کلمه جو
صفحه اصلی

عجایب المقدور فی نوایب تیمور

دانشنامه آزاد فارسی

عَجایِبُ الْمَقدور فی نَوائِبِ تِیمور
(یا: فی اخبار تیمور؛ فی مثائب تیمور) کتاب تاریخی به عربی از ابن عربشاه (۷۹۱ ـ ۸۵۴ق) دربارۀ زندگی تیمور. نویسنده که خود شاهد بسیاری از فجایع تیمور بوده ، این اثر را در ۸۴۰ق تألیف کرده است و در اثنای کار به جنگ های تیمور در ۸۰۳ق در شام و اعمال و فجایع او در این منطقه توجه ویژه ای کرده و به شرح آن ها پرداخته است . این اثر از اسناد مهم مربوط به تاریخ این دوره است و اهمیت آن بیشتر به سبب درج مکاتبات تیمور با سلاطین مصر و عثمانی است که مؤلف آن ها را از منابع اصلی نقل کرده است . او در تألیف این اثر دقت و امانت بسیار داشته و گاه یک حادثه را به چند روایت آورده است . کتاب دارای نثری ادبی و مسجّع و عربی بوده و بارها به چاپ رسیده است . این کتاب به زبان های لاتینی و انگلیسی و فرانسوی و نیز با عنوان زندگانی شگفت آور تیمور به قلم محمدعلی نجاتی به فارسی ترجمه شده است (تهران ، ۱۳۳۹ش ).

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] کتاب حاضر دربردارنده زندگی نامه تیمور لنگ می باشد که به زبان عربی و با قلمی شیوا توسط ابوالعباس شهاب الدین احمد بن محمد الدمشقی بن عربشاه در یک جلد به رشته تحریر درآمده است.
این کتاب دارای سیصد و نوزده فصل همراه با یک خاتمه بوده و از ولادت تا هنگام مرگ تیمور لنگ را همراه با جزئیات کامل نقل کرده است.
نویسنده در ابتدای کتاب، نسب تیمور لنگ را ذکر می نماید و اینکه وی از خانواده ای مغولی و فقیر بوده که در عین حال او و پدرش از هیچ کار پستی روی گردان نبوده اند. به گونه ای که در یکی از شب ها، گله چوپانی را به سرقت می برد؛ اما چوپان به سمت او دو تیر پرتاب کرده که یکی از آنها به شانه و دیگری به پای او اصابت می نماید و باعث نقص عضو وی می شود و پا به فرار می گذارد. سپس عده ای از اراذل و اوباش آن منطقه را به دور خود جمع کرده و بنای تمرد و شورش بر حاکم وقت بلخ و ماوراءالنهر که سلطان حسین نام داشت، می گذارد. ایشان با راهزنی و غصب اموال، عرصه را بر مردم آن مناطق تنگ نمود تا اینکه با دخالت نیروهای دولتی و حمایت های مردم، از منطقه پا به فرار نهاده و از رود جیحون عبور کرد تا این که به بلاد خراسان رسیده و جنایت های خود را در آن سامان از سر گرفت.
سپس نویسنده کتاب به شورش های تیمور لنگ در مناطق مختلف؛ همانند ترکستان، سمرقند، خوارزم، سیستان، سبزوار و مناطق مختلف می پردازد که بر اثر آن خون های زیادی بر روی زمین ریخته شده و تا پایه های حکومت تیمور لنگ بر روی اجساد دیگران بنا شود.
مطالعه کتاب عجایب المقدور فی نوایب تیمور در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور

[ویکی فقه] عجائب المقدور فی نوائب تیمور (کتاب). عجائب المقدور فی نوائب تیمور دربردارنده زندگی نامه تیمور لنگ می باشد که به زبان عربی و با قلمی شیوا توسط ابوالعباس شهاب الدین احمد بن محمد الدمشقی بن عربشاه در یک جلد به رشته تحریر درآمده است.
کتاب حاضر دربردارنده زندگی نامه تیمور لنگ می باشد که به زبان عربی و با قلمی شیوا توسط ابوالعباس شهاب الدین احمد بن محمد الدمشقی بن عربشاه در یک جلد به رشته تحریر درآمده است.
ساختار کتاب
این کتاب دارای سیصد و نوزده فصل همراه با یک خاتمه بوده و از ولادت تا هنگام مرگ تیمور لنگ را همراه با جزئیات کامل نقل کرده است.
گزارش محتوا
نویسنده در ابتدای کتاب، نسب تیمور لنگ را ذکر می نماید و اینکه وی از خانواده ای مغولی و فقیر بوده که در عین حال او و پدرش از هیچ کار پستی روی گردان نبوده اند. به گونه ای که در یکی از شب ها، گله چوپانی را به سرقت می برد؛ اما چوپان به سمت او دو تیر پرتاب کرده که یکی از آنها به شانه و دیگری به پای او اصابت می نماید و باعث نقص عضو وی می شود و پا به فرار می گذارد. سپس عده ای از اراذل و اوباش آن منطقه را به دور خود جمع کرده و بنای تمرد و شورش بر حاکم وقت بلخ و ماوراءالنهر که سلطان حسین نام داشت، می گذارد. ایشان با راهزنی و غصب اموال، عرصه را بر مردم آن مناطق تنگ نمود تا اینکه با دخالت نیروهای دولتی و حمایت های مردم، از منطقه پا به فرار نهاده و از رود جیحون عبور کرد تا این که به بلاد خراسان رسیده و جنایت های خود را در آن سامان از سر گرفت.سپس نویسنده کتاب به شورش های تیمور لنگ در مناطق مختلف؛ همانند ترکستان، سمرقند، خوارزم، سیستان، سبزوار و مناطق مختلف می پردازد که بر اثر آن خون های زیادی بر روی زمین ریخته شده و تا پایه های حکومت تیمور لنگ بر روی اجساد دیگران بنا شود.
منبع
...


کلمات دیگر: