کلمه جو
صفحه اصلی

دختر لر

دانشنامه عمومی

دختر لُر نخستین فیلم ناطق فارسی است. این فیلم در سال ۱۳۱۲ خورشیدی توسط اردشیر ایرانی در بمبئی ساخته شد. این فیلم در بین مردم با نام «جعفر و گلنار» شناخته شد. این فیلم به صورت سیاه و سفید فیلمبرداری شده است.
محصول: استودیو امپریال فیلم
کارگردان: اردشیر ایرانی
تهیه کننده: اردشیر ایرانی
فیلمنامه: عبدالحسین سپنتا
فیلمبردار:رستم ایرانی
بازیگران:
عبدالحسین سپنتا (در نقش جعفر)
روح انگیز سامی نژاد نخستین هنرپیشه زن ایرانی (در نقش گلنار)
این فیلم در ۳۰ آبان سال ۱۳۱۲ به روی پرده سینما «دیده بان» (مایاک سابق) در خیابان لاله زار به روی پرده رفت. اکران این فیلم موجب شکوفایی صنعت نوپای سینما در ایران شد. از جمله تناقضات موجود در فیلم، وجود لهجه غلیظ کرمانی سامی نژاد بود که در تضاد با شخصیت وی در فیلم که وی را از قوم لر معرفی کرده بود، قرار داشت. با این وجود به دلیل اینکه به نسبت سایر بازیگرهای فیلم که فارسی را با لهجهٔ هندی ادا می کردند، تماشاگران نحوه گفتار وی را پذیرفتند و مورد استقبال قرار گرفت.
گلنار، دختر یک تاجر ثروتمند، توسط راهزنان ربوده شده و مجبور به رقاصی در یک قهوه خانه در خوزستان می شود. جعفر در این قهوه خانه با گلنار آشنا می شود. جعفر که مأمور دولت است، به گلنار علاقه مند شده و با کمک هم به شرارت های راهزنان خاتمه می دهند …

دانشنامه آزاد فارسی

دختر لُر
صحنه ای از فیلم دختر لُر
این فیلم را عبدالحسین سپنتا و اردشیر ایرانی در ۱۳۱۲ش ساختند. نخستین فیلم ناطق سینمای ایران، که در هندوستان تهیه شد و در عنوان بندی آن نوشته شده است: «در تحت ریاست رژیستور اردشیر ایرانی» و «اشعار و مذاکرات از عبدالحسین سپنتا»؛ فیلمی است تبلیغاتی دربارۀ نخستین سال های حکومت پهلوی اول. سپنتا بازیگر نخست فیلم (در نقش جعفر) بود، و نخستین بار یک زن مسلمان ایرانی، صدیقه سامی نژاد (به نقش گلنار)، قبل از ماجرای کشف حجاب در آن به ایفای نقش پرداخت. فیلم برداری دختر لر هفت ماه طول کشید و نمایش آن با استقبال روبه رو شد. در تهران اولین نمایش فیلم از ۳۰ آبان ۱۳۱۲ به مدت ۳۷ روز در سینما مایاک و ۱۲۰ روز در سینما سپه با استقبال بی نظیری مواجه شد. یگانه نسخۀ این فیلم در فیلم خانۀ ملی ایران موجود است.

پیشنهاد کاربران

دت. . .


کلمات دیگر: