کلمه جو
صفحه اصلی

هرمز وحید

دانشنامه عمومی

هرمز وحید (زاده ۱۷ آبان ۱۳۰۷ - درگذشته ۴ آذر ۱۳۷۸) گرافیست و از پیشگامان کتاب آرایی و مدیریت تولید هنری کتاب در ایران بود.
امامی، کریم (۱۳۷۸). «آن کس که عمرش را وقف چاپ کتاب کرد». جهان کتاب (۹۱): ۳۰–۳۰. دریافت شده در ۲۰۱۵–۱۰–۰۷. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازبینی= را بررسی کنید (کمک)
عرفان، گیلیارد (۱۳۷۸). «یادی از هرمز وحید». جهان کتاب (۹۱): ۳۱–۳۱. دریافت شده در ۲۰۱۵–۱۰–۰۷. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازبینی= را بررسی کنید (کمک)
کلانتری، پرویز (۱۳۷۸). «دونده ای که بی وقفه تا پایان عمرش دوید». جهان کتاب (۹۱): ۳۱–۳۲. دریافت شده در ۲۰۱۵–۱۰–۰۷. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازبینی= را بررسی کنید (کمک)
هرمز وحید در تهران زاده شد. پدرش محمدوحید تنکابنی بود که مدتی مدیر کالج آمریکایی تهران (مشهور به کالج البرز) بود. او پس از پایان آموزش دبیرستان در رشته نقاشی وارد دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران شد و مدتی بعد ترک تحصیل کرد. در دانشکده با پروین دخت صدر آشنا شد و با او ازدواج کرد و تصمیم برای ترک تحصیل دانشگاه را به همراه او گرفت.
هرمز وحید مدتی در وزارت فرهنگ کار کرد و در اسفند ۳۲ به مؤسسه انتشارات فرانکلین شعبه ایران به مدیریت همایون صنعتی زاده پیوست. وحید به گفته همسرش: .mw-parser-output blockquote.templatequote{margin-top:0}.mw-parser-output blockquote.templatequote div.templatequotecite{line-height:1em;text-align:right;padding-right:2em;margin-top:0}.mw-parser-output blockquote.templatequote div.templatequotecite cite{font-size:85%}
اگرچه در زمینه چاپ تحصیلات دانشگاهی نداشت، اما به سبب علاقه اش، در این کار مهارت پیدا کرده بود.

نقل قول ها

هرمز وحید (۸ نوامبر ۱۹۲۸، تهران - ۲۵ نوامبر ۱۹۹۹، تهران) گرافیست و از پیشگامان کتاب آرایی و مدیریت تولید هنری کتاب در ایران بود.
• «هرمز وحید با اینکه هیچ مطالعه ای در مورد لی آت و صفحه بندی و طرح روی جلد کتاب نداشت بر اثر ممارست و چاپ کتاب های مختلف و نظارت بر آنها توانست شایستگی و استعداد خود را در این زمینه نشان دهد. مسئولیت لی آت و نقاشی و تصویرگری همه کتاب های مؤسسه با او بود. از کارهای مهم او لی آت و مونتاژ فیلم های کتاب تخت جمشید اثر اریش اشمیت باستان شناس شهیر آلمانی بود که منتهای سعی و کوشش و هنر خود را به کار برده بود و امیرکبیر آن را منتشر کرد و دیگری دایرهالمعارف فارسی، که پس از انتشار جلد اول، ادامه چاپ آن بعدها به انتشارات امیرکبیر واگذار شد. لی آت و انتخاب حروف و صفحه بندی تاریخ علم جرج سارتن که زنده یاد احمد آرام ترجمه کرده بود از کارهای هرمز وحید بود، این کتاب را هم امیرکبیر منتشر کرد و برنده جایزه سلطنتی هم شد.» -> عبدالرحیم جعفری
• «هرمز وحید در عمر کوتاهش نظارت و لی آت بیش از هزار جلد کتاب را انجام داد، از جمله تمامی کتاب های شرکت سهامی جیبی که در قطع های مختلف چاپ می شد. هرمز وحید بسیار جوان بود که در اوایل تأسیس مؤسسه فرانکلین با او آشنا شدم. همسرش خانم پری صدر خواهر نصرت الله خان امینی شهردار دکتر مصدق بود.» -> عبدالرحیم جعفری
• «زنده یاد وحید قامتی متوسط با چهره ای سفید و مهربان و ریش زیر چانه داشت. وسواس زیاد او در کار، همان طور که معمول کسانی است که می خواهند یک اثر خوب و یا یک کار نو و ابتکاری به وجود بیاورند، باعث می شد که بعضی ها او را به بدقولی متهم کنند؛ من خودم شاهد برخوردهای او با همایون بودم، ولی هرمز در مقابل خشم همایون همیشه خونسردی و تبسم مخصوص خود را حفظ می کرد. همایون هم در دل می دانست که وحید وسواس دارد و قلباً از او راضی بود. هرمز وحید از چهره های شاخص هنر چاپ و لی آت و آرایش کتاب در ایران بود، او عاشق کتاب و هنر خود بود و تا آخرین روزهای زندگی، دمی از تلاش بازنماند.» -> عبدالرحیم جعفری


کلمات دیگر: