساختگی انتقال از راه هوا و همچنین انتخاب سطح تجهیزاتی که جداکننده مایع تولید شده اند (نفت، گاز طبیعی و آب)، هستند.
در سال های اخیر به دنبال تغییراتی که در رویکرد سرمایه ها به سوی منابع جدید انرژی صورت گرفته است، بسیاری از دانشگاه ها همچون استنفورد و دانشگاه کالیفرنیا این رشته را به مهندسی منابع انرژی تغییر نام داده اند؛ چرا که مباحث طرح شده در انرژی زمین گرمایی و سایر انرژی های نوین کماکان بسیار نزدیک به این رشته می باشد.در مهندسی نفت دروسی همچون ریاضیات، فیزیک، مکانیک سیالات، استاتیک، ترمودینامیک، انتقال حرارت، انتقال جرم، زمین شناسی و … تدریس می شود.
مهندسی نفت به چندین گرایش تقسیم می شود. در زیر به معرفی این گرایش ها می پردازیم:
دانشگاه آزاد واحد قوچان


کلمات دیگر: