دانسفهان
لغت نامه دهخدا
دانشنامه عمومی
[نِ س فَ ] دانِسفِهان از شهرهای استان قزوین و از توابع شهرستان بوئین زهرا است.دانسفهان در دامنه رشته کوه رامند (از چین خورده گیهای ارومیه-دختر) واقع گردیده است و جمعیتی بالغ بر 30000 نفر در آن زندگی می کنند. این شهر در زلزلهٔ سال ۱۳۴۱ بوئین زهرا خسارات شدیدی از نظر جانی و مالی متحمل شد، به طوری که قسمت هایی از آن به کل ویران و در دوران ساخت و ساز به قسمت های دیگری از منطقه انتقال داده شده . که در زبان محلی به باقی مانده آثار زمین لرزه «کهنه ده» (ده قدیم) و به قسمت های تازه ساخت «نو ده» (ده جدید) می گویند.دانسفهان امروزه مرکزیت تجاری بین شهرها وروستاهای اطراف دارد.ازجمله:انواع فروشگاه های موادغذایی-لباس- فرش وموکت- کیف وکفش- طلاوجواهر و... قدمت دانسفهان به بیش از دوهزارسال میرسد.دردوران مختلف دانسفهان حوادث مختلفی را به خوددیده است.ازجمله زلزله سال 1341 وسال 1255 هجری خورشیدی دانسفهان. خمیرمایه ی حیات دردانسفهان قدیم وابسته به قنات لاو بوده که قدمت آن به دوهزارسال میرسد. دردامنه های کوه رامند دربالای دانسفهان قله ای است که مردم به آن ماجاوء کوه میگویند ودر نزد نیاکان دانسفهانی ها دارای ارزش واحترام بوده است مردم این منطقه و مناطق اطراف آن به زبان تاتی صحبت می کنند. گرداگرد دانسفهان را روستاهای تات زبان و ترک زبان احاطه کرده اند.
مردم شهر دانسفهان و منطقه به زبان تاتی از گویش های میانه ای ایران صحبت می کنند.
دانشنامه آزاد فارسی
شهری در استان قزوین، شهرستان بوئین زهرا، و مرکز اداری بخش رامَند، با ارتفاع ۱,۴۱۰ متر. در دشتی در ۵۸کیلومتری جنوب غربی قزوین و ۳۰کیلومتری غرب بوئین زهرا در ۲کیلومتری جنوب راه بوئین زهرا به همدان و در کوه پایۀ شمالی کوه رامند قرار دارد. اقلیم آن معتدل و خشک و جمعیت آن ۸,۰۵۰ نفر است.
پیشنهاد کاربران
دانسفهان از شهرهای استان قزوین و از توابع شهرستان بوئین زهرا است. دانسفهان در دامنه رشته کوه رامند ( از چین خورده گی های ارومیه - دختر ) واقع گردیده است و جمعیتی بالغ بر ۱۸۰۰۰ نفر در آن زندگی می کنند. این شهر در زلزلهٔ سال ۱۳۴۱ بوئین زهرا خسارات شدیدی از نظر جانی و مالی متحمل شد، به طوری که قسمت هایی از آن به کل ویران و در دوران ساخت و ساز به قسمت های دیگری از منطقه انتقال داده شده؛ که در زبان محلی به باقی مانده آثار زمین لرزه �کهنه ده� ( ده قدیم ) می گویند. دانسفهان امروزه مرکزیت تجاری در بین مناطق اطراف را دارا می باشد. مناطق جنوبی دانسفهان شامل کوچه باغ ها، امامزاده دانسفهان، سدسوراوجین، وباغات دردامنه های رامنداستعدادبالایی رابرای سرمایه گذاری وجذب گردشگرداراست.
مردم شهر دانسفهان به زبان تاتی از گویش های میانه ای ایران صحبت می کنند.
از مراکز اقتصادی شهر دانسفهان میتوان از شهرک صنعتی، مجتمع دامداری تلاشگران، صنف تولید کنندگان کفش فروشگاههای بزرگ عرصه مواد غذایی واز نظر محصولات کشاورزی میتوان به هندوانه ، خربزه، گوجه و غلات اشاره نمود.
شهر دانسفهان که یکی از شهرهای زیبا ایران عزیز میباشد. و پس از زلزله مهیب ۴۱ بوئین زهرا با رعایت اصول شهرسازی و معماری احداث گردیده.
این شهر در سه بلوک ( بخش ) وبا دربرگرفتن طوایفی چون درزی ، قموشی، فصیحی، انصاری، لامعی یوسفی وبا پسوند شهرت رامندی بنا شده است.
دانسفهان با مردمان نخبه در امور تجارت و اقتصاد شناخته میشود. که شاخص ترین چهره اقتصادی این شهر حاج آقا انصاری مالک ایران مال ( بازاربزرگ ایران ) بانک آینده، بیمه رازی ودههابنگاه اقتصادی من جمله شرکت های سرمایه گذاری تات اشاره نمود.
شهر دانسفهان از شرق به روستای شاهسون نشین قشلاق چرخلو واز شمال به روستای تا ت نشین خوزنین واز غرب به روستای باستانی خیارج واز جنوب به روستاهای یزن سوراوجین و روستای شاهسون نشین اسبیک امتداد دارد.
✍احمدجعفری چرخلو ۲۷/فروردین/ ۱۴۰۰
مهندسی ترین شهراستان قزوین ومنطقه شهردانسفهان است
مردم دانسفهان تات زبان هستند
قدمت دانسفهان به اواخر دوره هخامنشیان بازمیگردد
نام تاریخی دانسفهان دانسپندان ( دان سه پندان ) است. اشاره به سه پند زرتشت
درگورستان دانسفهان کهن سنگهایی از گبر ها مربوط به دوره ساسانی واوایل اسلام وجوددارد
دانسفهان قطب تجاری جنوب استان قزوین است
کوچه باغها وقنات لاو و تفرجگاههای کوه رامند وامامزاده منورخاتون ازجاذبه های گردشگری دانسفهان است