کلمه جو
صفحه اصلی

محمدحسین جعفریان

دانشنامه عمومی

محمدحسین ملک جعفریان مشهور به محمدحسین جعفریان (زادهٔ ۱۳۴۶ در مشهد)، شاعر، مستندساز جنگ و روزنامه نگار است. بیشتر شهرت او بابت شعرهای جنجالی و ساخت مستندهای جنگی به ویژه مستندهایی دربارهٔ افغانستان و نیز احمدشاه مسعود است.
در حاشیه شط
پنجره های رو به دریا
فریادی پشت پنجرهٔ جهان
شانه های زخمی پامیر
شیری در قفس ۹۰۲
گزیده ادبیات معاصر (نیستان-شماره ۱۲)
در پایتخت فراموشی
محمدحسین جعفریان در سال ۱۳۴۶ در کوی پنج تن طلاب واقع در شهر مشهد به دنیا آمد. او دو دوره رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کشور افغانستان بوده است و یکی از معدود خبرنگاران جهان است که با ملا محمد عمر رهبر طالبان دیدار داشته است. او با ساقی جعفریان ازدواج کرده است. خواهران وی حبیبه وگلستان جعفریان نیز نویسنده اند.
جعفریان نخستین مجموعه شعر خود با عنوان پنجره های رو به دریا را در سال ۱۳۶۹ در انتشارات حوزه هنری منتشر کرد.اشعار او بیشتر شامل شعرهای بلندی در قالب سپید٬نیمایی و کلاسیک است. او همچنین گزارش ها و مستندهایی دربارهٔ جنگهای امروز در کشورهای اسلامی از جمله افغانستان، تاجیکستان، بوسنی، کوزوو، پاکستان، کشمیر، سوریه٬عراق، لبنان و… تهیه کرده است. از جمله آثار او در این زمینه مستند حماسه ناتمام است که با عنوان شیر دره پنجشیر نیز مشهور است و در آن به زندگی احمدشاه مسعود فرمانده افغان می پردازد.
در سال ۱۳۷۲ در شمال شرق افغانستان مجروح و از یک پا فلج شد. همچنین در سال ۱۳۸۶ به دلیل سانحه تصادف از ناحیه لگن آسیب دید. در سال ۱۳۸۷ قرار شد تا تیم تخصصی جراحی برای معالجه وی در بیمارستان میلاد تشکیل شود.

نقل قول ها

محمدحسین جعفریان (۱۳۴۶)، شاعر، مستندساز جنگ و روزنامه نگار ایرانی است.
• «اگر بخواهیم انقلاب را محدود به اتفاق ۱۳۵۷ کنیم، شاید این دوره خیلی محدود شود اما حقیقتاً وقتی به آرمان های انقلاب نگاه می کنیم، همة آثاری که به نحوی آرمان های عدالت خواهانه، تعهد به معنی و پایبندی به آرمان های انسانی به ویژه از منظر باورهای شیعی در آن هست، همة این ها می توانند در محدودة ادبیات انقلاب دسته بندی شوند. ادبیات انقلاب اسلامی، اسمی عام است که می تواند تقسیم بندی شود به ادبیات در دورة ۵۷ تا... من حتی معتقدم ممکن است آثاری در بیرون از ایران، توسط غیرایرانی ها تولید شود اما از حیث ماهیت، بتوان آن ها را جزو ادبیات انقلاب دسته بندی کرد.»


کلمات دیگر: