کلمه جو
صفحه اصلی

ژاله اموزگار

دانشنامه عمومی

ژاله آموزگار. ژاله آموزگار یگانه (زادهٔ ۱۲ آذر ۱۳۱۸ در خوی) پژوهشگر ایرانی فرهنگ و زبان های باستانی است. او دکتری زبان های باستانی (به طور دقیق تر، زبان های ایرانی و ادبیات مزدیسنی) از دانشگاه سوربن دارد و بیش از ۳۰ سال در دانشگاه تهران تدریس کرده است.
اسطورهٔ زندگی زردشت، با همکاری احمد تفضلی، تهران: نشر چشمه، چاپ اول، ۱۳۷۰.
زبان پهلوی، ادبیات و دستور آن، با همکاری احمد تفضلی، تهران: نشر معین، چاپ اول، ۱۳۷۲.
تاریخ اساطیری ایران، تهران: انتشارات سمت، چاپ اول، ۱۳۷۴.
ژاله آموزگار در سال ۱۳۱۸ در خوی زاده شد. او از سال ۱۳۴۷ تا ۱۳۴۹ به عنوان پژوهشگر در بنیاد فرهنگ ایران سرگرم کار شد. از سال ۱۳۴۹ به عنوان استادیار در گروه فرهنگ و زبان های باستانی دانشگاه تهران مشغول به تدریس شد و از سال ۱۳۶۲ به عنوان دانشیار و از سال ۱۳۷۳ تاکنون به عنوان استاد دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران به تدریس و تحقیق اشتغال داشته است. او به زبان های انگلیسی، فرانسه، ترکی، پهلوی و اوستایی مسلط است.
او سال ها به عنوان همکار استاد احمد تفضلی به فعالیت های علمی پرداخت و پس از کشته شدن او به تدریس و تألیف و ترجمه ادامه داده است. ژاله آموزگار عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی بوده است و هم اکنون به مدت ۴۶ سال است که به تدریس در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران مشغول است و بسیاری از استادان رشته های گوناگون این دانشکده، از شاگردان وی بوده اند.
او در سال ۱۳۹۵ جوایزی چون لژیون دونور از وزارت فرهنگ فرانسه و جایزه سرو ایرانی (در زمینه میراث فرهنگی) را دریافت کرد.

نقل قول ها

ژاله آموزگار. ژاله آموزگار یگانه (۲ دسامبر ۱۹۳۹، خوی) استاد دانشگاه، پژوهشگر فرهنگ و زبان های باستانی، نویسنده و مترجم ایرانی.
• «آیا ما بازماندگان هخامنشیان شرح افتخارات این فرمانروایی باشکوه را باید در حدیث دیگران بیابیم؟ این امپراتوری که نامش را امپراتوری فراموش شده می گذارند. البته من این امپراتوری را فراموش شده نمی دانم چون دوره هخامنشی همیشه در حافظه تاریخی و روایی ایرانیان جایگاه برجسته ای داشته است. گرچه گروهی ضمن مباحث فراوان به این موضوع اشاره می کنند که هخامنشیان فراموش شده بودند چون در خدای نامه های دوران ساسانی نامی از آنها نیست… دلیل نبودن نام هخامنشیان در خدای نامه های پهلوی می تواند ناشی از گرایش دینی این اثر باشد. موبدان تأثیری مستقیم در ارائه تاریخ گذشته ایران داشته اند و هرچه صرف نظر از سیاست دینی آنها بود از نوشته ها حذف می شد.»، ۱۳۹۲ -> سخنرانی در یک مراسم
• «زبان فارسی شیرین است، این زبان ماندنی است در اساسِ آن خللی وارد نخواهد شد، کاخی است که از باد و باران گزند نخواهد یافت زیرا این بذر سخن در جای جای سرزمین ما به بار نشسته است و با پارسی زبانان آن سوی مرزهای ایران هم مستحکم تر خواهد شد و گلهای تازهای خواهد داد و با میو ه هایی شیرین به بار خواهد نشست.»سخنرانی در جلسهٔ افتتاحیهٔ انجمن بین المللی ایران شناسی»۶ خرداد ۱۳۸۹/ ۲۷ ژوئن ۲۰۱۰ لوس آنجلس• «تعصب مانع پیشرفت علم است. ما باید اعتقاداتمان را داشته باشیم و نسبت به آنها ثابت قدم هم باشیم ولی تعصب جلوی واقعیت ها را نگیرد.»نشریهٔ «هفت آسمان»، شماره ۴۵، بهار ۱۳۸۹


کلمات دیگر: