کلمه جو
صفحه اصلی

اباصلت هروی

دانشنامه عمومی

عبدالسلام بن صالح بن سلیمان مشهور به خواجه اباصلت در مدینه منوّره به دنیا آمده (160 ه.ق) . از آنجا که جدّ اعلایِ او از هرات خراسان زمان خود بوده ، لذا به اباصلت هروی معروف گردیده است.
خواجه اباصلت خادم خاص و صحابی برجسته و امین علی بن موسی الرضا بوده و بنا به نظر بسیاری از علماء شیعه و سنی ، او از محدثین شیعه مذهب و محبّ اهل بیت و فردی عادل ، ثقه ، راستگو ، اهل علم و حدیث ، زاهد ، مردم دوست و بسیار اهل سفر بوده است.
وی کتاب وفاةالرضا را تألیف کرده و یکی از نزدیک ترین یاران علی بن موسی الرضا بود و نزد وی جایگاه ویژه ای داشت. او به عنوان یک محدث بزرگ شاگردان زیادی را تربیت کرده و روایات زیادی را از علی بن موسی الرضا روایت نموده که برخی از آن ها در کتابی به نام مُسند اباصلت جمع آوری و با پیش درآمدی از آیت ا... سبحانی به چاپ رسیده است.
اباصلت هروی در آخر شوال سال 236هجری قمری (33 سال پس از درگذشت علی بن موسی الرضا) در خراسان درگذشت. آرامگاه وی در جنوب شرق مشهد و در 5 کیلومتری این شهر واقع است. بنای اصلی بقعه، چهار ضلعی است و از هرسو به وسیلهٔ چهار در به بیرون مرتبط می شود. این بنا تزئینات کاشی هفت رنگ، دو رواق مستطیلی شکل و آینه کاری هایی دارد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عبد السّلام بن صالح مشهور به أباصلت هروی از راویان مشهور و یاران امام رضا علیه السلام است. زندگی وی، نوع نگرش و مذهب او در هاله ای از ابهام قرار دارد. همراهی او در خراسان با امام هشتم از او فردی والامقام و ارزشمند را در اذهان شیعیان به تصویر کشانده است؛ امّا متون کهن رجالی شیعه ـ مانند رجال طوسی ـ و بخشی از کتاب های رجالیان اهل سنّت او را «عامّی» دانسته اند. در نوشتاری که می آید، ضمن بازشناسی شخصیّت وی در دامنه ای از متون رجالی و روایی فریقین به این نتیجه رهنمون خواهیم شد که اباصلت بخش قابل توجّهی از عمر خود را در میان دانشیان عامّه گذرانده و در شمار ایشان بوده است و با ورود امام به خراسان به تدریج توفیق ره یافتن و پذیرش اندیشه شیعی را یافته است.
أباصلت عبدالسّلام بن صالح هروی از اصحاب روایت امام رضا علیه السلام
نجاشی، رجال نجاشی، ص۲۴۵،ش۶۴۳
شیخ طوسی در شمار اصحاب روایت امام هشتم دوبار نام وی را آورده است. در مرتبه ی نخست می نویسد: «عبدالسّلام بن صالح الهروی أبوالصلت، عامّی»
طوسی، رجال الطوسی، ص۳۶۰،ش۵۳۲۸
کتاب وفاة الرضا علیه السلام ـ که ظاهراً مجموعه ای از احادیث درباره ی چگونگی وفات امام هشتم است ـ از آثار او است.
نجاشی، رجال النجاشی،ص۲۴۵،ش۶۴۳.
...


کلمات دیگر: