کلمه جو
صفحه اصلی

محمد زهری

دانشنامه عمومی

محمد زهری (زاده مرداد ۱۳۰۵ درگذشته ۱۵ اسفند ۱۳۷۳) شاعر معاصر ایرانی بود.
جزیره (۱۳۳۴)
گلایه (۱۳۴۵)
شبنامه (۱۳۴۷)
… و تتمه (۱۳۴۸)
برگزیده اشعار (۱۳۴۸)
مشت در جیب (۱۳۵۳)
پیر ما گفت (۱۳۵۶)
زهری در روستای عباس آباد تنکابن به دنیا آمد. او چهار ساله بود که از زادگاه خویش به تهران و سپس به ملایر و شیراز رفت و از سال ۱۳۲۱ در تهران اقامت گزید در سال ۱۳۳۲ در رشته زبان و ادبیات فارسی دانشکده ادبیات تهران لیسانسه شد. بعداً دوره دکتری ادبیات فارسی را نیز گذراند چند سال دبیر ادبیات بود سپس به سازمان برنامه منتقل شد و در سال ۱۳۴۱ به کتابخانه ملی رفت و در آنجا مشغول شد. او در دهه چهل خورشیدی در تألیف ۹ مجلد از «کتابشناسی ملی ایران» در دو مرحله مشارکت داشته است.
زهری در روز شنبه ۱۵ اسفند ۱۳۷۳ در بیمارستان آسیا در تهران بر اثر سکته قلبی درگذشت.
در آغاز چهارپاره سرا بود و از زمرهٔ شاگردان مکتب فریدون توللی بود. اما خیلی زود به نیما و قالب نیمایی روی آورد و این شیوهٔ تازه را در مجموعهٔ «گلایه» آشکار کرد. موضوع قطعات این دفتر رنج، تنهایی و اندوه شاعرانه است. مجموعهٔ بعدی او «شب نامه» حاوی قطعات فلسفی و اجتماعی است. دو شعر «به فردا» و «لندن ۷۰» او بسیار مشهور است.

نقل قول ها

با محمد بن مسلم زهری اشتباه نشود.محمد زُهری (اوت ۱۹۲۶ شهرستان تنکابن - ۶ مارس ۱۹۹۵، تهران) شاعر ایرانی بود.
• «امروز چهارده سال است که در تهران هستم. زن و فرزندی ندارم و با همه کس و کاری که دور و برم هستند، تنها می باشم و از این تنهایی آن قدر لذت می برم که به هیچ قیمتی نمی توانید آن را از من بخرید.»• «از میان شاعران و نویسندگانی که خوش می خورند و خوش می پوشند و خوش می گذرانند ولی در آثارشان دم از درد و رنج می زنند، نفرت دارم؛ زیرا اعتقادم بر این است که هنرمندی تا درد را در استخوان حسن نکرده باشد، نمی تواند درد دیگر برانگیزد.»

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] محمد زهری (ابهام زدایی). محمد زهری ممکن است اشاره به اشخاص و شخصیت های ذیل باشد: • ابن رسته ابوعبداللّه محمد بن عمر زهری اصفهانی، از محدّثین اصفهان در قرن سوم هجری • محمد بن ابوبکر زهری، منسوب به قبیله بنی زهره بن کلاب، از مورخان اندلس• ابوبکر محمد بن مسلم بن شهاب زهری، از فقیهان و محدثان قرن دوم هجری، منسوب به قبیله ی بنی زهرة بن کلاب
...


کلمات دیگر: