کلمه جو
صفحه اصلی

لازوریت

دانشنامه عمومی

لازوریت (به انگلیسی: Lazurite) با فرمول شیمیایی (NaCa)8 از مجموعه کانی هاست و از کلمه فارسی لاجورد به مفهوم آبی رنگ اقتباس شده است. نامحلول در HCl و به سختی در H2S حل شده و رنگ آن بنفش می شود. متغیر با ادخال های فراوان Ca - Cl - SO۴ برای اولین بار در روسیه کشف شد و از نظر شکل بلور: دودکائدر، رنگ: آبی تیره - آبی سبز، شفافیت: کدر(اپاک)، شکستگی: صدفی، جلا: چرب - مات، رخ: ناقص- مطابق با سطح، سیستم تبلور: مکعبی و در رده بندی سیلیکات است همچنین خاصیت مغناطیسی ندارد و منشأ تشکیل آن دگرگونی مجاورتی است.
کانی
همایند کانی شناسی (پارانژ) آن پاراژنز - رنگ اثر خط - اشعه X -واکنش های شیمیاییلازولیت - سودالیت - نوزآن - هاوئین- کلسیت- پیریت- دیوپسید است، از نظر ژیزمان به ندرت بلوری - آگرگات توده ای - فشرده - دانه ریز کمیاب است و بیشتر در ایتالیا، URSS، افغانستان، شیلی، آمریکا یافت می شود.

دانشنامه آزاد فارسی

لازوریْت (Lazurite)
کانی متشکل از سولفوسیلیکات سدیم و آلومینیم، و سولفوسیلیکات کلسیم و آلومینیم(AlSiO۴)۳S) (Na,Ca)۴ رنگ آن آبی تیره یا آبی متمایل به سبز است و جلای روغنی دارد. این کانی معمولاً به صورت توده های گرد و متراکم در سنگ آهکی مشاهده می شود که بر اثر گرما دگرگون شده است. سختی آن ۵ تا ۵.۵، و وزن مخصوص آن۲.۴ تا۲.۴۵ است. این کانی در دستگاه مکعبی متبلور می شود. لازوریت سازندۀ اصلی سنگ لاجورد است که از سنگ های نیمه قیمتی به شمار می رود و برای ساخت انگشتر، سینه ریز، دستبند، و زیورآلات کوچک به کار می رود. در گذشته، رنگ دانۀ لاجورد را از پودر لازوریت می ساختند، اما اکنون آن را به صورت مصنوعی تولید می کنند. لازوریت کمیاب است. بهترین نمونه های آن در افغانستان به دست می آیند و سابقۀ استخراج آن در افغانستان دست کم به ۶هزار سال پیش می رسد.


کلمات دیگر: