علیه السّلام بیشتر از بیست مورد عبارت لقاء الله و نظر بر خداوند وارد شده و از سوی دیگر هم در اخبار، در تنزیه حق- جل و علا- کلماتی وارد شده که ظاهرش تنزیه صرف است از همه مراتب معرفت، تصریح کرده که مذاق علمای شیعه- رضوان الله علیهم- در این باب مختلف است و عمده آن دو مذاق است: ۱. تنزیه صرف حتی اینکه منتهای معرفت همان فهمیدن این است که باید خداوند را تنزیه صرف نمود و آیات و اخباری که در معرفت و لقاء الله وارد شده است، آنها را تاویل نمود؛ مثلا تمام آیات و اخبار لقاء الله را معنی می کنند بر
و لقاء ثواب و عقاب . ۲. جمع بین تنزیه و تشبیه است به این صورت که اخباری که در تنزیه صرف وارد شده است باید جمع میان آنها و اخبار تشبیه و اخباری که ظاهر در امکان معرفت و وصول است، به این طور نمود که: اخبار تنزیه صرف را حمل کرد به معرفت به طریق رؤیت به این چشم ظاهر و به معرفت کنه ذات اقدس الهی و اخبار تشبیه و لقاء و وصول و معرفت را حمل کرد به معرفت اجمالی و معرفت اسماء و صفات الهی و تجلی مراتب ذات و اسماء و صفات حق تعالی، به آن میزان که برای ممکنات، امکان دارد.
۱. ↑ رساله لقاء الله، میرزا جوادآقا ملکی تبریزی، ص۷.۲. ↑ رساله لقاء الله، میرزا جوادآقا ملکی تبریزی، ص۱۳_۱۴.۳. ↑ رساله لقاء الله، میرزا جوادآقا ملکی تبریزی، ص۱۵_۱۶.۴. ↑ رساله لقاء الله، میرزا جوادآقا ملکی تبریزی، ص۲۴۶_۲۶۵.۵. ↑ رساله لقاء الله، میرزا جوادآقا ملکی تبریزی، ص۲۳۴_۲۳۶.۶. ↑ رساله لقاء الله، میرزا جوادآقا ملکی تبریزی، ص۲۴۶_۲۴۷.۷. ↑ چهل حدیث، امام خمینی، ص۴۵۱- ۴۵۳.۸. ↑ چهل حدیث، امام خمینی، ص۴۵۳- ۴۵۴.۹. ↑ چهل حدیث، امام خمینی، ص۴۶۳- ۴۶۴.۱۰. ↑ چهل حدیث، امام خمینی، ص۲۷۶.۱۱. ↑ چهل حدیث، امام خمینی، ص۲۶۹- ۲۷۱.۱۲. ↑ چهل حدیث، امام خمینی، ص۲۹۵- ۲۹۹.۱۳. ↑ چهل حدیث، امام خمینی، ص۲۹۷.
...
wikifeqh:
احادیث معصومین ـ علیهم السلام ـ است.
مؤلف سعی کرده که هیچ گونه تبعیّتی از بیانات بزرگان، اساتید و دیگران نکرده و فقط آنچه را که خود درک کرده و به یقین رسیده بیان نماید. او آیات و کلمات اولیاء حق را متذکر شده و مفاهیم همه آنها را روشن می نماید. و به اصول و مبانی علم اخلاق و کلیاتی از معارف الهی که توجه به آنها برای هر مؤمنی لازم است، اشاره کرده است. قسمتی از مطالب این رساله در سطح اعلای علم و معرفت است که خصوصیات و ترتیب منازل سیر بیان شده تا سالک از انحراف و خطا و اشتباه و گمراهی در امان باشد. از این رو مؤلف آثار و علائم هر منزلی از منازل را بیان و به دقت بررسی کرده است.
کتاب حاضر در پنج مرحله، یک مقدمه و یک خاتمه تنظیم شده است. مقدمه در خصوصیات رساله بحث کرده و مرحله اول در کلمه لقاء، کفر به لقاء پروردگار، در جستجوی حق، رسول خدا، روز قیامت و اسلام و ایمان بحث کرده است. مرحله دوم رساله در توبه، تقویت نفس از راه عمل و عبادت و اعمال برخلاف مقصد را بحث و توضیح داده است. مرحله سوم در تزکیه نفس که در چهار برنامه بحث شده است. مرحله چهارم شامل محو انانیّت و حصول حالت فنا که در دو قسمت و قسمت دوم در چهار پایه است. مرحله آخر در مباحث استعداد برای تبلیغ و انجام وظایف، جبروت سفلی (مؤمنین خالص و کامل) و جبروت عُلیا (انبیاء و اولیاء) می باشد.
در این کتاب به مطالب مهم در اطراف مراحل پنجگانه اشاره و در خاتمه به بحث ارتباط آیات کریمه با موضوع لقاء و روایات و ادعیه در موضوع لقاء الله تعالی اشاره شده است.
این کتاب برای خودسازی و آشنایی با مباحث اخلاقی و عرفانی کتابی مفید و قابل استفاده می باشد.
وضعیت نشر
این کتاب در یک جلد به زبان عربی به همت مرکز انتشارات علمی و فرهنگی در سال ۱۳۶۲ به چاپ رسیده است.
منبع
سایت اندیشه قم
...
wikifeqh:
تهذیب نفس و ترسیم کننده روح عرفان و نشان دادن نزدیکترین راه، به سوی خداست. ویژگی مهم کتاب این است که حقایق آن التقاطی نیست، بلکه نویسنده اش خود سالک راه و اهل وجدان و در عین حال فقیهی عالیقدر و متشرعی معتدل می باشد. این کتاب برای مبتدیان در سلوک و تهذیب نفس آن قدر سودمند است که شاید مدت ها آنان را از استاد بی نیاز کند. مؤلف در تجزیه و تحلیل غامض ترین مسائل اسلامی و اخلاقی آنچنان ماهرانه و با بینش کامل و کافی بیان فرموده و سالک راه حقیقت و تهذیب نفس را از پیچ و خم این گردنه صعب العبور گذرانده و برای تهذیب نفس و سلوک الی الله با اطمینان خاطر همچون چراغ نورانی و تابان می باشد. این کتاب با اصطلاحات و عبارات مخصوص اهل علم و روحانیون بوده و بخش مهمی از آن به زبان عربی نوشته شده است، که بوسیله استاد ارجمند سید احمد فهری به فارسی ترجمه شده و برای عموم قابل استفاده است. بعد از
جمهوری اسلامی ایران این کتاب در بین جوانان حزب اللهی و مؤمنین بیش از پیش جا باز کرده و جوانان عطش و گرایش غیر قابل وصفی به این کتاب پیدا کردند.
مؤلف مطالب و مباحث را با مذاق های گوناگون در لقاء الله و اشکال بر توجیه لقاء الله، معنای لقاء، لقاء الله از زبان ائمه، اولیاء الله شروع و به مطالبی از قبیل اسماء حسنای الهی، راه فهمیدن حقایق، راه معرفت الهی، عوالم ثلاثه
انسان و انواع معرفت و سلوک و بحث کامل و جامعی را در
توبه و راهها و روش های محاسبه نفس، توکل، فضیلت گریه و بحث کامل در گریه،
احتضار و مرگ،
معرفت نفس و مسائل مختلف اخلاقی ذکر شده است. در آخر کتاب رساله طریقه خداخواهی، لقاء الله، تهذیب نفس و مسائل دیگر ضمیمه شده است.
مؤلف نصف کتاب را به زبان عربی و نصف دیگر را به زبان فارسی نوشته است که مترجم قسمت عربی آن را ترجمه و تمام کتاب را پاورقی و حاشیه زده و منابع احادیث و آیات را ذکر کرده است.
وضعیت نشر
این کتاب در یک جلد با ترجمه فارسی به همت مؤسسه تحقیقاتی و انتشاراتی فیض کاشانی در سال ۱۳۷۵ هـ .ش (چاپ دهم) به چاپ رسیده است.
منبع
سایت اندیشه قم
...