کلمه جو
صفحه اصلی

گرمینه

لغت نامه دهخدا

گرمینه. [ گ َ ن َ ] ( اِخ ) نام شهرکی است در شرقی بخارا و ولایتی فسیح و عریض است و اکثر پسر امیر بخارادر آنجا به حکومت می نشیند و سالی پنجاه هزار دینار منافع دیوانی دارد و تا بخارا یازده فرسنگ است. ( آنندراج ). نام ناحیتی به دوازده فرسنگی شهر بخارا. ( از بخاری ). || نام بلده ای است در هفت فرسنگی گرمینه و در طرف شمالی آن واقع است و یاقوت حموی در معجم البلدان گفته است از نواحی سغد است در میانه سمرقند و بخارا و تا بخارا هیجده فرسخ مسافت دارد و منسوب بدانجا را گرمینی گویند. ( آنندراج ). رجوع به حدود العالم و کرمینه شود.

دانشنامه عمومی

گرمینه (سرده). سردهٔ گرمینه (نام علمی: 'ungernia') نام یک سرده از گیاهان گلدار از تیرهٔ نرگسیان است. گیاهانی پیازدار که پیازهای بزرگ آن ها مستور از چندین لایهٔ پوشینهٔ مشخص خیلی نازک و به رنگ سیاه براق بوده و حامل ریشه های افشان ضخیم است. برگ های قاعده ای این گیاه در بهار ظاهر شده و تا تابستان خشک می گردد و ساقه بی برگ آن دارای چتری از تعداد معدودی گل است که این چتر ابتدا بوسیلهٔ یک پوشش محافظ احاطه شده و در تابستان گل ها ظاهر می گردند. گلپوش دارای لولهٔ کوتاه و لبه های آزاد بلندتر از لوله بوده و میوهٔ کپسول آن متورم و در بالا مسطح است که بطور عمیق به سه لب تقسیم گردیده و دانه های مسطحی دارد.
گرمینه صورتی (نام علمی: 'ungernia tri sphaera')
گرمینه زرد (نام علمی: 'ungernia flava')
رویشگاه این جنس از غرب ایران تا آسیای مرکزی است و شامل در حدود ۱۰ گونه می باشد که در ایران دو گونهٔ آن یافت می شود. افراد این جنس به دلیل داشتن گل در وسط تابستان و بعد از پژمردن برگ ها جزو گیاهان غیرعادی پیازدار ایران به شمار می آیند.

گویش مازنی

/garmine/ فلفل

فلفل



کلمات دیگر: