کلمه جو
صفحه اصلی

ماهی تن

فارسی به انگلیسی

tuna

مترادف و متضاد

tuna (اسم)
ماهی تن، ماهی تونایاتون

فرهنگ فارسی

دارای بدنی نرم و لطیف

لغت نامه دهخدا

ماهی تن. [ ت َ ] ( ص مرکب ) دارای بدن نرم و لطیف.که اندامی ظریف و لغزان چون ماهی دارد :
همه ماهی تن آورده به کف جام صدف
من نهنگم نه حریف صدف ایشانم.
خاقانی.

دانشنامه عمومی

تُن نام چند نوع ماهی بزرگ اقیانوسی از خانواده تون ماهیان (به انگلیسی: Scombridea) است. این نوع ماهی خیلی سریع شنا می کند و سرعت حرکت آن به ۷۰ کیلومتر بر ساعت می رسد. بعضی از انواع تن خونگرم می باشند. برخلاف انواع دیگر ماهی که گوشت سفید دارند، ماهی تن گوشت صورتی یا قرمز تیره دارد. علت قرمزی گوشت آنها، میزان زیاد میوگلوبین (پروتیین محتوی آهن قرمز در عضله)، در بافت های ماهیچه است. گوشت سفت ماهی تن دارای پروتئین و ویتامین های بسیاری است.
بیشتر ماهیان تن در دریاهای گرم زندگی می کنند، اما بسیاری از آنان در فصل تابستان به آب های شمالی کرهٔ زمین سفر می کنند. "بال ماهی آبی" حدود ۳ متر طول دارد. الباکور از انواع دیگر ماهی تن هستند. برخی از انواع بزرگتر ماهی تن مانند بلوفین ‏(en)‏ می توانند حرارت بدنشان را با فعالیت های ماهیچه ای بالاتر از دمای آب ببرند. این کار به آنها کمک می کند که بتوانند در آب های سرد زنده بمانند.
دائرةالمعارف کودکان و نوجوانان، انتشارات پیام آزادی، چاپ پنجم، ۱۳۸۱
هدایتی فرد، م.، ۱۳۷۴. بررسی بیولوژیک ماهی تون هوور(Thunnus tonggol) در سواحل جنوبی ایران، پایان نامه ی کارشناسی مهندسی منابع طبیعی _ شیلات، (به راهنمایی: دکتر امین کیوان)، ۱۰۷ ص.

دانشنامه آزاد فارسی

ماهیِ تُن (tuna)
ماهیِ تُن
هر یک از ماهیان استخوانیدریایی، از خانوادۀ قبادماهی، به ویژه جنس Thunnus. ماهی تُن، ماهی شیلاتی معروفی است. تُن آلباکور Thunnus alalunga، تُن باله آبیThunnus thynnus، و تُن زردبالهThunnus albacares گونه های مهم شیلاتی آن اند. تُن ماهیان به صورت گروه های تولیدمثلی گردهم می آیند و به آب های ساحلی مهاجرت می کنند. این ماهیان را از این محل ها به فراوانی صید می کنند. افزایش استفاده از تورهای انتظاری در اقیانوس آرام که دلفین ها، لاک پشتان و دیگر موجودات دریایی را نیز به همراه صید ماهی می کشد، موجب برپایی تظاهرات اعتراض آمیز حامیان محیط زیست شد. کنسروهایی که روی آن ها واژه دوستدار دلفین ذکر شده است، دارای ماهی تُنی اند که با تور انتظاری صید نشده است. تایلند مهم ترین کشور واردکنندۀ تُن و مرکز مهم کنسروسازی است. صید بی رویه سبب کاهش ذخایر تُن در سراسر جهان شده است. علی رغم برقراری سهمیۀ صید در استرالیا در دهۀ ۱۹۸۰، این کشور از ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۱، ۵هزار تن تُن باله آبی جنوبی صید کرده است که بیشترین میزان از ۱۹۶۲ به بعد است. ممکن است این گونه در معرض انقراض باشد. ذخایر تُن در اقیانوس اطلس از ۱۹۷۰ تا ۱۹۹۲ حدود ۹۰ درصد کاهش یافت. ماهی تُن ممکن است به طول۲.۵ متر و وزن ۲۰۰ کیلوگرم برسد. هوورمسقطیEuthynnus Pelamis یکی از گونه های مهم تجاری است و معمول ترین گونۀ کنسروی است که در امارات عربی متحده فروخته می شود. هوورمسقطی ماهی تُن کوچکی است که حدود یک متر رشد می کند.


کلمات دیگر: