کلمه جو
صفحه اصلی

ابن کمونه

فرهنگ فارسی

عزالدوله سعد بن منصور بن سعد بن حسن بن هبه الله بن کمونه اسرائیلی بغدادی دانشمند و فیلسوف معروف اواخر قرن هفتم مولفات او از این قرارند : شرح تلویحات سهروردی تنقیح الابحاث فی البحث عن الملل الثلاث ( ه .م ٠ ) شرح اشارات ابن سینا (ه . م ٠ ) شرح الصحائف سهروردی ٠ وفات وی بقولی در ۶۸۳ و بقولی ۶۹٠ اتفاق افتاده ٠ وی صاحب شبهه مشهور است در توحید که صدرالدین شیرازی در شرح هدایه و لاهیجی در گوهر مراد آنرا نقل و رد کرده اند ٠
اوراست شرح تلویحات سهروردی شیخ اشراق

لغت نامه دهخدا

ابن کمونه. [ اِ ن ُ ک َم ْ مو ن َ ] ( اِخ ) عزالدوله سعدبن منصور اسرائیلی ، صاحب شبهه مشهوره . او راست : شرح تلویحات سهروردی شیخ اشراق. تنقیح الابحاث فی البحث عن الملل الثلاث. شرح اشارات شیخ الرئیس ابوعلی و آنرا به نام فرزند خود شمس الدین صاحب دیوان الممالک کرده است ، و در این شرح آنچه از کلمات حکما و شرح خواجه طوسی پسند کرده گنجانیده ، به نام شرح الاصول و الجمل من مهمات العلم و العمل. و کتاب تنقیح الابحاث او در ابطال دین مسیح و مسلمانی و اثبات دین یهود است و زین الدین بن محمد ملطی متوفی به سال 788 هَ.ق. را بر آن ردّی است موسوم به نهوض حثیث النهود الی خوض خبیث الیهود. و نیز ابن ساعاتی متوفی به سال 694 هَ.ق. را بر آن رد دیگر است به نام الدرالمنضود فی الرد علی فیلسوف الیهود.

دانشنامه عمومی

سعد بن منصور معروف به ابن کمونه از فیلسوفان و منطق دانان قرن هفتم است. به قولی، او یهودی بوده و به اسلام گرویده است، یا به اعتبار اینکه جدش یهودی بوده است او را یهودی خوانده اند. مضمون ابتدا و انتهای چند کتاب مختلف او نشان می دهد که وی مسلمان و بلکه شیعه بوده است.
بخش منطق کتاب الکاشف فی الحکمه الجدیده: وی در این کتاب مختصری از علم منطق را آورده و در پایان می گوید مباحث منطقی بسیار فروان است و بیش از آنچه را در کتابش آورده سودمند نمی داند. بلکه بسیاری از مباحث منطقی مطرح شده تنها برای تمرین ذهن است نه نیاز در بخش طبیعیات و الهیات.
بخش منطق شرح التلویحات سهروردی.
بخش منطق المطالب المهمه فی علم الحکمه.
بخش منطق الملتقط من کتاب زبده النقض و لباب الکشف (البته این کتاب تألیف نخجوانی است و ابن کمونه آن را خلاصه کرده است).
ابن کمونه چند اثر در منطق دارد:
۱- از نظر ابن کمونه، مانند دیگر منطق دانان پس از شیخ اشراق، مفهومی آسان و حد حقیقی دشوار است.
۲- او در تعریف، تساوی مصداقی بین معرِّف و معرَّف را شرط نمی ذاند؛ زیرا از نظر او رسم ناقص معرَّف را از بعض ماعدایش ممتاز می کند.


کلمات دیگر: