کلمه جو
صفحه اصلی

احبـار

فارسی به انگلیسی

learned men, jewish rabbis

فرهنگ فارسی

دانایان، دانشمندان، جمع حبر، علمائ و پیشوایان روحانی یهود
نشان گذاشتن بسیار نبات گردیدن زمین

فرهنگ معین

( اَ ) [ ع . ] (اِ. ) جمع حبر، ۱ - دانشمندان ، علما. ۲ - پیشوایان روحانی یهود.

لغت نامه دهخدا

احبار. [ اَ ] ( ع اِ ) ج ِ حِبر و حَبر. دانایان. ( غیاث ). دانشمندان : پدر او از اخیار عباد و احبار عُبّاد و اقطاب زهّاد بود. ( ترجمه تاریخ یمینی ). || علمای یهود. || مدادها . || نشانها. || صورتها.
- سوره احبار ؛ سوره مائده. ( غریبین ابوعبید هروی ).
- کعب الاحبار ؛ و آن غلط است و صحیح آن کعب الحبر باشد واو یکی از علمای تابعین است که از یهود بود و مسلمانی گرفت. ( منتهی الارب ).

احبار. [ اِ ] ( ع مص ) نشان گذاشتن. || بسیارنبات گردیدن زمین. || شاد کردن. ( منتهی الارب ).

فرهنگ عمید

= حبر ha(e )br

دانشنامه عمومی

احبار (یمن). احبار (در عربی: الأَحبَار )نام روستایی است در دهستان القُلیس از توابع استان استان صَنعاء در کشور یمن در شبه جزیره عربستان.
المقحفی، ابراهیم، احمد ، (مُعجَم المُدُن وَالقَبائِل الیَمَنِیَة) ، منشورات دار الحکمة، صنعاء، چاپ وانتشار سال ۱۹۸۵ میلادی به (عربی).
جمعیت آن (۸۰ ) نفر (۹ خانوار) می باشد.

دانشنامه آزاد فارسی

اَحْبار
(جمع حَبْر؛ در لغت به معنای دانشمند) لقب دین پژوه و روحانی یهودی (برابر با رَبّی) که چهار بار در قرآن آمده است (مائده، ۴۴، ۶۳؛ توبه، ۳۱ و ۳۴). بخش دوم نام کعب الأحبار، صحابی معروف که از یهودیت به اسلام گرویده بود، همین کلمه است. احباری که در قرآن از آنان صحبت شده است سه گروه اند: نخست، گروهی که به هدایت و نور الهی در تورات حکم می کنند (مائده، ۴۴)؛ دوم، گروهی که خداوند آنان را به سبب کارهای ناپسند توبیخ کرده است (مائده، ۶۳)؛ (توبه، ۳۴). خداوند گروهی از احبار را معرفی می کند که اموال مردم را به باطل می خورند و مردم را از راه خدا بازمی دارند، سیم و زر می اندوزند و انفاق نمی کنند و خداوند عذابی دردناک برای آنان در نظر گرفته است. سوم، گروهی دیگر از احبار (در توبه، ۳۱) معرفی می شوند که مردم آنان را به خداوندگاری و حتی خدایی خویش برمی گیرند و به جای خداوند آنان را پرستش می کنند. در حدیث نبوی، ابن عباس «حَبْرُالأُمَّه» خوانده شده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] به عالمان یهود و کاهنان،اَحبار گویند.
واژه شناسان «احبار» را جمع «حِبر» دانسته و درباره قرائت آن دیدگاههای متفاوتی بیان کرده اند؛ ابوهیثم و ابوعبید آن را به فتح حـاء ، ابن اثیر، فرّاء و جوهری به کسر آن، ولیث و ابن سکیت هر دو وجه را قرائت کرده اند و اصمعی در تعیین قرائت به فتح یا کسر، اظهار بی اطلاعی کرده است.

احبار در لغت
حِبر در لغت، به معنای «اثر نیکو» ، «زینت، جمال و بهاء» ، «مداد» ، «نوعی از لباس» ، «نعمت» و ... آمده و در اصطلاح به هر عالم اهل کتاب اگرچه بعداً مسلمان شده باشد گویند.

معنای اصطلاحی احبار
واژه پژوهان در ایجاد ارتباط میان معنای لغوی و اصطلاحی کوشش های فراوانی کرده اند؛ برخی با استدلال به آیات «اُدخُلُوا الجَنَّةَ اَنتُم واَزوجُکم تُحبَرون»
و «فَاَمَّا الَّذینَ ءامَنوا وعَمِلُوا الصّــلِحـتِ فَهُم فی رَوضَة یحبَرون»
، که بیشتر مفسران آن را به معنای برخورداری از نعمت تفسیر کرده اند، معنای حبر را «نعمت» دانسته و معانی دیگر مانند: شادمانی، سرور، اکرام، تحسین و ... را از لوازم و آثار آن برشمرده اند. برخی دیگر معنای آن را «اثر نیکو» دانسته و وجه نام گذاری عالم به حبر را ماندگاری آثار نیکوی آنها در میان مردم ذکر کرده اند. و کسانی که «حبر» را «مداد» معنا کرده اند، دلیل این نام گذاری را کتابت عالِم به وسیله مداد بیان کرده و برخی از آنان گفته اند: «کعب الحبر» که به اشتباه «کعب الأَحبار» شهرت یافته نیز از همین رو، چنین نام گرفته است.

احبار در زبانهای فارسی و انگلیسی
...
[ویکی اهل البیت] اَحبار. عالمان یهود، کاهنان.
واژه «اَحبار»، به صورت صریح 4 بار در قرآن کریم ذکر شده است؛ دو بار به همراه «ربانیون» (سوره مائده/5، 44 و 63) و دو بار به همراه «رُهبان». (سوره توبه/9، 31 و 34) همچنین آیات فراوان دیگری بدون تصریح به نام احبار، درباره عالمان یهود سخن گفته اند.
واژه شناسان «احبار» را جمع «حِبر» دانسته و درباره قرائت آن دیدگاه های متفاوتی بیان کرده اند؛ ابوهیثم و ابوعبید آن را به فتح حاء، ابن اثیر، فرّاء و جوهری به کسر آن، ولیث و ابن سکیت هر دو وجه را قرائت کرده اند و اصمعی در تعیین قرائت به فتح یا کسر، اظهار بی اطلاعی کرده است.
حِبر در لغت، به معنای «اثر نیکو»، «زینت، جمال و بهاء»، «مداد»، «نوعی از لباس»، «نعمت» و ... آمده و در اصطلاح به هر عالم اهل کتاب اگرچه بعداً مسلمان شده باشد، گویند.
واژه پژوهان در ایجاد ارتباط میان معنای لغوی و اصطلاحی کوشش های فراوانی کرده اند؛ برخی با استدلال به آیات «اُدخُلُوا الجَنَّةَ اَنتُم واَزوجُکُم تُحبَرون» (سوره زخرف/43، 70) و «فَأَمَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ فَهُمْ فِی رَوْضَةٍ یُحْبَرُونَ» (سوره روم/30، 15) که بیشتر مفسران آن را به معنای برخورداری از نعمت تفسیر کرده اند، معنای حبر را «نعمت» دانسته و معانی دیگر مانند: شادمانی، سرور، اکرام، تحسین و ... را از لوازم و آثار آن برشمرده اند.
برخی دیگر معنای آن را «اثر نیکو» دانسته و وجه نام گذاری عالم به حبر را ماندگاری آثار نیکوی آن ها در میان مردم ذکر کرده اند. و کسانی که «حبر» را «مداد» معنا کرده اند، دلیل این نام گذاری را کتابت عالِم به وسیله مداد بیان کرده و برخی از آنان گفته اند: «کعب الحبر» که به اشتباه «کعب الأَحبار» شهرت یافته نیز از همین رو، چنین نام گرفته است.

[ویکی فقه] احبار (قرآن). به عالمان یهود و کاهنان ،اَحبار گویند.
احبار، جمع «حبر» و حِبر در لغت ، به معنای «اثر نیکو» ، «زینت، جمال و بهاء» ، «مداد» ، «نوعی از لباس» ، «نعمت» و ... آمده و در اصطلاح به هر عالم اهل کتاب اگرچه بعداً مسلمان شده باشد گویند.
احبار در قرآن
واژه «اَحبار»، به صورت صریح ۴ بار در قرآن کریم ذکر شده است؛ دو بار به همراه «ربانیون» و دو بار به همراه «رُهبان». همچنین آیات فراوان دیگری بدون تصریح به نام احبار، درباره عالمان یهود سخن گفته اند.این واژه در قرآن فقط درباره عالمان یهود به کار رفته است. در این مدخل، افزون بر آیات مشتمل بر این واژه، آیات دیگری که به عالمان یهود مربوط بوده نیز آمده است و از واژه های «احبار»، «علماء بنی اسرائیل» ، «الذین اوتوا الکتاب» ، «الذین آتیناهم الکتاب» ، «الذین حملوا التوریة» ، «الذین اوتوا نصیبا من الکتاب» ، «الراسخون فی العلم» ، استفاده شده است.


کلمات دیگر: