کلمه جو
صفحه اصلی

گیپا

فارسی به انگلیسی

tripe


فارسی به عربی

حشوة

مترادف و متضاد

stuffing (اسم)
چاشنی، قیمه، لایی، گیپا، بوغلمه

فرهنگ فارسی

نوعی خوراک که برنج ولپه وگوشت رالای تکه های شکمبه گوسفندمیپیچندوپخته میکنند
شکنبه گوسپند که در آن گوشت قیمه و برنج و لپه و جز آن آگنده پزند و خورند و از طعام های نیکو و لذیذ است .

لغت نامه دهخدا

گیپا. ( اِ ) شکنبه گوسپند که در آن گوشت قیمه و برنج و لپه و جزآن آگنده پزند و خورند و از طعامهای نیکو و لذیذ است. ( ناظم الاطباء ). طعامی است که در میان یوتلی گوسپند و برنج و گوشت می پزند. ( مؤید الفضلا ) :
پی گیپا چو او روانه شود
دشمن صدهزار خانه شود.
سلیم ( از بهار عجم ).
رجوع به کیپا شود.

فرهنگ عمید

نوعی خوراک که برنج و لپه و گوشت را لای تکه های شکمبۀ گوسفند می پیچند و می پزند، گدک.

دانشنامه عمومی

گیپا یا دلمه سیرابی از غذاهای سنتی ایرانی است که مخصوصا در مرکز ایران بسیار رواج دارد. این غذا به عنوان غذای اعیانی در مناطقی مانند گلپایگان (با نام سینه گیپا)همچنان تهیه و خورده می شود.
در لغت نامه دهخدا آمده است:
گیپا. (اِ) شکنبه ٔ گوسپند که در آن گوشت قیمه و برنج و لپه و جزآن آگنده پزند و خورند و از طعامهای نیکو و لذیذ است . (ناظم الاطباء). طعامی است که در میان یوتلی گوسپند و برنج و گوشت می پزند. (مؤید الفضلا) : پی گیپا چو او روانه شوددشمن صدهزار خانه شود.این غذا در شهرهای استان یزد ازجمله اردکان شهرت فراوانی دارد.ودرشکنبه ماش برنج عدس وروغن پیاز پر شده وتوسط نخ سر ان رامیدوزند تا مواد خارج نشود.
این غذا در کشورهای دیگر نیز موجود است. در اسکاتلند غذایی با نام هگیس به عنوان غذای ملی آن سرزمین می باشد که بجای برنج و گوشت و لپه، از دل و جگر گوسفند همراه با پیاز و سیر و سبزیجات استفاده کرده و آن را در شکمبه (سیرابی) گوسفند قرارداده و طبخ می نمایند.

دانشنامه آزاد فارسی

(یا: توپی؛ کُمی) از غذاهای فراموش شدۀ ایرانی، فراهم آمده از شکمبۀ پاک کردۀ گوسفند، گوشت فندقی بُرشده، پیاز چهارقاچ، پیاز ساطوری شده، هویج و کرفس خردکرده، برنج خیسانده، خسرودار، میخک، دارچین، زعفران ساییده، ادویه (زیره، تخم گشنیز، دارچین، هل، و اندکی میخک)، روغن، و نمک و فلفل. مواد گیپا را، برخی تفت داده برخی خام، به هم مخلوط کرده در شکمبۀ گوسفند ریخته، شکمبه را می دوزند و چند جای آن را سوراخ کرده در محلول آب و نمک، خسرودار، میخک، دارچین، پیاز، هویج و نخود بر آتش جوش می آورند و همین که آب جوش آمد، شعلۀ آتش را کم می کنند و دیگ را کماکان تا دیری بر آتش باقی می گذارند. انواع گیپا: گیپای مرغ؛ گیپای کوفته ریزه؛ گیپای مرغ و کوفته ریزه؛ گیپاپلو که نوعی پلو با مخلوط گیپاست.


کلمات دیگر: