کلمه جو
صفحه اصلی

مادهالحیوه

دانشنامه عمومی

مادةالحیوة. اگر برای عنوان فعلی این مقاله (یا عنوانی دیگر)، معادلی مناسب از منبعی معتبر یافتید، با ذکر آن منبع و با شیوهٔ صحیح ارجاع، آن را در متن مقاله قرار دهید و سپس مقاله را انتقال دهید. اگر نمی دانید چطور انتقال را انجام یا به درستی به منابع ارجاع دهید، در صفحهٔ بحث این مقاله درخواست خود را با قراردادن این متن بیان کنید:
آشپزی ایرانی
مادةالحیوة رساله ای است به زبان فارسی در مورد صنعت طباخی در دوره صفوی که توسط «نورالله» نوشته شده است. این رساله ۷۶ سال پس از کارنامه در باب طباخی و صنعت آن تألیف شده است. نورالله آشپز شاه عباس اول (۹۸۵–۱۰۳۸هجری) بوده است و خودش می نویسد که پدرانش از عهد شاه اسماعیل صفوی (۹۰۷–۹۳۰ هجری) در دربار پادشاهان صفوی سمت آشپزی داشته اند. دو نسخه خطی از این کتاب یافت شده است. یک نسخه از آن به همت ایرج افشار در سال ۱۳۳۳ برای نخستین بار در «مجله فرهنگ ایران زمین» به چاپ رسیده است. نسخهٔ دیگر به کتابخانه مجلس شورای ملی تعلق دارد و از نسخهٔ قبلی قدیمی تر است.


کلمات دیگر: