کلمه جو
صفحه اصلی

چگینی

فرهنگ فارسی

نام یکی از مشهورترین ایلات اطراف قزوین که ییلاقشان در قاقزان و قشلاقشاق در طارم سفلی است

لغت نامه دهخدا

چگینی . [ چ َ ] (اِخ ) دهی است از بخش سنجابی شهرستان کرمانشاه که در 5 هزارگزی خاور کوزران و دو هزاروپانصدگزی شمال راه فرعی سنجابی به کرمانشاه واقع است . دشت و سردسیر است و 260 تن سکنه دارد. آبش از چشمه و سراب تیران . محصولش غلات ، حبوبات ، چغندر قند، لبنیات و قلمستان . شغل اهالی زراعت و گله داری و راهش در تابستان اتومبیل رو است . گله داران این محل در زمستان به حدود قصرشیرین میروند. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5).


چگینی . [ چ ِ ] (اِخ ) نام یکی از مشهورترین ایلات اطراف قزوین که ییلاقشان در قاقزان و قشلاقشان در طارم سفلی است . (از جغرافیایی سیاسی کیهان ص 368 و 369). نام طایفه ای از ایلات کرد ایران که قریب دو هزار خانوارند. و در نواحی و اطراف سفیدرود، تنگ گاو شمار، رودخانه کشکان ، رود خرم آباد و کوه مله شبانان سکونت دارند و شغل عمومی آنان تربیت اغنام است .در محل اقامت این طایفه که از مناطق خوش آب و هواست محصولاتی از قبیل مازو، بلوط گزانگبین و قلقاف به فراوانی عمل می آید. (از جغرافیای سیاسی کیهان ص 66).


چگینی. [ چ ِ ] ( اِخ ) نام یکی از مشهورترین ایلات اطراف قزوین که ییلاقشان در قاقزان و قشلاقشان در طارم سفلی است. ( از جغرافیایی سیاسی کیهان ص 368 و 369 ). نام طایفه ای از ایلات کرد ایران که قریب دو هزار خانوارند. و در نواحی و اطراف سفیدرود، تنگ گاو شمار، رودخانه کشکان ، رود خرم آباد و کوه مله شبانان سکونت دارند و شغل عمومی آنان تربیت اغنام است.در محل اقامت این طایفه که از مناطق خوش آب و هواست محصولاتی از قبیل مازو، بلوط گزانگبین و قلقاف به فراوانی عمل می آید. ( از جغرافیای سیاسی کیهان ص 66 ).

چگینی. [ چ َ ] ( اِخ ) دهی است از بخش سنجابی شهرستان کرمانشاه که در 5 هزارگزی خاور کوزران و دو هزاروپانصدگزی شمال راه فرعی سنجابی به کرمانشاه واقع است. دشت و سردسیر است و 260 تن سکنه دارد. آبش از چشمه و سراب تیران. محصولش غلات ، حبوبات ، چغندر قند، لبنیات و قلمستان. شغل اهالی زراعت و گله داری و راهش در تابستان اتومبیل رو است. گله داران این محل در زمستان به حدود قصرشیرین میروند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).

دانشنامه عمومی

چگینی (البرز). چگینی یک منطقهٔ مسکونی در ایران است که در دهستان احمدآباد واقع شده است. براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، چگینی ۳۹ نفر جمعیت دارد.
فهرست روستاهای ایران

یکی از طوایف ایل قشقایی می باشد که در استان فارس ساکن هستند


دانشنامه آزاد فارسی

چِگینی
(یا: چِگنی) طایفۀ لر، از طوایف بالاگریوۀ لرستان، مرکب از دو گروه طهماسب خانی و حاتم خانی، ساکن بخش چگینی شهرستان خرم آباد. جمعیت این طایفه در قرون گذشته قریب به ۲هزار خانوار بود. سردسیر چگینی ها در سواحل رودخانه های جاری در بخش چگینی و گرمسیر آنان در کوه پایه ها قرار داشت. گروه هایی از این مردم در طول قرن ۹ق به ناحیۀ کوهستانی طارم زنجان و عده ای نیز در عصر آقامحمدخان به قزوین مهاجرت کردند. اعقاب این مردم همچنان از طارم تا ناحیۀ قشلاق در شهرستان آبیک قزوین سکونت دارند. جمعیت این طایفه در قرن گذشته بالغ بر ۸۵۰ خانوار بود. تعداد چادرنشینان این طایفه ۸۴ خانوار است. در قرن ۱۰ق، مقارن سلطنت شاه طهماسب صفوی، چند صد نفر از چگینی ها، که ظاهراً سرپرستی نداشتند، به دلیل شرارت و خطراتی که آن ها را تهدید می کرد عازم هندوستان شدند، اما به دعوت قزاق خان تکلو، حاکم هرات، در خراسان باقی ماندند. بوداغ بیگ چگینی و پسرانش در عصر شاه عباس از امرای معتبر خراسان بودند. میان طایفۀ چگینی و گروه چینی های دورۀ صفوی، نسبتی وجود ندارد.

پیشنهاد کاربران

ماله میر چگینی آخرین حلقه از طایفه چگینی در منطقه قزوین است که در شهر منجیل از توابع استان گیلان سکونت دارند.

به نظر من تمام ایلاتی که در لرستان به زبان لکی صحبت می کنند بجز تعدادی لک زندکه زنگنه هستند همگی چگینی هستند زبان لکی همان زبان چگینی است


از ایلات مهم دوران صفوی
ایل تکله لر
ایل استاجلو لر
ایل بیات لر
ایل کرمانج لر
ایل چگینی لر
ایل بختیاری لر
ایل فیلی لر
ایل ممسنی لر
ایل بویر احمد لر
ایل شول لر ( شالو - شادلو - شاملو )


***

بداغ خان چگینی از فرماندهان بزرگ لر و ارتش صفوی

***
طایفه قشقایی به دستور کریم خان زند لر از طبس
به فارس کوچ داده شدند


کلمه چگنی از واژه چِنگرِوی ، چِنگِری ، اخذ شده چگنی بزرگترین و قدیمترین قوم ایران زمین بوده است و بنا به مستندات بسیار قوی در ششصد سال پیش که جمعیت ایران زیر سه میلیون بوده و خیلی از بزرگترین ایلات و طوایف ایران ، زیر صد خانوار بوده اند ، سیصد هزار نفر جمعیت داشته است و بنابراین خیلی از ایلات ایران چه بدانند وچه ندانند چگنی هستند ، البته به سبب یک دوره زندگانی چگنی ها در اردلان و هرات ، میتواند ریشه زبان لری مینجایی و گورانی ، به چگنی ها برگردد ، اگر لکی بخشی از گورانی باشد ، این فرضیه صحیح است ، شاه خوشین و اتابکان آل خورشید یا هزار اسپیان ، از قوم کهن چگنی بوده اند ، چگنی ها حاکمان خراسان بزرگ در زمان صفویان بوده اند و در قزوین هشتاد درصد مناصب صفویه دست چگنی ها بوده است .

طایفه ای از چگنی ها اکنون با نام اولاد کربلی ( کربعلی یا کلبعلی ) در گتوند خوزستان زندگی می کنند. آنها معتقدند که جدشان بنام عبدالله فرزند اودلا چگنی به گتوند مهاجرت کرده و در اینجا ساکن شده است.

بیشتر چگنی ها در ان زمان به قزوین ، آوج ، لوشان ، مهاجرت کردن . و از چگنی های بخش ویسیان و دوره چگنی بودند

جدهشتم ما شخصی بنام اودلا فرزند کربلی اول فرزند ویسکرم فرزندشه کرم چگنی که جد اهالی کربلی وماجنی بوده قریب سیصدسال قبل به گتوند خوزستان مهاجرت کرده به نظرتون ما چطوری میتونیم املاکمون تولرستان رو پس بگیریم

ارتباط اینها رو با چگین ها یا چگینی ها ی دوره صفوی که محکومان را زنده زنده میخوردند نمیدونم

چگین در زبان تورکی به معنی سرباز ان پیاده که بصورت پشت سر هم در جنگ ها هجوم می بردند ، ، ، ، اما اصل ان گرفته شده از یکی از فرزندان قایی خان بعد از جدا شدن وبراعت جستن قشقایی هااز قانون قایی خان جز قشقایی شد فرزندان چگین خان بعدها در ارتش قوم قشقایی وظیفه پیاده نظام قشقایی را داشتند وقتی حکومت صفویه به کمک قشقاییها به حکومت رسید سپاه صفویه با الگو قراردادن ارتش قشقایی پیاده نظام چگینی را از اقوام مختلف تشکیل دادند.

چگین دراصل یک اسم ترکی است که دردوران صفویه ساخته شده. ( چیگ یعنی خامchig ) ( یین یعنی خورندهyiyan ) که میشود ( چیگ یین یعنی خام خورنده ) . دردربارشاهان صفوی عده ای بعنوان <چیگ یین><چیگیین>بودندکه همراه درباریان دیگر در مراکزمتعدد قدرت صفویان حضورداشتند ( ازجمله قزوین واصفهان که پایتخت بودند ) هرگاه شاه ازکسی خشمگین میشد، آنان رااحضارمیکردوآنها شخص بخت برگشته را زنده زنده میخوردند!بعداز سقوط صفویه این عمل وحشیانه هم به تاریخ پیوست وافرادچیگیین هم که همگی ازیک خاندان وطایفه ای ازایلات ایرانی بودند، باهمان لقب حرفه ایشان معروف شدندودردیگرنقاط هم پراکنده شدندو چیگیین هم درطول زمان به چگین بدل شده وحتی تلفظش هم فارسیزه وچگین شد. من مطلع نیستم که آیا طایفه ی چگینی ها بویژه چگینی های طهماسبی باآن گروه ارتباطی دارندیانه ولی بهرحال صاحبان آن شغل ومشاغلی بدترازآن همواره ایرانی بوده وهستند وربطی به بازمانگانشان ندارد!

ئاواخته م سَربَرزی لکستانَ
آرزویم سربلندی لکستان است

نه کُردم نه هم لُر نژادم لک است
میان تبارها تبارم تک است

لک را فقط با نام نامی لک بخوانید

دربسیاری ازکتب تاریخ نوشته شده قبل از تشکیل حکومت صفویه درشرح حوادث تاریخی به مناسبت ازایل, طائفه, وشخصیتهای منسوب چگینی به کرات نام برده شده که این مسئله ثابت می کند گروه چیگ ین به معنی خام خام خوار دربار صفویه هیچ ارتباطی با این طایفه ندارد.
بعضی افراد کم سواد و حتی باسواد به علت تشابه لغوی نام این ایل با کلمه ترکی چیگ ی ین. به اشتباه نام ایل چگینی را منسوب به گروه شبه نظامی چیگ ین دربار صفویه می پندارند
یکی از این کتب تاریخ کتاب تاریخ گیلان نوشته مرعشی است که در قرن هشتم نوشته شده ودر شرح جنگهای خاندان علویان گیلان در کوههای اطراف لوشان از طوایف چگینی نام میبرد که این سند هم ردیه قاطعی بر انتصاب فوق است وهم برخلاف نظر بسیاری ازمحققین که چگینی های قزوین را از دوره صفویه به بعد ساکن شده درمنطقه قزوین می دانند. میباشد.

پیشنهاد اینه که پیشینه و تاریخ ایل ما رو از قبل ورود اسلام به ایران توضیح بدهید . ممون

ازهمه لرزبان های عزیز ومخصوصا چگینی های عزیز میخوام ک بیشتر از خودشون بدونن کتابهای تاریخ رو بخونن و از خودشون و جدشون بیشتر بدونن ممنون لز همتون

چگنی اسم منطقه تو لرستان امروزی که تمام چگنی ها اصلشون به اونجا برمیگرده، با شمردن تعداد اجدادی که مطمئنیم تو قزوین و لوشان ساکن بودند به راحتی متوجه میشید که تاریخ حضور ما قبل از تاریخ تشکیل قاجار هستش ، به نظر من با توجه به موقعیت قرار گیری جغرافیایی محلات چگنی نشین متوجه میشیدکه تبعید تو کار نبوده ، حتی لرهای چگنی تو قزوین قلعه داشتند که تاریخ ساخت اون قلعه شاید کمک کنه به پیدا کردن تاریخ دقیق حضور چگنی ها تو قزوین و لوشان

چگینی یا چگنی نام یکی از طوایف کولی ( Gypsy ) در ایران، نام یکی از مردمان رومان در ایران

بارون دوبد میگه چگنی اصالتشون هندی و کاوولی محسوب میشه و از منگره رفتن خرم آباد

جنابی که میگی چگنی ها کاولی هستندوازهنداومدند

این روبدون که ایرانی ها وخیلی ازمردومان دیگرکشورها کلا به هرررررررررکس وهرررگروه وهر دستجاتی که درمنطقه هندوستان وشرق ایران بوده میگن کاوولی

همین مطربان"لوطی" درمیان خودمان اصالتا از هندوستان اومدند

فقط میخواستم این روخدمتتون عرض کنم که نه تنهاچگنی
بلکه کل قوم لر وبلکه همه اقوام ایرانی از هندوستان ومناطق سمرقندوبخارا و تاجیکستان وافعانستان درطول ۱۰۰۰سال پیش به مناطق کنونی ایران حال حاظراومدند

لکها ازهندوستان اومدند

اصلا"لک"درهندوستان واحد شمارش حساب میشه
هندی هابه عدد ۱۰۰ میگن "لک"

دریکوندهااز منطقه قندهار درافعانستان اومدند
پاپی ها ازمنطقه بلخ درافغانستان اومدند
همین الان درافغانستان ودرمیان قوم هزاره طایفه ای به نام رشنوداریم!!
درافعانستان طایفه ای به نام ساکی داریم!
چگنی ها هم همانطورکه بالاترگفتم از قبایل چینی یاهمون مغول بودند که بازهم تقریبا ازهمون مناطق اومدند
کلا لرولک همگی ازاون مناطق اومدند


دلیلش این بوده وقتی اسلام ایران رودر۱۴۰۰سال پیش اشعال میکنه تمام قبایل وایرانی های ساکن در سرزمین کنونی ایران درطی ۲۰۰سال اول حکومت واشعال اعراب واسلام برایران
همگی مردمان مناطق حال خاظرلیزان یا توسط اعراب کشته میشن
یا به کنیزی وغلامی به بازارهای کوفه وبغداد و شام برده میشن
همانطورکه دیدید درفیلم مختارنامه خیلی از خونخواهان امام حسین در کوفه ایرانی بودند!!

بنابراین ایران کنونی خالی از سکونت میشه وکم کم از ایران شرقی ( مناطق سمرقندوبخاراوتاجیکستان وافعانستان )
ایرانیان اون مناطق کم کم به مناطق کنونی ایران نقل مکان میکنند
البته فقط لرولک نیست که چنین وضعیتی داره

تمام ترکمندها وترکها نیزاز ماوراالنهر اومدند

جالبه بدونید ایل قشقایی درشیراز نیز درمنطقه ای به نام اطراف دریاچه آرال به ایران امروز امدند

دریاچه آرال نیزدرشرق ایران ودرمنطقه ای بین کشورازبکستان وقزاقستان هست

تمام فارس زبانهای ایران که شامل کویرنشینان هست درمناطق تاجیکستان وافعانستان به ایران امروزی اومدند
اصلا شمابه فیزیک وقیافه یزدی ها واصفهانی ها ومشهدی ها نگاه کنیدخیلی شبیه مردمان اون مناطق هستند
همه لاغراندام وکوتاه قد

زبان فارسی درهمون مناطق واردایران شده

اصلا اگه زبان فارسی از قوم پارس هست
اگه فارسها بازماندگان قوم پارس وهخامنشیان هستند
چرا درمناطق زیستگاه هخامنشیان که در زاگرس وشوش بوده دراونجا نیستند ولی دریزد وکرمان واصفهان و مشهدند!!!

بایستی گفت ربطی به هم ندارند

درکل هیییچ کس برتری نژادی یا ایلی یا قومیتی برکس دیگه ای نداره

اینها فقط توهمات احمقانه ما انسانهاست که خودرا بردیگری برترمیدانیم

چون لک یه واحد شمارش هندی هستش پس هندی هستیم ؟ چه جالب . میشه بگی کتب تاریخی کجا گفته اند لکها هندی هستند ؟ اون قضیه ورود لورها به خاک ایران که دیگه خر هم جریانشو میدونه . منکر چی میشین ؟ وقتی حتی توی تاریخ محل سکونت لورهای هندی نیز ذکر شده . شوشتر و خوزستان سکونتگاه اولیه لورها بوده . اصلا بومی مناطق غرب هستن هیچ منبع تاریخی لکها رو هندی معرفی نکرده . لکها آریایی اصیل هستند . حرف های آلفرد روزنبرگ رو در مورد لکها بخونی همچین توهماتی به هم تفت نمیزنی . وقتی یک حرفی می زنید باید با سند باشه . مثلا برای پاپی نیز فارسنامه ناصری دقیقا گفته پاپی ها لور اصیل و هندی الاصل هستند . بقیه ایلات نیز همین طور . منابع تاریخی مکتوب زیادند . سردسته همشون فردوسی کبیر نیز قضیه ورود قوم لور به ایران رو گفته . ادا در نیارید خواهشا .


کلمات دیگر: