کلمه جو
صفحه اصلی

قافلانکوه

فرهنگ فارسی

کوهی است از کوههای آذربایجان که از سطح دریا ۱۵۴٠ متر بلندی دارد .
رشته کوهی است در جنوب شرقی آذربایجان ( ۱۵۴٠ متر ) که قزل اوزن از دامنه آن مبگذرد و راه زنجان به تبریز از معابر آن عبور میکند . مهمترین قسمت قافلان کوه تخت بلقیس است و در مغرب آن مرمرداغ بشکل نجدی واقعااست . قلعه های کوههای این رشته دارای برفهای دایمی است و درین سلسله چشمه های آب گرم معدنی ممزوج با مواد گوگردی دیده میشود .

لغت نامه دهخدا

قافلانکوه. ( اِخ ) کوهی است از کوههای آذربایجان که از سطح دریا 1540متر بلندی دارد. این کوه جزء جبالی است که از منتهی الیه شمال شرقی آذربایجان شروع شده و به سواحل جنوبی بحر خزر خود را میرساند و به ملاحظه چشمه های آب گرم معدنی ممزوج با مواد گوگردی که در مواضع بسیاری از آن موجود است معلوم میشود که در معرض آتش فشانهای این ایالت واقع و بر اثر زیر و زبر شدن زمین های این نواحی بدست آمده است. قله های کوههای این رشته دارای برفهای دائمی است. ( جغرافیای تاریخی غرب ایران ص 24 ).

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۷°۲۱′۲۸″ شمالی ۴۷°۴۸′۱۵″ شرقی / ۳۷٫۳۵۷۷۸°شمالی ۴۷٫۸۰۴۱۷°شرقی / 37.35778; 47.80417
اؤجاق داغی یا قارا زیارت به مختصات ۳۷°۱۷′۵۵″ شمالی ۴۷°۴۱′۵۰″ شرقی / ۳۷٫۲۹۸۶۱°شمالی ۴۷٫۶۹۷۲۲°شرقی / 37.29861; 47.69722 و به ارتفاع ۱۸۵۳ متر در جنوب غربی رشته کوه.
دم داغی به مختصات ۳۷°۱۸′۵۸″ شمالی ۴۷°۴۳′۱۶″ شرقی / ۳۷٫۳۱۶۱۱°شمالی ۴۷٫۷۲۱۱۱°شرقی / 37.31611; 47.72111 و به ارتفاع ۱۷۸۴ متر در جنوب غربی رشته کوه.
گویولار به مختصات ۳۷°۱۲′۳۱″ شمالی ۴۷°۳۶′۳۳″ شرقی / ۳۷٫۲۰۸۶۱°شمالی ۴۷٫۶۰۹۱۷°شرقی / 37.20861; 47.60917 و ارتفاع ۱۸۷۳ متر در جنوب غربی رشته کوه. (قله بی نام کنار روستای گویولار)
چاخار یا گئچیلیک به مختصات ۳۷°۲۲′۳۷″ شمالی ۴۷°۵۰′۴۰″ شرقی / ۳۷٫۳۷۶۹۴°شمالی ۴۷٫۸۴۴۴۴°شرقی / 37.37694; 47.84444 و ارتفاع ۱۸۴۶ متر در شمال شرقی رشته کوه. ابتدای مسیر صعود به این قله توسط پل پیاده رو بر روی قزل اوزن بعد از تونل قافلانتی می باشد.
قافلانکوه نام رشته کوهی در شرق شهرستان میانه است.
نام این رشته کوه در گویش محلی قافلانتی می باشد که هم اکنون نیز این نام بکار می رود. شکل قدیمی تر آن، قپلانتو است که واژه ای ترکی و به معنای «کنام پلنگان» است. شکل قدیمی این نام در نام روستای قپلانتو در حوالی سقز محفوظ مانده است.قافلان در ترکی به معنی پلنگ است.
ژان دیولافوا نام این رشته کوه را کوه ببر ذکر کرده است.

دانشنامه آزاد فارسی

قافْلانکوه
قافْلانکوه
رشته کوهی در استان آذربایجان شرقی، شهرستان میانه، با طول ۵۳ کیلومتر. این رشته کوه از درۀ قزل اوزن در ۱۰کیلومتری جنوب شرقی میانه شروع می شود و به سوی جنوب غربی ادامه می یابد و بلندترین قلۀ آن به نام دنیش داغی ۱,۸۷۹ متر ارتفاع دارد. پیش از احداث راه اتومبیل رو زنجان به میانه، راه مال رو میانه به قلعه دختر، از گردنه ای به نام قافلانکوه در ۱۰کیلومتری جنوب شرقی میانه عبور می کرد و از موقعیت نظامی خاصی برخوردار بود. از قله های این رشته کوه قزقلعه سی نام دارد که آثاری از قلعه ای خرابه به نام قلعۀ دختر در آن دیده می شود.

پیشنهاد کاربران

قافلان کوه به معنای کوه پلنگ است دلاواله در کتاب جهانگردی خود از آن به کوه ببر یاد کرده است . قافلان واژه آذری است

قافلانکوه : این واژه دگرگون شده واژه کهن پارسی " کابیان کوه ، کاویان کوه " است که پس از چیرگی تازیان و ترکان آلتایی ، مانندبسیاری از شهر ها ، روستاها ، کوه و دشتها ، ریخت تازی و یا ترکی به خود گرفتند از اینرو کاویانکوه به معنای کوه کاوه آهنگر ، رستاخیزگر نامی در شاهنامه فردوسی بزرگ است و با آسانی نمی توان با دیدن ریخت امروزین یک نام و یا یک واژه آنرا معنی کرد بلکه باید برپایه دانش زبان شناسی و یافته های باستان شناسی در باره آنها نگره پردازی و سپس جمع بندی و اثبات نمود.

همان کوه ببر درست می باشد. از آنجایی که هنوز هم در دره ها، دربند هاو دامنه ی های ان هرچند انگشت شمار، این ببر ها قابل مشاهده می باشند. ضمنا چرا در سرزمینی که هزاران سال به زبان ترکی تکلم میشود دنبال وجه تسمیه ای به زبان بیگانه وخارج از محدوده ی فرهنگی آن اقلیم هستید. متا سفم

قافلان یک واژه ترکی است . به معنی ببر . اصلان هم یک واژه ترکی است در معنی شیر . ببر را در زبان ترکی به این دلیل قافلان می گویند که غافل گیر کردن شکار از شگرد های این حیوان فرصت طلب می باشد . قافلان مخفف قافلّیان یعنی غافل گیر کننده می باشد. احتمالا چون قافلان کوه زیست گاه نوعی پلنگ بوده به این نام نامیده شده است .

قافلان یا قاپلان در زبان ترکی به معنی یوزپلنگ است قافلان داغی یا قاپلان داغی کلمه کوه را پهلویهای مزدور اضافه کردن برای تحریف تاریخ پهلویها به زباله دان تاریخ رفتن ولی به کوری چشم دشمنان سرزمین و زبانمان، آزربایجان و زبان تا ابد تورکی آن همچنان زنده و سربلند است


کلمات دیگر: