کلمه جو
صفحه اصلی

عقیم سازی

فارسی به انگلیسی

emasculation

فرهنگ فارسی

← سترون‌سازی 3


دانشنامه عمومی

عقیم سازی (به فرانسوی: Stérilisation) به روش های مختلفی گفته می شود که باعث می شوند شخص بطور دائم قدرت تولید مثل خود را از دست بدهد. عقیم سازی یکی از روش های پیشگیری از بارداری است. برای دیگر دلایل عقیم شدن به ناباروری مراجعه کنید. روش های ناباروری به هر دو صورت جراحی و غیر جراحی و برای هردو جنس مذکر و مؤنث می باشد. روش های عقیم سازی به صورت برگشت ناپذیر طراحی شده اند و روش های برگشت آن عموماً مشکل یا غیرممکن است.
اخته کردن
وازکتومی
پیشگیری از بارداری
اغلب موارد عقیم سازی زنان در کشورهای در حال توسعه اتفاق می افتد درحالیکه وازکتومی مردان عمدتاً در کشورهای صنعتی اتفاق می افتد. زنان بیشتر نرخ عقیم سازی در سراسر جهان را تشکیل می دهند اما انگیزه های پشت آن متفاوت است و بستگی به عوامل جمعیتی دارد و اگر چه بیشتر به اثرات فیزیکی آن فکر می شود اما اثرات روانی، خانوادگی و اجتماعی آن نیز بسیار زیاد است.
در اوایل قرن بیستم، در بسیاری از کشورها ازجمله آلمان، ژاپن و ایالات متحده آمریکا قوانینی تصویب شدند که نه تنها عقیم سازی اجباری را مجاز می کردند بلکه برای آن مشوق هایی نیز در نظر گرفته بودند. در مدت کوتاهی بیش از ۴۰۰ هزار نفر در آلمان، ۶۳ هزار نفر در سوئد و ۸۰۰ هزار نفر در ژاپن عقیم شدند. دولت هایی که در کنترل فقر و جرایم ناموفق بودند با مطرح کردن فرضیات اثبات نشده ای مثل نظریات فرانسیس گالتون شروع به عقیم سازی گروه های مختلف جامعه کردند.
شعار اصلی این سیاست ها از بین بردن جرم و جنایت، بی خانمانی و بیماری های اعصاب و روان بود، با جلوگیری از به دنیا آمدن افرادی که به زعم سیاستمداران دارای ژن این صفات بودند. به همین دلیل فقرا، اقلیت های قومی و مذهبی، بیماران اعصاب و روان، روسپی ها، الکلی ها، بی خانمان ها، جنایتکاران و حتی در مواردی بی سوادان به عنوان گروه های هدف انتخاب شده و طی چندین سال صدها هزار نفر از آن ها عقیم شدند. پس از جنگ جهانی دوم اشتباه بودن این سیاست ها روشن شد و بسیاری از کشورها با اصلاح قوانین خود سعی کردند، عقیم سازی اجباری را با سیاست های داوطلبانه مهندسی جمعیت جایگزین کنند.

دانشنامه آزاد فارسی

عَقیم سازی (sterilization)
هر گونه عمل جراحی، برای ازبین بردن احتمال تولید مثل. برای رسیدن به این هدف، در زنان معمولاً لوله های فالوپ را می بندند (لوله بستن) تا لقاح صورت نگیرد. در مردان، وازکتومی مانع از عبور اسپرم می شود. براساس پژوهشی در امریکا، که نتایج آن در ۱۹۹۶ اعلام شد، میزان عدم موفقیت عمل عقیم سازی زنان یک مورد در هر ۵۰ مورد است. در بعضی موارد، چهارده سال پس از عمل عقیم سازی حاملگی رخ داده است. بعضی از دولت ها برای مهار رشد جمعیت یا به منزلۀ بخشی از سیاست های تکثیر نژاد منتخب (بِه نژادی) از عقیم سازی استفاده می کنند. از آن جمله، در هند، سالانه ۶۰۰هزار عقیم سازی زنان صورت می گیرد.

فرهنگستان زبان و ادب

[پزشکی] ← سترون سازی 3


کلمات دیگر: