کلمه جو
صفحه اصلی

محسن صفایی فراهانی

دانشنامه عمومی

محسن صفایی فراهانی (زاده ۱۳۲۷در تهران) عضو شورای مرکزی و رئیس هیئت اجرایی جبهه مشارکت ایران اسلامی، او از معدود چهره هایی است که در چند حوزه مختلف سیاست، اقتصاد و ورزش فعالیت داشته است. اعم فعالیت های وزارتخانه ای او به دولت اصلاحات بازمی گردد؛ از قائم مقامی در وزارت صنایع گرفته تا مشاوره در وزارت نیرو مشمول همین دوران می شود. او همچنین سابقه عضویت در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران و فعالیت در جمعیت دفاع از حقوق آزادی بشر را دارد که از این حیث می توان او را در زمره افراد برجسته اقتصادی کشور برشمرد. صفایی فراهانی در مجلس ششم نیز به نمایندگی از مردم تهران و با فهرست حزب مشارکت به مجلس راه پیدا کرد تا عضویت در کمیسیون برنامه و بودجه را نیز تجربه کند. البته تمام سوابق او به موضوعات اقتصادی محدود نمی شود. صفایی فراهانی در بین سال های ۷۶ تا ۸۱ ریاست فدراسیون فوتبال ایران و همچنین عضویت در کمیته اجرایی کنفدراسیون فوتبال آسیا را در کارنامه ورزشی خود به ثبت رساند. در سال ۸۸ و پس از حوادث آن دوره به ۶ ماه حبس تعزیری محکوم شد تا سابقه محکومیت هم به کارنامه سیاسی این عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی اضافه شود.نبو
محسن صفایی فراهانی متولد تهران است. او درسن ۲۳ سالگی با درجه فوق لیسانس از دانشکده فنی فارغ التحصیل گردید. پیش از انقلاب به عنوان یک فعال بخش خصوصی مشغول به فعالیت های عمرانی بود. از سال ۱۳۵۶ با مهندس بازرگان در جمعیت دفاع از آزادی حقوق بشر شروع به همکاری می کند و از روز ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ در ستاد نیروی زمینی مستقر می شود. روند خدمت وی به انقلاب همچنان ادامه داشت و به طوری که او با محمد توسلی شهردار تهران در شهرداری همکار می شود و بعد به عنوان عضو هیئت عامل سازمان گسترش نو سازی صنایع ایران که آن زمان با چالش های بسیاری مواجه بود، به دلیل مسائل و مشکلات کارگری مسئولیت می پذیرید و با حفظ سمت، قائم مقام مجتمع فولاد اهواز می شود. صفایی فراهانی پس از تأسیس وزارت صنایع سنگین، معاونت طرح و برنامه را عهده دار می شود اما طولی نمی کشد که او به عنوان معاون و قائم مقام وزارت صنایع سنگین فعالیتش را ادامه می دهد. با تشکیل دولت سازندگی و بازسازی نیروگاه های کشور، او مدیرعامل شرکت توانیر می شود چراکه مقامات وقت به دلیل توان مدیریت بالا، بازسازی نیروگاه هایی که در جنگ صدمه دیده بودند را به او می سپارند در ادامه مسیر صفایی فراهانی شرکت های فراب و مپنا را پایه گذاری می کند. پس از آن در دی ماه ۱۳۷۶ ریاست رئیس فدراسیون فوتبال ایران را می پذیرد و با طرح های اقتصادی و نوآوری های اش فوتبال کشور را دگرگون می کند. او در انتخابات مجلس موفق می شود رأی مردم تهران را کسب کند و به عنوان نماینده این شهر وارد مجلس ششم شود. با پایان مجلس ششم به عنوان قائم مقام وزارت امور اقتصادی و دارایی ایران دولت خاتمی منصوب می شود. صفایی فراهانی با انتخاب محمود احمدی نژاد در سال ۱۳۸۴ استعفا می دهد و از خدمات دولتی خارج می شود اما با توجه به دانش و تجربه ای که طی این سال ها به دست آورد بار دیگر به پارلمان بخش خصوصی می رود و فعالیت های خود را به عنوان یک فعال بخش خصوصی ادامه می دهد تا خرداد سال ۱۳۸۸ که در جریان مربوط به رویدادهای پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری ایران (۱۳۸۸) بازداشت شد و تمامی فعالیت هایش متوقف می شود.
صفایی فراهانی که پس انقلاب در همه دولت ها حضور داشت، با انتخاب محمود احمدی نژاد در سال ۱۳۸۴ استعفا می دهد و از خدمات دولتی خارج می شود و بدل به یکی از جدی ترین منتقدان دولت احمدی نژاد می شود. در جریان بحران خاموشی و قطع برق در سال ۱۳۸۷، در مصاحبه با روزنامه کارگزاران مورخ دوازدهم مرداد، آنچه را که بحران قطع برق نامید، نه ناشی از حوادث غیرقابل پیش بینی طبیعی، بلکه ناشی از سوء مدیریت های اقتصادی دولت محمود احمدی نژاد دانست. وی با اشاره به برنامه چهارم توسعه که مشخص کننده شیوه حرکت و برنامه ریزی های دولت ها در جمهوری اسلامی ایران است، افزود: «آنچه تاکنون رخ داده، تنها نشان می دهد که این برنامه به صورت کامل به فراموشی سپرده شده است و اگر همین برنامه اجرا می شد، اکنون بحران تأمین برق وجود نداشت.»
در تاریخ ۱۳ خرداد ۱۳۸۸، در آستانهٔ دهمین دورهٔ انتخابات ریاست جمهوری ایران، مناظره تلویزیونی بین میرحسین موسوی و محمود احمدی نژاد صورت گرفت که طی آن احمدی نژاد، صفایی فراهانی را به فساد اقتصادی متهم کرد. احمدی نژاد با گفتن این جمله که «کسانی در دولت شما با رانت دلاری هفت تومان میلیاردر شدند. آقای صفایی فراهانی در دولت شما پول دار شدند. پسران آقای هاشمی چه می کنند؟... پرونده استات اویل که پشت اش پسر آقای هاشمی است، یک دادگاهی شد و یک زندانی و یکی را به خارج فراری دادند ... پسر آقای ناطق نوری که حامی شما هستند چگونه زندگی می کنند؟» پای صفایی فراهانی را به میان کشید. یک روز بعد صفایی فراهانی سخنان احمدی نژاد را تکذیب کرد و وی را به مناظره مستقیم دعوت کرد. او گفت: «اگر رئیس جمهوری می خواست گزارشی به مردم بدهد، چهار سال وقت داشت و به عنوان مسئولِ ردهِ دومِ نظام، مکلف بود، اگر ثروت های افسانه ای که او می گوید نصیب افرادی شده، مستندات آن را در اختیار قوه قضاییه قرار دهد.» صفایی فراهانی در روز ۳۰ خرداد ۱۳۸۸، یک هفته پس از برپایی انتخابات، بازداشت شد. وی یکی از کسانی بود که در دادگاه متهمان پرونده کودتای مخملی حاضر بود. وی شش ماه پس از بازداشت در حالی که به مدت ۱۰ روز از زندان مرخص گشت، به نشانه اعتراض به وضع خود از مرخصی استفاده نکرد. سرانجام در تاریخ ۲۶ دی ۱۳۸۸ صفایی فراهانی از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ۶ سال حبس تعزیری محکوم شد. در اولین مرخصی صفایی فراهانی از زندان، عبدالله نوری، سید یاسر خمینی و تعدادی دیگر از اصلاح طلبان به دیدار وی رفتند. پس از برگزاری دادگاه های موسوم به کودتای مخملی، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران با صدور بیانیه ای محاکمات موسوم «به کودتای مخملی» را همانند دادگاه های استالینی و محکمه های تفتیش عقاید قرون وسطایی خوانده و آن را «لکه سیاهی بر دامان قوه قضائیه» جمهوری اسلامی دانست که به تعبیر این سازمان با «آب زمزم» هم پاک نخواهد شد. در این بیانیه آمده بود: اعمال فشار به چهره های سیاسی نظیر محمد خاتمی، اکبر هاشمی رفسنجانی، میرحسین موسوی و مهدی کروبی و دستگیری افرادی چون بهزاد نبوی، مصطفی تاج زاده، سعید حجاریان، محسن میردامادی، محسن امین زاده، فیض الله عرب سرخی، صادق نوروزی، عبدالله رمضان زاده و محسن صفایی فراهانی که با تبلیغات رسانه ها و تریبون ها و دادگاه های حکومتی همراه شده، «کودتایی آشکار» و «استحاله انقلاب» دانست.

نقل قول ها

محسن صفایی فراهانی (۱۳۲۷) سیاستمدار ایرانی.
• «اصلاح طلبی یک حزب سیاسی نیست؛ یک جریان فکری است که بعد از جنگ های ایران و روس و شکست ایران، آغاز شده و تا امروز ادامه دارد. یک تفکر و اندیشه است، که ملت از یک قرن ونیم قبل، جامه آن را به تن کرده و دوران جدیدی از تاریخ این کشور را رقم زده و به حق عظیم ترین رویداد این سرزمین در سده های اسلامی است، تاسفبار است که عدم شناخت کافی از اندیشه های نو در جامعه سنتی، سرعت توسعه این حرکت را کند کرده است.»• «نباید اگر نگران کشور و عقب ماندگی ها هستیم، کنار بایستیم و نظاره گر باشیم... وقتی که سکوت کنید یعنی از کسی که سنگ می اندازد، حمایت کرده اید.»• «همیشه بدانید کسانی که منافع نامعقول دارند یک قانون نانوشته دارند و آن اینکه هر چه اوضاع بحرانی تر و آب گل آلودتر باشد به نفع آنهاست و برای گل آلود نگه داشتن اوضاع از هر ترفندی، از جمله پول خرج کردن وسیع ابایی ندارند چون هر آنچه به دست آورده اند همه در اوضاع بحرانی و گل آلود و از طریق روابط ناسالم و رانت بوده است.»


کلمات دیگر: