محمد زهرایی (زادهٔ ۱۳۲۸ در فاروج، استان خراسان شمالی، بزرگ شده در مشهد - درگذشتهٔ ۲۷ مرداد ۱۳۹۲ تهران) ناشر و ویراستار ایرانی بود. او مدیر انتشارات نیل و نشر کارنامه و از ناشران خلاق و صاحب سبک بود.
وبگاه همشهری آنلاین، زندگی نامه: محمد زهرایی (۱۳۲۷-۱۳۹۲)؛ تاریخ بازدید ۱۳۹۲/۵/۲۷
وبگاه بی بی سی فارسی: محمد زهرایی، ناشر ایرانی درگذشت؛ تاریخ بازدید ۱۳۹۲/۵/۲۷
وبگاه ایلنا: محمد زهرایی درگذشت؛ تاریخ بازدید ۱۳۹۲/۵/۲۷
محمد زهرایی، در سال ۱۳۲۸ در فاروج خراسان شمالی به دنیا آمد. او کار نشر و کتاب را از جزئی ترین امور چاپ و نشر شروع کرد. ابتدا کتاب فروشی کوچکی در خیابان سعدی مشهد راه اندازی کرد که پاتوق اهل کتاب و روشن فکران آن دوره، از جمله علی شریعتی بود. او دستگیر و به زندان افتاد و پس از آن به تهران آمد.
محمد زهرایی کار نشر را با انتشارات گوتنبرگ شروع کرد و سپس به انتشارات فرانکلین زیر نظر همایون صنعتی زاده پیوست و در سال های میانیِ دههٔ ۱۳۵۰ با همکاری دو ناشر دیگر، انتشارات نیل را بازگشایی کرد و در شکل دهی و بالاندن انتشارات نیل نقش به سزایی داشت. برخی از رمان های شاخص جهان، از جمله دن کیشوت، با ترجمهٔ محمد قاضی، یا آثار نویسندگانی چون م.ا. به آذین، احمد شاملو و دیگران، حاصل همکاری زهرایی با این افراد در انتشارات نیل بود.
پس از انقلاب، به دلیل گرایش های سیاسی ای که داشت، مدتی به زندان افتاد و تا سال ها اجازه فعالیت نداشت، تا اینکه مجوز نشر کارنامه را به نام همسرش دریافت کرد و توانست از اوایل دهه هفتاد، ایده هایش در عرصه نشر را در قالب انتشارات کارنامه عملی کند. محمد زهرایی از سال های ابتداییِ دههٔ ۱۳۷۰ نشر کارنامه را راه اندازی کرد که حاصل آن برخی از شاخص ترین کتاب های تاریخ نشر به شمار می رود. حافظ به سعی سایه تألیف هوشنگ ابتهاج، خواب آشفتهٔ نفت و شرح فصوص الحکم هر دو تألیف دکتر محمدعلی موحد و قبلهٔ عالم، ناصرالدین شاه قاجار و پادشاهی ایران نوشتهٔ عباس امانت از مهم ترین کتاب های نشر کارنامه با مدیریت او بود. اما شاید مشهورترین کتاب نشر کارنامه کتاب مستطاب آشپزی، از سیر تا پیاز نوشتهٔ نجف دریابندری با همکاری همسرش فهیمه راستکار باشد. این کتابِ ممتاز آشپزیِ دوجلدی به فاصله ای کوتاه، به مهم ترین کتاب آشپزی ایران تبدیل شد و با وجود قیمت بالایش، نزدیک به ۳۰ بار تجدید چاپ شده است.
وبگاه همشهری آنلاین، زندگی نامه: محمد زهرایی (۱۳۲۷-۱۳۹۲)؛ تاریخ بازدید ۱۳۹۲/۵/۲۷
وبگاه بی بی سی فارسی: محمد زهرایی، ناشر ایرانی درگذشت؛ تاریخ بازدید ۱۳۹۲/۵/۲۷
وبگاه ایلنا: محمد زهرایی درگذشت؛ تاریخ بازدید ۱۳۹۲/۵/۲۷
محمد زهرایی، در سال ۱۳۲۸ در فاروج خراسان شمالی به دنیا آمد. او کار نشر و کتاب را از جزئی ترین امور چاپ و نشر شروع کرد. ابتدا کتاب فروشی کوچکی در خیابان سعدی مشهد راه اندازی کرد که پاتوق اهل کتاب و روشن فکران آن دوره، از جمله علی شریعتی بود. او دستگیر و به زندان افتاد و پس از آن به تهران آمد.
محمد زهرایی کار نشر را با انتشارات گوتنبرگ شروع کرد و سپس به انتشارات فرانکلین زیر نظر همایون صنعتی زاده پیوست و در سال های میانیِ دههٔ ۱۳۵۰ با همکاری دو ناشر دیگر، انتشارات نیل را بازگشایی کرد و در شکل دهی و بالاندن انتشارات نیل نقش به سزایی داشت. برخی از رمان های شاخص جهان، از جمله دن کیشوت، با ترجمهٔ محمد قاضی، یا آثار نویسندگانی چون م.ا. به آذین، احمد شاملو و دیگران، حاصل همکاری زهرایی با این افراد در انتشارات نیل بود.
پس از انقلاب، به دلیل گرایش های سیاسی ای که داشت، مدتی به زندان افتاد و تا سال ها اجازه فعالیت نداشت، تا اینکه مجوز نشر کارنامه را به نام همسرش دریافت کرد و توانست از اوایل دهه هفتاد، ایده هایش در عرصه نشر را در قالب انتشارات کارنامه عملی کند. محمد زهرایی از سال های ابتداییِ دههٔ ۱۳۷۰ نشر کارنامه را راه اندازی کرد که حاصل آن برخی از شاخص ترین کتاب های تاریخ نشر به شمار می رود. حافظ به سعی سایه تألیف هوشنگ ابتهاج، خواب آشفتهٔ نفت و شرح فصوص الحکم هر دو تألیف دکتر محمدعلی موحد و قبلهٔ عالم، ناصرالدین شاه قاجار و پادشاهی ایران نوشتهٔ عباس امانت از مهم ترین کتاب های نشر کارنامه با مدیریت او بود. اما شاید مشهورترین کتاب نشر کارنامه کتاب مستطاب آشپزی، از سیر تا پیاز نوشتهٔ نجف دریابندری با همکاری همسرش فهیمه راستکار باشد. این کتابِ ممتاز آشپزیِ دوجلدی به فاصله ای کوتاه، به مهم ترین کتاب آشپزی ایران تبدیل شد و با وجود قیمت بالایش، نزدیک به ۳۰ بار تجدید چاپ شده است.
wiki: محمد زهرایی