کلمه جو
صفحه اصلی

گهواره گربه

دانشنامه عمومی

گهوارهٔ گربه (به انگلیسی: Cat's Cradle) چهارمین رمان نویسنده آمریکایی کورت ونه گات است که اولین بار در ۱۹۶۳ چاپ شد. این کتاب در مورد علم، تکنولوژی و مذهب بحث می کند و در همین حین، مسابقه تسلیحاتی و بسیاری مفاهیم دیگر را به سخره می گیرد. دانشگاه شیکاگو بعد از اینکه پایان نامه ونه گات را در سال ۱۹۷۱ رد کرد، به خاطر این کتاب به او مدرک افتخاری در رشته انسان شناسی داد.
باکونونیسم - دینی خیالی که کورت ونه گات اولین بار در کتاب گهواره گربه به شرح آن می پردازد و پس از آن در دیگر نوشتارها و مقالاتش هم از آن و پیامبرش، باکونون، نام می برد.
نام این کتاب از بازی ای گرفته شده که کودکان با نخی می کنند که دو سرش گره خورده و بین انگشتان دو نفر دست به دست می شود. در اوایل کتاب فلیکس هوینکر (مخترع فرضی بمب اتم) را می بینیم که درست در لحظه افتادن بمب مشغول انجام این بازی است.
بیشتر اتفاقات این کتاب در کشوری تخیلی با نام جمهوری سن لورنزو روی می دهد. کورت ونه گات در این کتاب به بیان مفاهیم دینی جدید با نام باکونونیسم نیز می پردازد که بدست باکونون بنیان گذاری شده است.
گهواره گربه در ۱۹۶۴ کاندیدای دریافت جایزه هوگو برای بهترین رمان شد.

نقل قول ها

گهوارهٔ گربه (منتشر شده در ۱۹۶۳ میلادی)، رمانی از نویسنده نامدار آمریکایی کورت وانگات است.
• «‫اولین جمله اسفار باکونون چنین است‬: "همه چیزهای راستی که می خواهم به شما بگویم دروغ هایی بی شرمانه اند."» صفحهٔ ۲۵• «‫اگر باکونون بود می گفت: "قرار شد قضا چنین باشد."» صفحهٔ ۴۴• «‫دافل در معنای باکونونیستی، تقدیر هزاران هزار انسان است که اسنوپا رقم می زند. اسنوپا بچه ای است که توی مه مانده.» صفحهٔ ۲۵۷• «‫باکونون به ما می گوید: "تقدیر هیچ وقت نمایش خوبی ننوشته."» صفحهٔ ۳۰۷• «‫سفر چهاردهم: با وجود تجربه چند میلیون سال گذشته، انسان اندیشمند چه امیدی می تواند به آینده نوع بشر بر روی زمین داشته باشد؟ هیچ.» صفحهٔ ۳۱۴• «‫باکونون می نویسد: "تاریخ! بخوان و اشک بریز."» صفحهٔ ۳۲۱• «‫آخرین جمله اسفار باکونون: "اگر جوان تر بودم، تاریخ حماقت بشر را می نوشتم و به قله کوه مک کیب می رفتم و با تاریخم به جای بالش، به پشت دراز می کشیدم؛ و از روی زمین کمی سم آبی مایل به سفید، که از انسان مجسمه می سازد، برمی داشتم و از خودم مجسمه ای می ساختم، خوابیده به پشت، با لبخندی مخوف بر لب و انگشت بر بینی رو به آنی که تو می شناسی اش."» صفحهٔ ۳۶۳• وانگات، کورت. گهواره گربه. ترجمهٔ مهتاب کلانتری، معصومه وفایی. تهران: نشر ثالث، ۱۳۸۳. شابک ۹۶۴-۳۸۰-۰۳۸-۵.


کلمات دیگر: