کلمه جو
صفحه اصلی

رساله لقاء الله

دانشنامه عمومی

رساله لقاءالله نام کتابی از میرزا جواد آقا ملکی تبریزی است. مضامین این کتاب درباره کشف حجب نورانیه و ظلمانیه که برای بنده در حال عبادت برای خداوند و معرفت بنده بر ذات حق تعالی و اسماء و صفات او برای بنده سالک است. در فصول پایانی این کتاب نیز راجع به شرح وحدت وجود از دیدگاه مولف و تائید آن نکاتی آمده است.
سایت کتاب نیوز

دانشنامه آزاد فارسی

رسالۀ لقاءالله
کتابی اخلاقی عرفانی، از میرزا جواد ملکی تبریزی. مؤلف، که عارفی بنام و از مدرسان حوزۀ علمیۀ تبریز و قم بود، این کتاب را برای استفادۀ طلّاب جوان و سالکان طریقت نوشت. در این اثر به مفاهیمی مانند تهجّد، تازیانۀ سلوک، لذت بی منتهای قرب پرداخته شده است. در پایان کتاب، مقاله ای کوتاه از امام خمینی (ره) در معرفی اجمالی رسالۀ لقاء الله و مقامات عرفانی مؤلف به آن ضمیمه شده است. آیات و روایات این رساله را سید احمد فهری ترجمه کرده و با تعلیقات و توضیحات، نخستین بار در ۱۳۶۰ش در تهران، به چاپ رسانده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] رساله لقاء الله، از آثار ارزنده عارف بزرگ معاصر، آیت الله میرزا جوادآقا ملکی تبریزی (درگذشته 1304ش) است که در آن یکی از مهم ترین و شورانگیزترین مباحث عرفانی؛ یعنی لقاء الله و دیدار با حضرت حقّ را مورد بحث و بررسی قرار داده است. انتخاب اسم «لقاء اللّه» برای این کتاب از آیت الله میرزا خلیل کمره ای است که از شاگردان برجسته مؤلف بوده است وگرنه خود مؤلف نامی بر آن ننهاده بود و در بعضی منابع و شرح حال ها از این کتاب با عنوان «سیر و سلوک» نام برده اند .
هرچند این کتاب به زبان فارسی نوشته شده، ولی عبارات و جملات عربی در آن بسیار است؛ به طوری که باید زبان آن را فارسی - عربی شمرد.
آقای صادق حسن زاده به امر تحقیق این کتاب همت گمارده است.
کتاب لقاء الله میرزا جوادآقا ملکی تبریزی که در برنامه حاضر مورد استفاده قرار گرفته، نسخه ای جدید است که در آن رساله مذکور همراه با چهار ضمیمه (رساله لقاء الله امام خمینی، رساله لقاء الله علامه فیض کاشانی، نامه عرفانی میرزا جوادآقا ملکی تبریزی به علامه کمپانی و قصیده لقائیه استاد حسن زاده) در یک مجلد منتشر شده است. بخش اصلی؛ یعنی رساله ارزنده لقاء الله آیت الله ملکی تبریزی، ساختار و تقسیم بندی روشن و منسجمی ندارد و بلکه حتی نویسنده محترم مطالب را عنوان گذاری نیز نکرده و مصحح برای هر مطلب عنوانی از جانب خود برگزیده و در درون کروشه قرار داده است.
در این اثر دلکش، در مقدمه در باره معنای لقاء الله و نظرات علمای شیعه در باره آن بحث شده است. نویسنده با بیان این نکته که در قرآن مجید و همچنین در تعبیرات انبیاء و ائمّه(ع) بیشتر از بیست مورد عبارت لقاء اللّه و نظر بر خداوند وارد شده و از سوی دیگر هم در اخبار، در تنزیه حقّ - جلّ و علا - کلماتی وارد شده که ظاهرش تنزیه صرف است از همه مراتب معرفت، تصریح کرده که مذاق علمای شیعه - رضوان اللّه علیهم - در این باب مختلف است و عمده آن دو مذاق است:


کلمات دیگر: