کلمه جو
صفحه اصلی

محمود اخوندی

دانشنامه عمومی

محمود آخوندی. محمود آخوندی اصل (زاده ۲۰ اسفند ۱۳۱۲ در اهر - درگذشته ۲ فروردین ۱۳۹۴ در تهران) استاد حقوق جزا و نخستین پروفسور حقوقی ایران بود.
در همایش بررسی تحولات و نوآوری های قانون آیین دادرسی کیفری جدید، مراسمی در خصوص بزرگداشت محمود آخوندی در تهران برگزار شد. همچنین فیلمی از زندگینامه آخوندی در حال ساخت هست.
محمود آخوندی انتقادات صریحی را از سیستم قضایی جمهوری اسلامی بیان کرده است.
سایت جامعهٔ وکلای پیشرو، آخوندی را پدر آیین دادرسی کیفری نامیده است.
قرار است تندیس آخوندی در میدان مقابل دادگستری اهر نصب شود.
سایت مدرسه مجازی حقوق زندگی نامهٔ آخوندی را از زبان خودش منتشر کرده است.
محمود آخوندی تحصیلات ابتدایی خود را در اهر آغاز کرد و برای آموزش دوره متوسطه ۶ ساله به تبریز رفت. سپس در رشته حقوق قضایی وارد دانشگاه تهران شد و پس از دریافت لیسانس قضایی راهی شهر نوشاتل سوئیس شد. آخوندی در ۱۳۴۰ در رشته حقوق جزا پایان نامه دکترای خود را با هدایت فرانسوا کلر با موضوع حقوق جزای اسلامی و تأثیر آن در حقوق جزای ایران گذراند.
محمود آخوندی، بعد از بازگشت به ایران، در اهر بعنوان اولین دادرس دادگاه شهرستان و بعد رئیس دادگاه بخش مشغول فعالیت شد. شش ماه دادرس علی البدل بود. سپس بازپرس دادسرای تبریز شد و مأموریت پیدا کرد در دانشگاه ملی حقوق جزا تدریس کند. کمی بعد او را به کرج منتقل کردند و دادیار این شهر شد. سپس به عنوان دادیار دادسرای تهران منصوب شد و پس از آن به اداره حقوقی دادگستری انتقال پیدا کرد و مامور خدمت در دانشگاه ملی و معاون آموزشی دانشکده حقوق آن دانشگاه گردید. در سال ۱۳۵۲ به آمریکا رفت و پس از برگشت از آمریکا در دفتر تحقیقات و مطالعات دادگستری مشغول به کار شد و بعد مسئولیت پارلمانی دادگستری را عهده دار شد. در واقع طرح های دادگستری را وی تهیه می کرد. وی عضو هیأت علمی دانشگاه هاوایی، معاون آموزشی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی و مسئول پارلمانی دادگستری تهران، رئیس دادگاه جنحه، رئیس دادگاه استان تهران، رئیس دادگاه جنایی، استاد حقوق دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی و دانشگاه قم بود.
نظرات آخوندی، نوین و نقدهایش علمی بود. نشریات معتبر در اغلب رخدادهای مرتبط با حقوق شهروندی نظرات او را منعکس می کردند.

نقل قول ها

محمود آخوندی. محمود آخوندی (۱۱ مارس ۱۹۳۴، اهر – ۲۲ مارس ۲۰۱۵، تهران) حقوق دان، مقام دار قضایی، دانشگاهی و مؤلف ایرانی بود.
• «روش های دادرسی کیفری، اصول شناخته شده ای است که در دنیای فعلی به آن عمل می شود و منطبق با تحقیق دانشمندان در شناخت شخصیت انسان هاست. بشریت بعداز قرن ها مبارزه، چاره اندیشی، ایثار و از خود گذشتگی توانسته است آن ها را به دست آورد و در پناه آن از امنیت قضایی بهره مند گردد؛ بنابراین نباید غفلت ورزید و به سهولت آن ها را از دست داد.»• «ما نمی توانیم انسانها را از حقِّ محاکمه شدن محروم کنیم.»


کلمات دیگر: