کلمه جو
صفحه اصلی

کورش اسدی

دانشنامه عمومی

کورش اسدی (۱۸ مرداد ۱۳۴۳–۲ تیر ۱۳۹۶) نویسنده داستان کوتاه معاصر ایرانی ویراستار و مدرس داستان نویسی بود. وی نگاهی جدی به داستان کوتاه داشت و در اغلب داستان هایش فضاهای بکری را تجربه می کرد.
برنده دورهٔ چهارم جایزهٔ گلشیری (۱۳۸۳) بخاطر مجموعه داستان باغ ملی، نشر سالی
رمان راه یافته به دور نهایی هفتمین جایزه ادبی هفت اقلیم ۱۳۹۶ بخاطر رمان کوچه ابرهای گمشده، نشر نیماژ
رمان برگزیده دوره های هفدهم و هجدهم: سال های ۹۵–۱۳۹۴ (دو سالانه) جایزه ادبی مهرگان
مجموعه داستان تحسین شده هیئت داوران جایزه ادبی مهرگان دوره های دوازدهم و سیزدهم: سال های ۹۵–۱۳۹۴ (دو سالانه) مجموعه داستان گنبد کبود،نشر نیماژ
مجموعه داستان «باغ ملی» این داستان نویس در روز جمعه ۶ آذر ۱۳۸۳ به عنوان برندهٔ چهارمین دورهٔ برگزاری جایزهٔ گلشیری در بخش بهترین مجموعه داستان سال ۱۳۸۲ از دید داوران معرفی شد.
کورش اسدی در ۱۸ مرداد ۱۳۴۳ در آبادان زاده شد. شروع داستان نویسی وی از دوران نوجوانی اش بود. اسدی از اواخر دورهٔ دبیرستان احساس کرد می تواند داستان بنویسد و به همین دلیل از همین دوران شروع کرد به نوشتن اما چون کسی را نمی شناخت این نوشتن به شکلی شخصی باقی ماند تا آن که در سال ۱۳۵۹ به همراه خانواده به تهران مهاجرت کردند. در دورهٔ دبیرستان علاوه بر نوشتن، به طور جدی شروع به خواندن ادبیات کرد و در دورهٔ سربازی بنا به گفته خودش، آثار تمام داستان نویسان مطرح ایران و داستان های جدی خارجی را خواند. پس از سربازی با هوشنگ گلشیری آشنا شد و با او تماس گرفت و اولین نوشته هایش را به او داد و دوستی اش با او شکل گرفت و نگاه وی نسبت به داستان آرام آرام شکل گرفت.
در آن مقطع چیزی که بر وی تأثیر گذاشت دیگر اعضای جلسات پنجشنبه ها در تهران بودند که اکثرشان اهالی خوزستان بودند؛ قاضی ربیهاوی و یارعلی پورمقدم از مسجدسلیمان، همین طور کامران بزرگ نیا و دیگران. وی از خلال این جلسات با آن ها دوست شد و آن ها روی وی تأثیر زیادی گذاشتند و بعدها با هم جلسات جداگانهٔ داستان خوانی گذاشتند. سال ۱۳۶۶ یا ۱۳۶۷ بود که اسدی اولین داستان های جدی اش را نوشت که بعدها مجموعه داستان شد.

دانشنامه آزاد فارسی

کورش اسدی (آبادان 16 مرداد 1343ش- تهران 2 تیر 1396ش)
داستان نویس، پژوهشگر ادبیات و ویراستار ایرانی. در سال 1359 به همراه خانواده اش به تهران مهاجرت کرد و تحصیلات متوسطه اش را در این شهر به پایان رساند. اسدی، با این که نوشتن داستان کوتاه را از دوران دبیرستان آغاز کرده بود، اما با پایان یافتن دوران خدمت سربازی و حضور در کارگاه های داستان نویسی هوشنگ_گلشیری، به صورت جدی به نوشتن پرداخت. نخستین داستان هایش در اواخر دهه ی 1360 در نشریات ادبی آن دوره (مثل آدینه و کارنامه) چاپ شد و در همین دوره، با نظر گلشیری به عنوان تحریریه ی مجله ی کارنامه انتخاب گردید. اولین مجموعه داستان او، در سال 1378 (با عنوان پوکه­ باز) توسط نشر آگاه انتشار یافت. علاوه بر چند عنوان مجموعه ی داستان و رمان، یک اثر پژوهشی- انتقادی نیز از اسدی با عنوان غلامحسین ساعدی منتشر شده است (که مشتمل بر نقد و بررسی آثار غلامحسین_ساعدی است).
اسدی در چهارمین دوره ی جایزه ی ادبی هوشنگ گلشیری (1383) با کتاب باغ ملی برنده ی مجموعه داستان کوتاه برگزیده شده است. بعد از مرگ او نیز در دوسالانه ی مهرگان ادب، دوره های هفدهم و هجدهم (سال های ۹۵–۱۳۹۴)، رمان کوچه ی ابرهای گمشده (از او) در کنار رمان این سگ می خواهد رکسانا را بخورد (قاسم کشکولی) به عنوان رمان برگزیده معرفی شدند. این رمان، از آثار راه یافته به مرحله ی نهایی هفتمین دوره ی جایزه ی ادبی «هفت اقلیم» (1396) نیز بوده است.
اسدی در سال های ابتدای دهه ی 1380 به عنوان ویراستار با نشر ثالث همکاری می کرد. چند سال بعد و از سال 1383، به دلایلی مدتی انتشار کتاب هایش به تعویق افتادو به تدریس داستان نویسی، نوشتن نقد ادبی و داوری مسابقات ادبی پرداخت. در مجلات "کارنامه" و "زنده رود" نقدهایی نوشت و داوری چند جایزه ی ادبی (چون "گلشیری"،"هفت اقلیم"، «چهل» و «اروند») را بر عهده داشت. در داستان های اسدی، به کارگیری عنصر ابهام به نفع پردازش کاراکترها، همین طور سر باز زدن از عرف­ های متعارف داستان­ گویی همانند اطلاع­ ر سانی، پیش­ برد قصه و چه­ گونگی پایان­ بندی، حاصل تلقی خاص روایتی است که از دو گرایش مذکور برخاسته است.
اسدی سوم تیر ۱۳۹۶ در منزل شخصی اش به زندگی خودخاتمه داد. تعدادی از آثار منتشرنشده ی او توسط همسرش، عاطفه چهارمحالیان (شاعر و منتقد ادبی)، در حال آماده سازی برای چاپ و نشر، و بعضی از کتاب هایش هم در حال ترجمه به زبان انگلیسی هستند.
کتاب­شناسی: پوکه ­باز (مجموعه داستان- آگه، 1378)؛ غلامحسین ساعدی (نقد و بررسی آثار ساعدی- قصه، 1380)؛ باغ ملی (مجموعه داستان- سالی، 1382)؛ افسون چشم خورشید (رستم و سهراب و رستم و اسفندیار: بازنویسی از شاهنامه فردوسی- ویدا، 1392)؛ گنبد کبود (مجموعه داستان- نیماژ، 1394)؛ کوچه ­ی ابرهای گمشده (رمان- نیماژ، 1395).
منابع:
روزنمای ادبیات امروز ایران 1396؛ پژوهش و تدوین: محمد ولی­زاده؛ تهران: انتشارات بامداد نو؛ چاپ اول: 1395 مصاحبه با خانم عاطفه چهارمحالیان https://b2n.ir/45834 https://b2n.ir/65662 https://b2n.ir/95994 https://b2n.ir/69278

نقل قول ها

کورش اسدی (۹ اوت ۱۹۶۴، آبادان - ۲۳ ژوئن ۲۰۱۷، تهران) ویراستار و داستان نویس ایرانی بود.
• «هر داستان کوتاه به دو عنصر اساسی یعنی شخصیت و روایت نیاز دارد. اگر داستانی فاقد یکی از این دو عنصر اساسی باشد داستان موفقی نخواهد بود.»• «شخصیت هم می تواند انسان باشد و هم تکه سنگ.»• «نویسنده باید به شخصیت داستان فردیت و توان ببخشد. ما بدون شخصیت ماجرا نداریم و داستان اتفاق نمی افتد. داستان های ناموفق اکثراً در شخصیت پردازی لنگ می رنند.»• «برای این که ما بتوانیم وارد جزییات شویم باید عوامل انسانی را به شخصت نسبت دهیم. یکی از اشتباهات بعضی داستان نویس ها این است که شخصیت را از دل واقعیت مستند مستقیم بیرون می آورند و در دل داستان می گذارند.»• «برای این که شخصیت داستانی درست از آب دربیاید باید با توجه به تخیل برای شخصیت مان داستان بیافرینیم حتی اگر شخصیت ما از دل واقعیت باشد.»• «نویسنده باید روی خلق شخصیت بسیار تمرکز داشته باشد و سعی کند تا جایی که می تواند دربارهٔ شخصیت داستان اطلاعات کسب کند حتی اگر از آن اطلاعات در داستان استفاده نکند.»• «نکته بسیار مهم در داستان نویسی این است که بدانیم می خواهیم در داستان چه هدفی را انتخاب کنیم.»۱۷ دسامبر ۲۰۱۴ / ۲۶ آذر ۱۳۹۳


کلمات دیگر: