کلمه جو
صفحه اصلی

ناارامی های 1384 اهواز

دانشنامه عمومی

ناآرامی های ۱۳۸۴ اهواز. ناآرامی های اهواز در سال ۱۳۸۴، شورشی تند در ۲۶ فروردین ۱۳۸۴ بود که در آغاز توسط ایرانی های عرب، به مدت ۴ روز رخ داد. در ابتدا، وزیر اطلاعات گفت که تنها یک نفر در این حوادث کشته شده، با این وجود، یک مقام بیمارستانی در اهواز گفت که بین ۱۵ تا ۲۰ نفر در این حادثه جان باختند. مقامات دولتی، مقصر این شورش را انگلیس معرفی کردند، چرا که نیروهایشان در مرز استان خوزستان- کشور عراق مستقر بوده است.
نامه ای جعلی منتسب به محمدعلی ابطحی، مشاور اصلاح طلب جمهوری اسلامی ایران، محمد خاتمی، در وبلاگ ها به جریان درآمد و به صورت گسترده دست به دست شد. متعاقباً شبکه الجزیره در رابطه با این نامه گزارشی پخش کرد. مطابق با این نامه، دولت پیشنهاد داده بود که برای کاستن از جمعیت عرب های خوزستانی و جابه جایی جمعیتی آن ها از نیروهای غیرعرب در صنایع استان استفاده شده و کارگران عرب به استان های دیگر فرستاده شوند. این نامه که علاوه بر محمدعلی ابطحی، توسط رئیس جمهور و سخنگوی دولت نیز جعلی خوانده شد، الهام بخش تودهٔ جوانان عرب برای حمله به مؤسسات و ساختمان های دولتی در شهر اهواز شد. برخی از چهره های هوادار دولت در آن زمان مدعی شدند که این اعتراضات توسط مخالفان دولت محمد خاتمی طرح ریزی شده تا از محبوبیت اصلاح طلب ها در میان عرب ها برای انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال ۱۳۸۴ بکاهد.
در پی این شورش، چندین بمب در اهواز منفجر شد که ۲۸ کشته به دنبال داشت. در یک اقدام همزمان، در روز ۲۲ خرداد ۱۳۸۴ یک بمب در تهران و ۴ بمب در اهواز منفجر شد. بنا بر اعلام منابع دولتی در این بمب گذاری ها ۹ نفر کشته و ۷۸ تن زخمی شدند. ایران سرویس اطلاعاتی انگلستان را مسئول این انفجارها دانست. در سال ۱۳۸۵، ایران پنج تجزیه طلب عرب را به جرم بمب گذاری ۱۳۸۴، اعدام کرد.


کلمات دیگر: