کلمه جو
صفحه اصلی

بابرتی

لغت نامه دهخدا

بابرتی. [ ب َ ] ( اِخ ) قریه ای از اعمال دجیل بغداد است. ( از معجم البلدان ). و مصحف آن در مراصد الاطلاع «باب برتی » است. رجوع به همین نام شود.

بابرتی. [ ب ِ ] ( ص نسبی ) منسوب به بابِرت.

بابرتی. [ ب َ ]( ص نسبی ) منسوب به بابرتی ̍. ( معجم البلدان ) ( سمعانی ).

بابرتی.[ ب َ ] ( اِخ ) ابوالقاسم هبةاﷲ محمدبن حسن بن ابی الاصابع صربی بابرتی. وی در قریه بابرتی متولد شده و در صربیه بغداد پرورش یافته است. ( از معجم البلدان ).

بابرتی. [ ب َ ] ( اِخ ) محمدبن محمدبن محمودمعروف به اکمل الدین بابرتی حنفی دمشقی ( 710 - 786 هَ. ق. ) شیخ خانقاه شیخونیه. ابن حجر در «انباءالغمربابناء العمر» گوید: در هفتصدو ده واندی بزاده و پس از تعلم ابتدائی به حلب آمد و پس از اخذ علم از دانشمندان در 740 هَ. ق. به قاهره شد و نزد شمس اصفهانی و ابوحیان اندلسی تلمذ کرد، و شیخون امور خانقاه رابدو سپرد و وی را شیخ نامید اما او امتناع کرد. او راست : «شرح مشارق » و «شرح اصول بزودی » و «شرح مختصر ابن الحاجب » و «شرح مختصر المناره » و غیره. گویند سلطان ملک الظاهر برقوق ، نخستین از ملوک چرکسی مصر بدرب خانقاه وی بانتظار او می ایستاد تا بدرآید و سوار شود. و اشرف شعبان وقتی از پائین خانقاه میگذشت بسلام شیخ می ایستاد در حالی که شیخ نزدیک پنجره نشسته بود.امیرشیخون او را تعظیم بسیار میکرد، پس خانقاهی برای وی بساخت و تدریس در جامع آن را به وی واگذاشت. ابن ایاس در تاریخ مصر گوید: وی در شب جمعه سال 786 هَ. ق. درگذشت و سلطان به تشییع او آمد. کتاب «العنایة بشرح الهدایة» ( در فقه حنفی ) از اوست و آن شرح هدایة برهان الدین فرغانی برغینانی است که در کلکته بسال 1813 م. چاپ شده است و نیز در بولاق در حاشیه فتح القدیر للعاجز الفقیر تألیف کمال الدین بن الهمام بسال 1318 هَ. ق. طبع شده است. ( معجم المطبوعات العربیة ج 1 ستون 503 و 504 ) ( زرکلی ج 1 ص 137 ج 3 ص 977 ).

بابرتی . [ ب َ ](ص نسبی ) منسوب به بابرتی ̍. (معجم البلدان ) (سمعانی ).


بابرتی . [ ب َ ] (اِخ ) قریه ای از اعمال دجیل بغداد است . (از معجم البلدان ). و مصحف آن در مراصد الاطلاع «باب برتی » است . رجوع به همین نام شود.


بابرتی . [ ب َ ] (اِخ ) محمدبن محمدبن محمودمعروف به اکمل الدین بابرتی حنفی دمشقی (710 - 786 هَ . ق .) شیخ خانقاه شیخونیه . ابن حجر در «انباءالغمربابناء العمر» گوید: در هفتصدو ده واندی بزاده و پس از تعلم ابتدائی به حلب آمد و پس از اخذ علم از دانشمندان در 740 هَ . ق . به قاهره شد و نزد شمس اصفهانی و ابوحیان اندلسی تلمذ کرد، و شیخون امور خانقاه رابدو سپرد و وی را شیخ نامید اما او امتناع کرد. او راست : «شرح مشارق » و «شرح اصول بزودی » و «شرح مختصر ابن الحاجب » و «شرح مختصر المناره » و غیره . گویند سلطان ملک الظاهر برقوق ، نخستین از ملوک چرکسی مصر بدرب خانقاه وی بانتظار او می ایستاد تا بدرآید و سوار شود. و اشرف شعبان وقتی از پائین خانقاه میگذشت بسلام شیخ می ایستاد در حالی که شیخ نزدیک پنجره نشسته بود.امیرشیخون او را تعظیم بسیار میکرد، پس خانقاهی برای وی بساخت و تدریس در جامع آن را به وی واگذاشت . ابن ایاس در تاریخ مصر گوید: وی در شب جمعه ٔ سال 786 هَ . ق . درگذشت و سلطان به تشییع او آمد. کتاب «العنایة بشرح الهدایة» (در فقه حنفی ) از اوست و آن شرح هدایة برهان الدین فرغانی برغینانی است که در کلکته بسال 1813 م . چاپ شده است و نیز در بولاق در حاشیه ٔ فتح القدیر للعاجز الفقیر تألیف کمال الدین بن الهمام بسال 1318 هَ . ق . طبع شده است . (معجم المطبوعات العربیة ج 1 ستون 503 و 504) (زرکلی ج 1 ص 137 ج 3 ص 977).


بابرتی . [ ب ِ ] (ص نسبی ) منسوب به بابِرت .


بابرتی .[ ب َ ] (اِخ ) ابوالقاسم هبةاﷲ محمدبن حسن بن ابی الاصابع صربی بابرتی . وی در قریه ٔ بابرتی متولد شده و در صربیه ٔ بغداد پرورش یافته است . (از معجم البلدان ).



کلمات دیگر: