کلمه جو
صفحه اصلی

ازا


برابر پارسی : برابر، به جای

فرهنگ اسم ها

اسم: آزا (پسر) (کردی) (تلفظ: aza) (فارسی: آزا) (انگلیسی: aza)
معنی: آزار دهنده آسیب رساننده، نام پادشاه مانایی

مترادف و متضاد

ablative (صفت)
کاهنده، رافع، ازا، صیغه الت، مربوط به مفعول به یا مفعول عنه

فرهنگ فارسی

۱ - مقابل برابر روبروی رویاروی قبال . ۲ - ( اسم ) سبب زندگانی یا سبب فراخی عیش و افزونی آن یا به ازائ . عوض بجای . یا در ازائ . بجای عوض بدل .

لغت نامه دهخدا

( آزا ) آزا. ( اِ ) در فرهنگهای فرانسوی در ریشه کلمه آسافوتیدا به معنی انقوزه مینویسند که اصل این کلمه از آزای فارسی به معنی راتیانج و رخبینه ، و فوتیدای لاطینی بمعنای گنده است.
ازا. [ اَ ] ( اِ ) رجوع به آزا شود. || در فرهنگ شعوری بنقل از وسیلةالمقاصدمصطکی و ژاژ آمده است. گمان میکنم ازوا و ازوی باشد و ژاژ هم وُژ و وج باشد.

ازا. [ اَ ] (اِ) رجوع به آزا شود. || در فرهنگ شعوری بنقل از وسیلةالمقاصدمصطکی و ژاژ آمده است . گمان میکنم ازوا و ازوی باشد و ژاژ هم وُژ و وج باشد.


فرهنگ عمید

مقابل، برابر، روبه رو، جلو.

دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی أَزّاً: جنبانیدن-تحریک
معنی عِزّاً: نیرو و شوکت و آسیبناپذیری(در اصل کلمه عزت به معنای نایابی است ، وقتی میگویند فلان چیز عزیز الوجود است ، معنایش این است که به آسانی نمیتوان بدان دست یافت ، و عزیز قوم به معنای کسی است که شکست دادنش و غلبه کردن بر او آسان نباشد ، بخلاف سایر افراد قوم ،...
ریشه کلمه:
ازز (۲ بار)

«أَزّ» چنان که «راغب» در «مفردات» می گوید، در اصل به معنای «جوشش دیگ و زیر و رو شدن» محتوای آن به هنگام شدت غلیان است; و در اینجا کنایه از آن است که شیاطین آن چنان بر آنها مسلّط می شوند که در هر مسیر و به هر شکلی بخواهند آنان را به حرکت در می آورند و زیر و رو می کنند!
تحریک شدید. یعنی ما شیاطین را برای کافران فرستادیم، آنها را به شدّت تحریک می‏کنند و بر اعمال خلاف وا می‏دارند، از مفردات راغب بدست می‏آید که قید شدید در تحریک ملحوظ است گویند، «اَزَّتِ القِدرُ ای اِشْتَدَّ غَلَیانُها». قاموس آنرا را مطلق تحریک و غلیان معنی کرده است. در نهایه هست «کان الذی اَزَّ عایشةَ علی الخروج ابن الزبیر، ای حَرَکِّها و حَمَلَها علی الخروج» یعنی ابن زبیر بود که عایشه را بر خروج به جنگ جمل تحریک کرد.

گویش مازنی

( آزا ) /aazaa/ عزا

واژه نامه بختیاریکا

تَکاتَک

پیشنهاد کاربران

در گفتار لری میانکوه ( اوان ) به مَنای سالم و درست می باشد.
جمله ی دعایی �خدا قالبی آزا به شما بدهد� زیاد به کار می رود.

کلمه "آزا" در زبان لکی به معنای:
سالم و درسته چیزی، بی عیب و نقص، بی بلا
و هنگامی که در جایگاه صفت برای چیزی به کار رود بع معنای: "شجاعت" است.
"گیانت آزا" به معنی: "جانت بی بلا باد!" می باشد. که حالت دعایی دارد.
"آزاس"، یا "آزائع" به معنی این است که فرد یا چیز مورد نظر "سالم و دور از مریضی و عیب و نقصی" است


آزا : در گویش زبان لری استان لرستان به معنای سالم و در سلامت کامل است . بدون نقص وعیب ومریضی است . انسانی که ازلحاظ جسمی و روحی عقلی سالم وسلامت است.

آزا در لری لرستانی یعنی سالم مثلا در مقام دعا میگیم قالوت آزا یعنی تنت سالم باشه. یا میگیم آزایی ده لارم نی:یعنی نقطه سالم در بدنم نیست. یک معنای دیگر هم دارد یعنی فورا:آزای وریسام یعنی سریعا پاشدم

در زبان لری بختیاری آزا به معنای درست یا محکم یا به شدت به کار میرود مثلا آزا بزن یعنی محکم بزن آزا بگو یعنی بلند بگو و آزا بلند شو یعنی سریع بلند شو کلا آزا نشانه شدت درانجام کار و یا کامل و سالم بودن کار به کار میرود

آزا : آزا اسمی لرستانی ( لکی - لری ) است .

آزا : آزا به معنی سالم ، دارای جسم و روح سالم ، عاقل تندرست ، با شعور و فهمیده ، عاقل و دانا و خردمند و هوشیار و درستکار.

آزا یعنی کسی که از بلا و مریضی و عیب و نادانی و خطا و گناه و رذیلت های اخلاقی به دور است و همیشه عاقلانه و درست و سنجیده زندگی می کند.

قبال


کلمات دیگر: