کلمه جو
صفحه اصلی

مردوخ

دانشنامه عمومی

مردوخ یا مردوک یکی از خدایان باستانی تمدن بابل است. در تمدن بابلیان مردوخ به عنوان خدای باروری و آفرینش مطرح است. او در دوره حمورابی به عنوان محافظ بابل به شمار می رفت. مردوخ فرزند انکی خدای آبها و جانشین آنو خدای خدایان می باشد. در اساطیر بین النهرین و در پی توسعه اقتدار سیاسی بابل، مردوخ صفات بیشتر خدایان بین النهرین را گرد آورد و به رئیس خدایان بابلی، آفریدگار انسان، نور و زندگی بدل شد. او را گاه در ردای جواهر دوخته و با عصا و حلقه پادشاهی مجسم کرده اند.
مردوخ از ریشه سومری اوتو خدای آفتاب گرفته شده . در فرهنگ بابلی این نام امراوتو (گوساله شیرخوار اوتو) نوشته شده که از زبان سومری برگردانده شده است و بابلیها او را به امروتوک یا مردوخ تغییر نام داده اند .
در سال ۴۸۴ پیش از میلاد، خشایارشا ضمن سرکوب شورش بابل، استحکامات دفاعی آنجا را نابود و مجسمه خدای مردوخ را تخریب کرد.
بابلیان اعتقاد داشتند مردوخ در کوهی در جهان زیرین زندانی است و در جشن اکیتو Akitu می بایست آزادش می کردند.

دانشنامه آزاد فارسی

مَردوخ (Marduk)
مَردوخ
(یا: بعل مردوخ؛ مروداخ) در اساطیر آشور۱ و بابِل۲، خدا۳ی دو سر آفتاب، خالق زمین و انسان ها و رابط آنان با پدرش، اِئا۴، خدای آب و حکمت. پدر نابو۵ (نبو۶ی کتاب مقدس) بود. در مقام خدای جنگ، مقدس شمرده می شد، فرمان های سرنوشت را در دست داشت و در جن گیری او را احضار می کردند. افسانۀ بابلی آفرینش با سرودی در ستایش او و القاب افتخارآمیزش پایان می یافت. پیروزی او بر تیامات۷، الهۀ۸ شوراب ازلی و عالم جدید پس از آن، و ازدواجش با زارپانیتوم۹/سارپانیتو۱۰ را در سال نو بابلی در اعتدال بهاری۱۱ جشن می گرفتند؛ او را با سیّارۀ مشتری۱۲ و همسرش را با زهره۱۳ همانند می دانستند. مردوخ در آغاز خدای روشنایی بامدادان و آفتاب بهار بود و در حدود ۱۷۵۰پ م در دوران حکومت حمورابی۱۴، که پس از متحدساختن سرزمین های سفلا و علیای درۀ فرات۱۵ بابل را پایتخت خود قرار داد، از عظمت و قدرت برخوردار شد. مردوخ، در مقام بعل۱۶ بابل، واجد همۀ صفات خدایی انلیل۱۷ شد که فرمانروای بارگاه آسمان و خدای طوفان، هوا و زمین بود.AssyriaBabylongodEaNabuNeboTiamatgoddessZarpanitumSarpanituSpring equinoxJupiterHammurabiEuphratesBelEnlil

پیشنهاد کاربران

مردوخ بر اشخاص فوق العاده ای که در عالم خلقت و عقیده مقام ارجمندی داشته اند اطلاق میگردد. مروج الذهب، مسعودی
مردوخ خدای بابلی ها، کتیبه ی کوروش


کلمات دیگر: